Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 20, 2009

Tongkol Goreng Asam Jawa

Hari nih masak simple2 jer laa ek..encik suami tak makan di rumah..
Jadinya,goreng ikan tongkol yg segar hari tu jelah..
Aku ratah jer..suka goreng ikan tongkol gini..
Boleh gantikan ngan ikan sardin bagi yg tak makan ikan tongkol
Lagi2 kalo perapan asam jawa tuh dah meresap,
Goreng plak masih basah2,jangan terlalu garing..uihh...memang x sedar diri makan tuh..huhu

Resepi nih simple jer ye.
Mungkin ada yg dah selalu buat pun..tapi,rahsia nak sedap,jgn goreng ikan nih terlampau garing/kering..masih kebasahan gitu..hmmm..sedap!

Bahan2:
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..
Ikan goreng begini juga sesuai nak bagi baby makan dengan mengisarnya bersama bubur nasi seperti menu eyana hari ini.. =)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

geraugebang said... [Reply to comment]

Salam, iyalah jarang gerau masak ikan ni. Tapi yang ni nampak menyelerakan. Macam best aje. Nak cubalah. Gatah aje ek!

blogresipi said... [Reply to comment]

Ini memang sedap nie... kite pernah buat rebus dulu dengan asam keping... pastu goreng... rasa masam2 tuh yg lagi best.. resipi ni sgt menarik utk di cube nie...

Fa'e said... [Reply to comment]

yummy...mmg sodap ikan tongkol goreng asam nie...dah lama x makan! pekena ngan nasi panas2...emmm....x toleh kiri kanan dah!

meh hantar setongkol kat akak...nak masak sendiri malas la....nak makan yg org masak jea ni...

dina said... [Reply to comment]

sue, kau ni macam2 la, aku ni dah le tak berapa gemarkan ikan tongkol, tapi bila tengok masakan kau ni, mula la aku teringin2 lak nak mencari ikan tongkol... menggoda iman betul!

love2cook said... [Reply to comment]

Sedapnyeeeee nyum nyum nyum!!! Sue ni rajin tul ler! ;)

HaSue said... [Reply to comment]

geraugebang>wkumsalam..memang sedap jer nak ratah nih..hehe..selamat mencuba yer :)

blogresipi/Ijan>senang jer untuk dicuba..mana tahu kena dengan selera..kalau rebus dulu tu x kering ke isi ikan tu eh?

k Fa'e:sue nak anto lah nihh..tapi kang mesti kulat lebih banyak dari ikannya lak dah sampai sana..heheheee

dina: ehekk..kite pon bukan suka sangat tongkol..tp bila goreng gini memang sedap jek..janji jangan goreng kering,ok..isi ikan tuh masih basah2 gitu.pehhh sedapp..heee

love2cook:memang shedap..heh..rajin?nih lauk org malas tp nk mkn niii..hihii

Chik Mi said... [Reply to comment]

ala sueeee akak dah rebus ikan tu baru nmpk rcp ni keluar tak pa nnti masuk sopping bag

HaSue said... [Reply to comment]

Chik Mi> hehee..ye ke kak?takpe2..lepas nih leh laa try ek.. err,masuk shoping bag ke masuk shoping list?hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...