Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, July 26, 2009

Udang Blackpepper Dengan Brokoli

Kak Norrr...
Udang blackpepper nih tersangatlahh sedapnyaa..haha
Sebenarnya kan, dah lamaaaa teringin nak try resepi kak nor nihh..
Tapi bila dah ada udang,brokoli plak takde stok,bila dah ada keduanya,sos lada hitam lak takde...begitulah selanjutnya sampai laa hari ni..heeee..

Rasanya memang seperti yg dibayangkan..
Maklumlah aku nih sukaaa sangat ngan brokoli..udang tuh mmg ramai yg suka pon..hohoo
Brokolinya tuh aku potong kecik2 sket,kalo beso2 anak2 susah hati lak nengok kang.ngee..
Pastu tak kukus pun,masuk skali ngan udang.dah tn resepi cadangkn gitu..mmg best!

Brokoli gak baik untuk mencegah kanser payudara kan kannn... :D
Yang bestnya tuh,anak2 pun makan berselera sekali..
Bertambah2 nasik lak tuu..hehehe

Resepi asal dari kak Nor yg pemes tuh..thanks yer kak! :D

Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 350gm udang ~ saiz sederhana
  • brokoli secukupnya
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 1/2 in halia ~ dihiris halus
  • 3 sudu besar sos blackpepper
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • minyak
  • capsicum merah ~ optional

Cara-cara

  1. Perap udang bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang hingga 3/4 masak. Ketepikan.
  2. Sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat. Susun atur brokoli dlm pinggan.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
  4. Masukkan sos blackpepper dan sos tiram. Kacau hingga wangi dan masukkan udang. Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti udang menjadi overcook.
  5. K.Nor dah tak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr garam yg kita perap dgn udang dan juga dr sos tiram dan sos blackpepper. Terpulanglah pd selera masing2, samada nak tambah garam lg atau masukkan gula skit.
  6. Masukkan capsicum yg didadukan dan kacau sekejap.
  7. Padamkan api dan bolehlah diletak atas pinggan yg dah diatur td dgn brokoli. Selamat mencuba...
  8. * kalau tak nak kukus brokoli tu, boleh gak masukkan sekali dlm kuali bersama2 udang.
**K.Nor tambah 1/4 sudu teh lada hitam yg ditumbuk utk membangkitkan rasa lada hitam sbb bila guna guna sos blackpepper dlm botol ni rasa lada hitam tu tak membangkit sgt kan..

Close-up sket..
Resepi yang sama leh rujuk kat SINI

*Lepas nih pasti ada siri ulang tayang..sebab hubby x merasa lg,dah makan masa ondaway balik tadi..so masih kekenyangan lagi dah sampai umah..heee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

blogresipi said... [Reply to comment]

Wah.. brokoli lada hitam pulak... sedapnye... tak pernah terpikir nak masak cenggini.. kite suke gak brokoli... nanti blh try la resipi nie :)

Nor said... [Reply to comment]

yuhuu...... ada lg udang + brokoli.. nak ratah nih.. sedap nampak! :D

Watierman said... [Reply to comment]

Wah...Suuuueee nampak cam boleh try ni...tapi kena cari brokoli dulu....kita KIV dulu le...for the mean time jamu mata & selera kat sini jer dulu...hihihihi

ima said... [Reply to comment]

mmm...sedapnye!!!dah lama akak dok cari resepi guna sos lada hitam ni...nanti nak cubalah

D.O.U.B.L.E...S said... [Reply to comment]

heheheh nak cuba la macam menarik je...tak yah pening2 nak fikir masak apa ptg nie..thanks..

HaSue said... [Reply to comment]

blogresipi/Ijan>Try lah yer..kalo ska brokoli n udang memang sedappp...hehe

Kak Nor>yuhuuuu..gak!hehe.mane ader belen dah kak nor..laju jer makan woo...sedappp..tq2!ngee

Kak Watierman>haaa...jangan tak carik lak brokoli tuh kak..jangan lupa buatkan sue sepinggan yer..hihik

Kak ima>Cubalah yer..sedap tapi mudah.mudah tp sedap..hihi

DOUBLE S>memang menarik tuu.hehee...selamat mencube =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...