Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, July 25, 2009

Sup Ayam Bertumis

Salam..
Wahhh..panas juga cuaca hari ni yer...
Daku memang x ke mana2 hujung minggu nih memandangkan cik abe gi meeting..uhuu..
Hari ni wat presentation psl pncapaian mereka last year...
The highest crop 2008,1st in sarawak tu..capai hasil sebegitu....I'm so proud of u..So gud luck sayangg. Semoga ramai lagi mereka2 yg akan mengikut jejak langkahmu ituu..

Menu hari nih main panaskan jer...
Malam tadik masak sup simple nih..anak2 (dan mak diorg) suka sangat sup nih..hee
Jangan guna minyak banyak sangat lak yer..

Bahan2:
  • 4-5 Sayap ayam-potong 4 setiap 1
  • 1 Inci Halia
  • 2 Ulas Bawang Merah
  • 1 Ulas Bawang Putih
  • Sup Bunjut ATAU sbatang kayu manis(jika terlalu besar,guna separuh sahaja)
  • Garam dan serbuk perasa(jika suka)
  • Daun Sup
  • Daun Bawang
  • Bawang Goreng
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Cara2:
  1. Tumbuk/kisar bersama-halia,bawang putih dan bawang merah sampai kekuningan
  2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kelihatan agak kecut
  3. Masukkan air agak banyak bersama bunjut/kayu manis serta garam
  4. Biarkan renih sehingga ayam empuk dan sebatikan rasa
  5. Hidangkan bersama bawang goreng,daun sup dan daun bawang yang dihiris halus..
Bila ditumis gini,rasa sup ayam memang sedappp..Yummy2..heee.ade sape2 lom makan? :D

P/s:Sapa2 x ke mana hujung mggu tuh meh laa lepak sini...boring jek nih..huhu
Mata pun macam ader dawai jer nih.pedih,tak cukup tdo,merayau umah org..hihi.
Ingat nak zzz japp....hee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Chik Mi said... [Reply to comment]

Sue sedap nmpk sup mu itew kalau kat umah akak kena ada sambal kicap,wong jowo lah katakan hihihi Sue sihat ke?

HaSue said... [Reply to comment]

Chik Mi>Memang sedap ye kak??lenkali nak try lah ngan sambal kicap..mkn ngan kicap+cili pernah ler..tuh kire sambal kicap ke kak?ehe

alhamdulillah,sihat2 jer...akak lak sihat ke?tq sudi jenguk2 sini selalu :)

Eeda Riaz said... [Reply to comment]

salam sue,

sub bunjut tu kalau xde mmg ganti dgn kayu manis je ke? bunga lawang n pelaga tak payah ek?

Eeda Riaz said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...