Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 8, 2009

Ampap Hati Ikan Yu

Dalam banyak2 hati binatang yang boleh dimakan termasuk hati ayam dan lembu, bagi aku dan suami.. hati ikan yu nih terletak di carta teratas sekali..rasa hati yg unik amat sedappp skali,sesuai sangat untuk pembuka selera..hmm,sedapnya..masih terasa lagi kat tekak nih..ehee

Dimasak begini memang salah satu masakan lama,turun temurun..
Kat semenanjung tak tau ler dipanggil apa yer..
Rasanya kat sabah pun dipanggil ampap jugak,tul tak jiya??hehe
Ikan kecik2 pun sedap dimasak gini..
Masukkan semua bahan dan gaul sebati,letakkan air dan masak dengan api perlahan sehingga airnya hampir kering..aroma daun kunyitnya,fuhh..memang sukaaa sangat

Nih gambar sebelum dimasak,setelah digaul dengan bahan2 yg ditumbuk
Kalau ada antara korang tak pandai makan nih..takyah cuba tau..kang susah nak berebut2 hati ikan yu nih kat pasar ikan..hahaa

Tapi memang takleh makan selalu...makan pun cubit2 sikit sekali suap..tuh pun dah sedaappp sangat mkn ngan nasik...malas nak citer panjang2,kecur air liuq aku sendirik..huhuuu...peberet tahap gaban neh!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Aiydalela said... [Reply to comment]

Hati yu? urmm..tak penah makan pom..huhuhuh...

Eyna's said... [Reply to comment]

Btul tu...x pnah makan malah x pnah tgk pun hati yu ni...

Ainazli said... [Reply to comment]

Hasue, kita baru makan ampak ni masa g umah kawan kt kg belud, 1st time cube makan ngan masi panas2..perggghhh sedapppp wehhhh..1 lagi yg ain suka ambuyat..kecur dah nie!!

mummyseri said... [Reply to comment]

nmpk mmg sedap la..ampap ikan basong penah la mkn n ni lom penah lg..

CiterMenariK' said... [Reply to comment]

ye la belum penah makan lagi la mintak secubit.. hehehe..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

xpernah mkn hati ikan yu...ampap punya masakan pun xpernah...sy yg pelik2 n xpernah mkn ni lag sy suka nak makan..suka try2 ni...:)

HaSue said... [Reply to comment]

Aiydalela:tak penah mkn ke?bagus2..hihi

Eyna's:bagus tu...x luak ati yu kat pasar ikan.hihi

Ainzali:hepppp!!!aphal ain penah mkn n kate sedap lak nih??haha...habis laa nak berebut ngan ain kat pasar ikan kang.hehe..ambuyat tuh lain version tuh.hehe

Mummyseri:Cara masak sama jer ngan ampap ikan..cuma yg nih sedappp lg dr ampap ikan..(selera lain2 kan)hehe

CiterMenarik:siler laa cubit sendirik..hehe

Hanim: Bagus jugak kalau org yg suka mencuba macam hanim nih...sue pun suka gak..tp kalo yg pelik sg x mkn gak..heee

diriku said... [Reply to comment]

msk ampap?xpenah dgr..he2..biasa bakar je..letak dlm daun pisang,kemudian bakar..best =]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...