Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, March 29, 2011

Tutorial: Teknik Membuat Lorekan Di Atas Cheese Tart

Salam pagi buat semua..
Hari ni, baru sambung balik pasal cheese tart nih.. Saja nak berkongsi ilmu yang tak seberapa ni untuk pengunjung blog ni yang mungkin nak tahu secara terperinci bagaimana lorekan atas cheese tart tu dibuat.
Sebenarnya kat entri Strawberry Cheese Tart tu ada tips dikongsikan oleh kak Azita, guna pewarna yang dicampurkan dengan cheese tu..err,boleh rujuk sana yer..
Tapi yang aku nak demo kali nih guna filling tu sendiri untuk lorekkan di atas cheese tart tu..ehem,demo versi amatur laa yer.comot2 dan tidak kemas tu korang buat2 tak nampak udah la..ngee ngee..
Err,dah daftar kelas masakan cheese tart tadi kan?hahaha..ngengada jek..cikgu2 kelas masakan yang terjenguk sini tu kalo ada yang nak tegur,tegur laa ye..saya nih bagi tutorial versi tak formal..hehe..kalau ada silap,jangan ada yang kecik ati lak ye..kite gurau2 gitu.. ;)

Eh!Seronok tau main conteng2 atas cheese tart nih bila dah tahu basic nak buat lorekan tu..Buat mereka yang geram nak mengetart semalam tu,nih saje nak tambah kegeraman korang..ahaks

Contoh lorekan yang biasa kita nampak..biasa sebelah jer lorekan kan.
Tapi sebab kite buat sendiri, buat ler versi batu belah batu bertangkup sekali pun takpe..


Jom belajar camana buatnya..sila amik tempat masing2.. tu yang berbaju merah tu,depan laa sikit,kang tak nampak lak..jangan malu2 yer..nak jer suh hands on tapi tak cukup peralatan,tengok2 udah laa ye..tak pun kite gilir jer.hehe..*kelas masakan tak cukup bajet..kakaka :D

Ok,dah sedia?
  • Mula2 masukkan filling(strawberi filling,blueberi,atau filling cream cheese tadi yang dicampur sedikit pewarna pilihan) ke dalam piping bag saiz kecil..err,sebab aku nak guna sikit,aku guna plastik biasa2 jer..heee..
  • Selepas tu,gunting sedikittt jer hujung muncung plastik tu seperti dalam gambar..JANGAN gunting besar2 lak yer..nanti tak cantik dan lorekan nampak 'gemuk'.
  • Pangkalnya tadi tu pulas sedikit ,untuk mengelakkan filling terkeluar(cam nak deko kek)Ok,sekarang boleh la picitkan filling tu dalam bentuk garisan2 pendek (seperti gambar di atas. Buat dalam 4-5 garis pendek dan sedikit menyerong

  • Kemudian,ambil sebatang pencungkil gigi(yang belum digunakan tau..hahaha). cucukkan sedikit di atas filling tadi dan tarik betul2 ditengah2 garisan merentasi setiap garisan pendek.seperti gambar di bawah.*apsal tetiba rasa cam ngajar subjek geografi tingkatan 4 pun ada nih
Taddaaaaa!!! Dah jadik dah! dah jadik dah..weeeee....bestt2!*padahal kejadian lorekan tu x seberapa pun..haha


Ok,dah pandai basic tu..kite cuba stail lain lak...cuba mek jah buat..

Mula2,buat garisan2 pendek macam ni kat sekeliling tart..Pastu tarik lagi guna pencungkil gigi(ingat yer,yang belum digunakan tau..ekeke) ke satu arah..

Yeyyyy..dah jadik munga seri pagi..eh yeke?hehe..santik mek jah buat..! Mas,ko nampak tak tadi tuh? Jangan tetido lak mas..haihh..


Siapa lagi nak cuba?? Lorr..ni ct zaidah ni bawak anak kecik pulak datang kelas..oo,takde yang jage kat umah ek..takpe2,tengok demo je laa ek..hehe..Tun Telani mana nih? Tak nampak muka pun? Mesti bangun lewat nih..Kalau si Noorsha bakal besan aku tu aku paham laa,dia injured masa bakar roti..takleh hadir kelas..haha..

Ok..ok,kite teruskan yer..kak lina,eh kak lina lak.. lupa,dia dah call semalam tak dapat datang,tiket abis..
Haa..kak rosaliza nak cuba yer..meh2..amik tempat..kita buat versi kipas angin lak..

Picitkan filling tadi dalam bentuk pangkah memangkah gini.. eh comot sikit tu kak,takpe2.. nanti tak berapa nampak laa tu..Amani tu suh Kak Sam dukung jap..

Lepas tu,guna pencungkil gigi tadi(berapa kali aku nak ingatkan nih,gunakan pencungkil gigi yang baru tau)..tarik keliling macam dalam gambar tu haa.. dah macam kipas kan? Eh..tak cukup lagi laa kak liza,cuba buat 2,3 kali lagi..kat sebelah dalam n hampir luar tart yer..a'ah,kat situuu..

Haaaa..pandaiiii!!Baru tambah comel kan..yeyyy..yeeyy..hihih..*yang ngajo lak eksaited lebih..kakaka

Nih laa antara hasilnya yer..sedia untuk dibakar...Puan Korie,sila masukkan dalam oven yang dah dipanaskan tadi tu yer.aaa,oven yang tu..hati2 panas tu..

Yang lain2 tu,sesambil tunggu cheese masak tu boleh laa uli doh lagi yer..resepi sepenuhnya tu boleh rujuk kat SINI(klik)

TING!!!(bunyi oven) Dah siap pun cheese tart kita nih.. sedia untuk disejukkan..dan dimakan..yang dalam gambar nih dah lama arwah,tak yah mintak2 yer..


Boleh laa korang amik order pasni.hehe..pastu lorek ikut kreativiti masing2..ni bukan kelas masakan dah ni..tapi 'main conteng2 bersama HaSue'..haha

Haa..nak lorek nama pun boleh..hehe..nih nama2 adik2 comel dari politeknik mukah nun eh,bukan mak budak yang sorang tuh..err,Anna Qawina mana?Tak hadir kelas yer..sibbaik ko berbadan dua,kalo tak, dah kena denda berdiri luar kelas..muekeke.

Errr..ada soalan??takde? OH..lupa lak,untuk kak zila66 yang nak tau pasal cream cheese nih..akak boleh google rupa parasnya yer kak..biasanya brand yang digunakan adalah jenama kraft Philadelphia tu..apa2 brand pun boleh,asal halal..pasal sukatan tukar kepada sukatan cawan tu nanti akan diusahakan.. ;)

Untuk Nieza lak,selain tips dari kak Azita tu,rasanya untuk mendapatkan hasil adunan filling cream cheese yang montok dan gebu,pukul adunan dengan kelajuan sederhana jer..JANGAN guna kelajuan tinggi..nanti cream cheese tu berketul2 sikit dan tak gebus..pukul kelajuan sederhana je ok,biar lama sikit takpe..

Ada soalan lain?takde dah?Kalau takde,tak reti2 nak buat cheese tart tu n anta ke sini nak tengok n nak makan..hahaha..Aizura,mesti dah teringin membaking tu paras kepala dah kn?hihi

Ohya..aku baru jer nampak adik aku post entri pasal cistat gak..gi laa jenguk kat SINI(klik). Dia pun baru 1st time buat tu..

UPDATED:
Untuk Mas dan mereka yang nak tahu rupa paras strawberi filling tu..gini laa rupanya..

Mudah didapati di kedai2 bakery nih..harga pun murah jek. Biasanya memang siap2 di pek2 dalam bekas2 gini..tak tau ler kalo ada yang di brand kan..
Filling nih halus n smooth jer,tak macam jem yang sedikit berat..rasa filling nih pun tak semanis rasa jem strawberi..selain strawberi,ada juga perisa blueberry..err,apa lagi perisa lain ek..bergantung kepada kedai bakery yang korang pergi laa..kalau yang kedai besar tu mesti jual pelbagai jenis kot..gi belek2 telek2 sendirik yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

110 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

wewhhhh sue..nape nama aku tak de...
tak aci...tak aci..aku merajuk kang....
tu cistart banyak2 tu...sape yang menghabiskan...muahahahaha...
kau sajer goda aku buat cistart lagi....menyampah....

ni aku nak tanya..filling sytawberi tu yg mana..bukan jem strawberi ke..tapi jem strawberi aku macam kasar2 sikit, tak cantik nak lorekkan...tu yg aku gerammm.lepas tu bila bakar...filling tu macam tengggelam.....geramm betoi aku..
tengok cistart kau cantik jer filling dia timbul....
cerita kat aku sikit...kalau aku blend jem tu kasi halus ok ke...

ada sesetengah tu buat filling cheese+pewarna kan......

tolongggg jawab soalan aku cikguuu....

ni dok tunggu cikgu jawab ni....
sambil tongkat dagu...

DeLLa said... [Reply to comment]

cikgu...cikgu.saya ada kat blkg ni...tak nampak aaaaaa..(gurau2 je ek).....nampak gayanya..nak kena menge'tat' ni...masuk to do list weekend ni la..

cikgu..cikgu.. kulit tat saya tu kan..lps masak rangup..kalau semalaman atau lebih dia jadi tak sedap aaaa..nape yek

Mamasya said... [Reply to comment]

Best-best ada tutorial camna nak lorek atas cistat...kena study betul2 ...biar jadi jugak macam Hasue buat ni . tq !

izahdaut said... [Reply to comment]

filing ngan jam lain la makcikk.. kan kan..kan sue kan. hehe.. jam tu berat sikit.filing tu ringan..eh bukan aku ada baca ada je nama mas tuh.haha..mas kantoii..

weh aku pun tingin nak buat.tapi kena tunggu seru datang dulu.nak main lorek lorek ni kena time betul2 tenang baru best. ni kejap2 anak aku nak panjat lutut tensen akuh.nasib jugak ari aku buat kek mabel tu dia tido.kalau tak, ko paham2 aje lah kan..haha

mekasih sue ajor cemana kejadian lorek tu.banyak membantu

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Mas..ko nih lupa pakai spek ke ko pakai spek itam ngadap lappy nih?tu haa,nama ko sebelah nama mek jah..yg hampir tetido dalam kelas tuh..hahaha..

Strawberi filling tu tak sama ngan jem stoberi mas..ada lagi sikit dalam esbok tu nanti aku upload gambarnya yer..(pas aku tidokn zhariff nanti aku snap)

a'ah mas,filling+pewarna pun boleh..kan aku dah terangkan kat atas tu..ko betul2 tido dalam kelas eh mas?*sekeh sikit

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

time kasih cekgu.. td register lupe nak bayar yuran pendaftaran heheh..

saya dah siap print nak buat experiment ujung minggu ni .. ;D

Mas said... [Reply to comment]

hampeh kau ijah....muahahaha....
sue..habiss tu filling tu nak bena buat ke atau memang ada dijual...
aku nak paham2 betoi2 ni sebelum buat lain....he..he...
gasak kau layan anak murid sorang ni.....muahahaha....

HaSue said... [Reply to comment]

@DeLLa
oh,kalau x nampak,awak panjat je kusi tu bagi nampak..takpe,kite2 pompuan jer..jadi kesopanantu ttp dikekalkan wpun nampak x berapa sopan main panjat2 kusi..hak hak..

awk nak kulit tart yg rangup ke..sbb ada org suka yg lembut..dah buh dalam bekas kedap udara lum?kalau tengok yang org jual shell tu biasanya dorg buh dalam kedap udara je.. owh,maksud awk ni yg dah jadi cheese tart yer..ok je kalo duk esbok..makin sedap.awk cuba laa resepi kak azita tu dulu,tengok camner hasilnya..yer.err,buat lebih sikit tau

HaSue said... [Reply to comment]

@Mamasya
sama2..selamat me'nyetadi'kan diri..hehe..kalau dah jadi mmg seronok jek nak buat. :D

AZLITA AZIZ said... [Reply to comment]

terima kasih cikgu....
duit yuran anak murid dah bayar belum cikgu... takut lupa plk...

cikgu esok2 klu anak murid dah pandai cikgu ajar buat kek lapis Sarawak lah pulak cikgu... hehe demand pulak anak murid yg sorang ni...

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ahaa..betul2..tq sebab tolong bgtau kat mas..dier kan tetido masa kelas,tu mamai sikit.hehe

woiih..aku tergelak tergolek bila imejin anak ko duk panjat lutut tuh..kakaka..adoi lawak laa pulak aku bygkn ko wat lorekan versi getaran kang sebab asyik ditarik anak ko jek..ekeke.. takpe,nanti tunggu abg lomantik ko tuh request,mesti berdezup je ko buat..

same2..mmg dharap dpt tmbh ilmu kite bersama..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@NADYA ANWAR
nih lupa ke buat2 lupa nih?hahaha..takpe2,kite buat kelas percuma jer..siap dengan pakej makan minum yg dibawa sendiri oleh masing2 dari rumah..

bagus2..jgn jd makanan lipas di hujung mggu lak kertas yg diprint tu yer..ekeke

Chik Mimi said... [Reply to comment]

tq teacher

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
kalo agak2 buah stroberi dah berlambak kat umah ko leh jer buat kot mas..haha..tp jgn tanye resepi nk wat filling tu kat aku,sbb aku tak tau..
filling tu ada dijual yang dah siap untuk digunakan mas..carik kat kedai bakery supplier..sure ada..nanti aku tunjuk eh..zhariff lum tido nih..hihih..

takpe,tanya je..smpai paham..aku rasa ramai yg baru nak belajar baking tu bersyukur sbb ko dah tanya soalan yg sama diorg nk tanya.hehe

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

hoh..gambar kat bawah tu mmg over lah!tengok tulisan pun aku dah tau sape yg buat tulis tuh..mesti c adik kecik kita yg tak berapa nak kecik kan.hahahaha...

Mas said... [Reply to comment]

muahahahaha....
maceh cikgu..
nanti aku ajak laki aku gi kedai bhn2 kek tu....
cari filling lak....
dia pun suka memusing dlm kedai tu....
anak murid dah paham cikgu...
dah anguk2 kelapa ni.....

niey_muhaini said... [Reply to comment]

cikgu, sy pn nak bljr jgk..tp kelas x sempat nak daftar. daftar lps bljr blh gak kan..hehehe. thanks hasue tunjuk cara buat lorekan ni..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

sy attend kelas cikgu tak nampak sy kah? Ohoooo... tadi sy nmpk cikgu cungkik t*** gigi guna cungkil tu cikgu sudah tukarkah??... hohoho...

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Cikguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu nak minta kuar kelas g tandas...nak teman kawan uk uk uk.....muahahahha....

Ha Sueeeeeeeeeeeeeee...thanks so much for this tutorial....memang I loveeeeeeeeeeeeeeeee the tips so much!! Mg Allah swt kurniakan pahala jariah d atas perkongsian ini....:)

Your baby zhariff wat aiii rase nak baby.....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......!!!!:) Yang sulong aii dah masuk 9....mmmmm

HaSue said... [Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
Duit yuran tu buat2 lupakan ajelah..hihi..

kalau nak belajar kek lapis sarawak ni takde masalah..cikgu pun masih belajar gak..nanti leh ajar yg mana tau jelah kan..agak2 boleh paham tak kalau tengok gambar jer?hehe..pastu kek lapis sarawak lak byk versi nih..yg kukus ada,yg bakar lak dah sekian byk versinya..tapi very basic yg harus diketahui adalah cara melapis tu..err,nak belajar mana satu nih?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Chik Mimi
welcome bebeh

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
haha..dia tak bersalah dalam soal ini..kakaka..kakak ko nih jugak yg dikerahnya wpun tau aku nih spesis keras tgn..haha

Rima said... [Reply to comment]

Pwettyyy and ty for the tuitorial.. i loikeee! my son heart ini tart very the much.. :O)

HomeKreation said... [Reply to comment]

Berguna info ni. Along sellau lorek pakai lidi celup dlm jam, tak main picit2. Cara Sue ni lebih kemas.
p/s cadangan Sue buat komen kat window tu... Sue right klik je supaya buka komen dlm tab lain k.

Nieza said... [Reply to comment]

wow menarik!!...tq cikgu!nanti boleh cuba lagi....terbang jet laju dah ni...anak murid ni dok jauh terbang belajar sini juga....tapi demi ilmu yg berguna kuredahkan juga..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

dari A to Z akk baca tak skip 1 huruf [pun, dari awal hingga ke noktah terakhir tersengih n gelak2 seorg diri je akk, blk jenjln td refresh pc tgk ada apa yg baru, alih2 klik2 umah sue.

oooohhh gitu rupanya nak buat munge2..kalo sue tak buat kelas masakan ni sah2 mmg akk tak tau nak buat, ingatkan kena lukis2 n ukir2, cam payah bangat.

Kalo gini baru rasa yakin akk nak lukis, kalo tak mmg akk bentuk2 kan semua tu heheheh.

Mekasih banyak2 ajar kita2 yang tak tau ni, jasamu ku kenang.( bila kelas anyaman ketupat tu, dh 2 tahun kut akk beli riben, tah mana ilangnya dah kekek )

Akk buat nasi kerabu ni, meh la ajak anak2 beranak n adik2 sekali mkn heheh

moklong said... [Reply to comment]

me kaseh cikgu...bagus senang ank murid nk fhm bila ada tutorial cam gini...:)

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

macam cikgu lukisan lak...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

macihh hasue utk tutorial ni...
kalau ada kerajinan boleh le buat.. syok plak main lorek2 tu.. tp nak kena tunggu budak kecik tidor baru boleh main lukis2.. kalau idak.. dia sama nak lukis.. hehe..

feyus said... [Reply to comment]

aku tak tahu nak buat.. tapi aku teringin nk mkn.. huhuhu.
Cara permohonan kemasukan ke IPTA,TEVT dan ILKA

Anonymous said... [Reply to comment]

Cikgu nak tanye sikit...

ape fungsi whipping cream yang kadang2 ade juga org letak dlm cream cheese tuh?

K.Nor said... [Reply to comment]

huhuhuuuu... sampainya hati mu.. tak sebut nama anak murid ni.. yer la akak tau la, akak anak murid tua... huhu.. akak nak majuk laaaaaa... batu belah.. batu bertangkup!! telan sue nih!!! bukan telan akak tau.. hihi

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
Bangga sungguh rasanya dapat berguru dgn org bijak pandai. Tapi kan akak rasa tgn cam keras je. kalau buat mesti tak jadi. Apa kata hasue tolong buatkan pastu kurier ke penang. Buat amal jariah le katakan.

inaku79 said... [Reply to comment]

hahaha....klu mcm ni cikgu msk ngajo, jwbnya ank murid asyik gelak2 jer la. klu zmn skolah2 ni cikgu yg paling lawak mesti ank murid paling suka....hehehe.

apa2 pun tenkiu sbb sudi share teknik melorek tu. nanti saya nk buat saya dtg skodeng kt sini lg. skrg ni tgh simpan cheese cream untuk nk buat ciskek dulu.... hehehe.


p/s: adeh, komen k.nor kt atas... x tahan nk gelak...

**NuJie** said... [Reply to comment]

ohh..tima kasih byk2 wat tutorial nih..lama daku imejin camne nk buat corak tu..;)

mokwonik said... [Reply to comment]

sib baik mokwo datang lambat, dok belakang..tak lah kena marah pun walau tertido..maklumlah orang tua..timing tido ada lari skit!hihi
mokwo rasa buat corak dgn filling lagi cantik, ade bling2
cik gu!! itu filling ada blend tak??
tq sue, susah payah bagi kita orang 'the making of'..secara free!! terharu!

tun_telani said... [Reply to comment]

sini! sini!! sy kat sini cikgu!!! (dh angkat tangan tinggi2 nih).. ramai ngat org dlm kelas chekgu, dh dtg awal pon dpt seat blkg2. len kali kene tido umah chekgu, dtg kelas sama2.. kui kui.. waa.. cantik aa cikgu nyer deco, abih sebekas pencungkil gigi nih. tun bayar yuran ngan sebungkus pencungkil gigi, ye cikgu.. hahaha

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

oooo cmtu bt lorekan yg cantik2 tu yerk..thanks..nnti nk praktikkan :) :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Mas,dah update dah stoberi fillinf kat entri tu.. nanti ko bawak laki ko tuh carik kat kedai bakery supplier tu...aku pasti bukan filling je ko bawak balik...hahahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@niey_muhaini
buleh2..sila yer..daftar lepas org semua balik pun buleh..hehe..sama2

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
nampak2..awk tanya baru sy nampak..hihi.. ehh,yeke?sy pun lupa buh mana td..kakaka

HaSue said... [Reply to comment]

@Ayu Safieza
haihhhh...masa ni jugak nak ke tandasnya..suh teman tu pegi sorg2,tandas sebelah ni aje..suruh bwk pas keluar kelas skali yer..hak hak..sibbaik x suruh bw pasport skali gi tndas


sama2..tima kasih jugak sbb love it..hrp mahap ler kalo ada kekurangan bg tutorial nih..hii

Haaa...dah teringin nak baby lagi tu apa lagi..bukak laa kilang lekas..hehe..9thn dah beso tu..br sorg ek?

HaSue said... [Reply to comment]

@Rima
Ehh..kak rima pun ada..sonia x ikut sekali?hehe..thanks 4 ur comment kak n tq 4 dropping by

HaSue said... [Reply to comment]

@HomeKreation
Tq along..ni cara mudah kot sbb sy nih keras jari..tangan tu jgn ckp ler..so picit2 gini lebih sng..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
bagus2..smangat gini yg kite suke..wpun duk jauh ttp smpai gak..err,segalanya dhujung jari..hehe

aizura said... [Reply to comment]

hasue, btol tu lgi2 la tgk cre wat deco ala2 deco bersame eric nie ha... hihihi... mmg x sabar rsenyer..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
hahaha..mekasih kak..tau dah,akak mesti hadir kelas punya.hehe..
tu laa,senang je rupanya kan bila dah tau basic nih..ni keras tangan pun leh buat nih..

pasni leh laa akak cuba lak..nak gak tengok hasilnya..hehe..

Tergelak tergolek laa bila akak tanya bab anyam ketupat tu..gambar2 dulu dah amik,tp kat lappy yg skrinnya gelap itam x nampak apa tu..lom repair lagi..lgpun guna daun betul2,mungkin susah nak faham bg yg baru blajo..huhu..
ada masa nanti leh try guna riben 2 kaler lak eh kak..daftar kelas siap2..haha..

nasi kerabu?waaaa...rajin laa akak nihh..nak nakkk

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sueee..Lambat mai arini,tapi camnaer pong mmg wajib singgah sini..AKAK saya pong cam kak rosaliza,semua yg akak tulis sy baca,tima kasih byk atas ilmu nih,moga Tuhan saja yg membalasnya,tips n ilmu akak nih akan digunakan nnti..Tima kasih yer kak..Pstt patut la rasa tersedak jer,da orang sebut nma rupanya..Cmner pong akak mmg best,xkedekut ilmu langsung..Pujian ikhlas nih kak..

FairyLilly said... [Reply to comment]

Salam Hasue,
Thank you for sharing this sketching technique. Baru tau begitu caranya. I pernah buat cheese tart nih, just tepek jem kat tengah je. Kalau cuba lorek pun dah rupa ulat gonggok banyak kaki pulak. Lepas ni kalau ada vitamin "R" dan jika budget kembali pulih, boleh lah i try your technique nih :)

Mas said... [Reply to comment]

oooo..macam tu rupanya..nanti aku cari....
maceh sue...cayang kat kau...

Scarlett O'Hara said... [Reply to comment]

Yang ni pun saya dah copy masuk kat folder khas resipi untuk dicuba.Insyaallah, ada masa mesti saya try buat.Nanti saya kirim gambo ye.tq for sharing.

HaSue said... [Reply to comment]

@moklong
sama2..hehe..bagus ada anak murid rajin blajo..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Erani Zuhran Mohd Nor
hehe..kalo lukisan mmg failed.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
sama2 kak.. takpe laa ajak bdk2 melorek skali..mesti seronok jek..diorg pun excited tggu masak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@feyus
kalo teringin nak makan ..terpaksa laa teringin nak buat dulu..ahaks

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
Sy x pernah lg cuba ltk whipping cream..tapi kalau ikut logiknya,whipping cream nih kalau dah jd whipped cream tentu filling cream cheese tu lg montok dan gebu.. selain tu rasa pun lebih perisa lg..selalunya whipping cream nih sdp jek..
apa2pun nanti ada masa nak gak try yg ltk whipping cream tu..trm kasih share idea ye

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Norhadoii..mmg x boleh blah laa komen kak nor nih..ada ke seru batu belah nak suh tangkup kite lak..kakaka..

akakku syg,kelas masakan ni tak ngajo sifu2 dapur cam akak..yg dijoinkan di atas tu pun mungkin dah tau tapi saje je paksa dorg join kelas low bajet nih..ekeke..kalo akak dijoinkan dalam kelas ni umpama mengunyahkan orang yg bergigi..gitewww..hikhik..
Apa2pun mekasih sudi dtg jenguk kelas ni..nanti akak lorek2 cantik2 yer..anto sini..plus,buat sedap2..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikumussalam..
Akak,nak buat nih jangankan keras tgn,keras kaki pun leh buat kak..simple jer..takde susahnya..tu imaginasi akak je lebih2 yg kate susah tu..hehe..
nak kurier tp xde belen laa kak..hii

HaSue said... [Reply to comment]

@inaku79

Kalau buat yg real mau x riuh asik nak gelak aje..maklum laa ramai yg jenis sengal hadir kelas tu..hahah

hari tu simpan cream cheese nak buat cheese cake gak..x sangka jd tart lak..hihi.. ok,slmt mencuba yer..

kak nor tu mmg..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@**NuJie**
sama2..pasni takyah imejin2 je..hehe..

timakasih gak kerana tinggalkan komen ye..

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwonik
Ahahak..ni lagi sorang,wat gelak2 je baca komen arini..haha.. org tua timing tido dia lari sikit ek mokwo?adeh laa..haha...

filling tu tak payah blend..dah siap2 halus mulus gitu.. dah update gambar filling tu kat atas..mokwo jgn guna jem stoberi lak..terlebih manis kang..hehe
sama2..semoga bermanfaat utk kita bersama

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
hah,ada pun tun..ingat memonteng tadi..hihi..
ada ke nak byr yuran guna toothpick aje..dah kate kelas free..nak jugak byr yer..sorang bawak sebekas toothpick tu boleh jd tokey gini..ehee

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
same2..slmt mempraktikkan..hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

Kesiannya kita..tempat dah penuh dalam kelas..next trip boleh tak joint..hehehe..itu baru ajar munga..yg lain2 tak der ke cikgu ?
Cantik munga cikgu..timbul jer warnanya..

HaSue said... [Reply to comment]

@aizura
kalo ala2 deko bersama eric dia harus kate "surpriseee!terkejut tak??"hehehe...
nanti leh laa sambar oben nak baking2 ek..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
huhu..jangan ler puji lebih2...nanges akak kang..*over lak akak ni kan..ehehe..
Nanti dah tiba masanya ct try laa yer..memang syok jer main conteng2 atas tart tu..nak bisnes pun yakin je kalo lorekan tu nampak menarik,kan?
trm kasih juga atas doa ct n kawan2 semua yer.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@FairyLilly
w'kumsalam..thanks juga sudi singgah n drop komen yer..
Kalau guna jem mmg berat ler pastu mungkin akan terlebih manis..tapi kalau dah darurat,jem pun jem lah..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Jangan lupa cari yer mas..hehe...
cayanggg ko jugak!hikhik

zih@n said... [Reply to comment]

time kasih cikgu sbb ajar cara buat lorekan tu..nmpk mudah je..=)

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

salam ziarah..
terima kasih masuk blog ayu...tiak ayu jer....
sukanya....jumpa blogger masak2...
dan paling suka ajar tutorial free...
ayat pun sempoi.......

ayu minta izin masukkan blog su (okey eik, tiak su) dalam bloglist blogger masakan di blog citarasa rinduan yer

Bee said... [Reply to comment]

Sue, cantiknya lorekan tu...tima kasih kongsi ilmu ya!!!

suraya said... [Reply to comment]

Bestnya dapat belajar step by step mcm ni. Tksih HaSue.
(csuraya.blogspot.com)

ros@JMC said... [Reply to comment]

caya lah kak hasue, ade cara buat lorekkan nye, leh byk blajar ni...sayang akak tau...ilmu berkat kan dikongsi bersama.... love u

madammondoq said... [Reply to comment]

salam..

nice blog..
nak tahu tak apa yg setiap malam..malam pertama?
salam singgah ke blog saya..

TQ

umi said... [Reply to comment]

rajinnya cikgu sue....suka baca tutorial online camni, mantap!

are_u said... [Reply to comment]

salam..
nak tanya knp kadang cheese sy berlubang/ mcm ade gelembung lps bakar. tp sy guna api bawah je..
tq..:)

ieda said... [Reply to comment]

cantiknya dikk .. pandai sue buat ye .. memang kreatif .. akak nak buat cheese tart x pernah jadi .. lagilah kalau deco2 mcm nie huhuhu

Anonymous said... [Reply to comment]

saya hari2 datang blog hasue ni..tp silent rider aje..dah banyak resepi yg saya cuba dan sememangnya menjadi.. minta halal ye...dan akhirnya saya syukur sangat, jumpa gak camana nak lorek2 cistat ni..semoga hasue dilimpahi pahala dari allah s.w.t. tutorial ini mmg berbaloi..suka sangat..TERIMA KASIH HASUE..

Anonymous said... [Reply to comment]

OPP lupa letak nama di atas.
< nora bbm>

zaza said... [Reply to comment]

aduhaiii kak hasue.. menarik .. tertarik.. cheese tart tu mmg da bomb!.. hehehe... tq kongsikan teknik nih.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazrah Bakery
takpe,lewat dtg pun ada tmpt duduk lg..kalo org sumer dah balik pun masih bleh dtg..hehe..yg lain2 tu tunggu gi menuntut kat gng ledang dulu..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@zih@n
sama2..mudah je kan,bila dah tahu basic nya?..slmt mencuba yer.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Citarasa Rinduan
tq ayu sudi singgah sini juga..hehe..dah exchange link dah.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Bee
sama2 kak bee..slmt mencuba

HaSue said... [Reply to comment]

@suraya
harap dpt dipraktikkan oleh semua yg berminat.. tq singgah :)

HaSue said... [Reply to comment]

@ros@JMC
tq ros,atas sokongan..betul tu ros..tak rugi mana pun nak kongsi ilmu ni kan.. love u too..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@madammondoq
w'kumsalam..tq singgah sini

HaSue said... [Reply to comment]

@umi
tq juga amik perhatian dlm kelas..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@are_u
waalaikumussalam..
kalau pasal lubang2 ni mesti sebab terlebih udara dalam adunan..terlebih udara nih mesti sebab terlebih pukul..
cuba pukul dengan kelajuan perlahan ke sederhana jer..jgn pukul dgn kelajuan laju..pastu try bakar api atas bawah yer..x tau laa api bwh tu beri efek ke x..tp biasanya bkr guna api atas bwh..hehe..hrp dpt mmbntu

HaSue said... [Reply to comment]

@ieda
akak..dont give up..kalau x tahu cara,mmg nampak susah jer kak..resepi ni sng je nak buat..akak try laa lg..lorekan pun dah tunjuk step by step tu..insyaallah jadi lebih sedp dari kedai..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@nora bbm
trm kasih sudi singgah sini hari2..n mncuba resepi kat sini yer..n trm kasih juga atas doanya..mmg dharap tutorial x seberapa ni dapat beri manfaat kepada mereka yang ingin tahu cara lorekan tu.. :)

p/s:tq sbb drop komen kali nih ye..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@zaza
sama2..selamat mencuba yer zaza..nanti buat da bomb lg dr akak buat tu tau..hehe

shah-kayrul said... [Reply to comment]

baru tau cara nak lukis nie....boleh cuba nanti...selalu tengok org buat cantik jer.....

azy@fawwaznuha said... [Reply to comment]

sangat mantap kelas cikgu sue ni..2 thumbs up ^^

afnisia said... [Reply to comment]

senang je rupenya nk wat lorekan tu :)..thnx utk tips melorek2 ni cikgu..nnt nk tryla

noni said... [Reply to comment]

Assalamualaikum,
Alhamdulillah dpt gak belajar cara2 lorekan comel cam ni w/pun akak ketinggalan mengikutinya dr awal.

Akak biasa jg jenguk link Hasue ni tp tak lah selalu.. tu ketinggalan tu.
Minta izin nak follow ye.

Terima kasih byk2 Hasue atas tutorial ni.
Semoga Allah berkati Hasue yg tak lokek ilmu ni.

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Ketua kelas : Semua bangun.Terimaa Kasihhh Cikgu...

Murid2 : Terimmaa Kasihhhh Cikguuuu....

aizura said... [Reply to comment]

sue nak mintak izin nie nak C&P resepi + teknik skali heh... dah lame beno tggu time nak buat nie.. insyallah dis weekend nak try... cheese tart here i come... hehehe...

lina said... [Reply to comment]

salam hasue- Terima kasih..Semoga ALlah sentiasa merahmati diri hasue sekeluarga...Insya Allah

SITI KHADEEJA said... [Reply to comment]

salam, terima kasih 4 the info, baru kite tau....semoga sentiasa dirahmatiNYA..

MamaFari said... [Reply to comment]

wah...terima kasih tutorial ni..dapat jugak belajar mende baru? nanti bila2 nk request tutorial lain, boleh? hehehe..

~mimi~ said... [Reply to comment]

salam,,kak nk tanye,,camane nak buat tart shell tu dgn cantik ye??akak guna acuan yg camane??saye guna acuan yg wat muffin tu,,tp versi kecikla,,,tp x cntikkk...huu,,akakk,,tolong sayeeee

zai said... [Reply to comment]

Sis! awesome! i tahap crack kepla duk cuba wat lorek tu! thank to u 4 making it so easy!!! suke2!!

HaSue said... [Reply to comment]

Buat yang lewat datang kelas tu takpe,takde caj lebih dikenakan..ehehe.
u r most welcome..pastu,
terima kasih buat anda juga..buat 'kelas' ni jadi meriah..hehe..
Semoga ia memberi manfaat untuk kita bersama.
Selamat mencuba yer ^_^

mas_yna said... [Reply to comment]

salam cantik cistart..dh penah try wat..masa bakar after letak cheese cantik je dia naek..kembang2 gitu..pas tu dh sejuk iye trun n dh sejuk cm lemau je..ape yg xkena ye? bg tips sket

Anonymous said... [Reply to comment]

assalamualaikum...sue..., saya nak minta izin sue...deco cheese tart ni boleh..klau copy paste boleh tak...klau diizinkan terima kasih saya ucapkan...tq

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... [Reply to comment]

cntiknye ! dan tart itu nmpk sgt sedap.. i luveeee cheese tart ! tetiber ngidam nih

Shaz said... [Reply to comment]

Wah bagusnya ada tutorial sebegini...jimat..jimat, tak payah pergi kelas...TQ awak...

rasyiqah batrisyiah said... [Reply to comment]

salam..nak tanya,mcam mna nak ltak cream cheeses filling tu spaya rata dan kemas prmukaan dia? sbab klau sy buat, prmukaan filling msti brbukit2 dan x kemas mcm u all buat..

Lizan's daughter said... [Reply to comment]

like this tuto :) tqvm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...