Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 9, 2009

Errr...sekius mii..ader sapa2 yg tau??

Nih bukan kuiz teka suka2 yer..hehee..
Apa nama menatang nih secara spesifik ekk?
Aku ingat nih ler Asari..ke yg nih yg lala?adehh..
Aku bab siput2 nih memang fail sikit laa...

Hah!tuh laa korang,aku baru tunjuk hati ikan yu dah dikata pelik,
Tak cukup syarat lagi nih..jenis siput pun tak khatam lagi.haha..
Ada kisah sebenarnya nie...
Nak tau,bace...xnak tau.bace jugak!!ahak

Ceritanya macam ni,
Pagi semalam...aku gi pasar.
Pastu,aku tengok ada orang jual mende alah nih..fresh ko,letak dalam air nak make sure ia masih hidup kan..
Teringat aku resepi hana@kak ina sebut asari,asari...ida/sunkist pun tercarik2 gak kan...
So aku nak gak mencuba laa nihh..
Memang aku tak pernah makan nih.Kalo hb aku lain citer laa..dia QT kat umah nih,so kena pandai mkn sume bende..ekeke

Tanya harga,rm2 jer sebekas..uih.murahnyer...aku dengan konfiden rembat laa 2 bekas tuh.banyak gak tauu..
Dah balik tuh,aku dengan konfiden lagi sekali tayang kat hb aku...
Kitorang memang suka saling tayang menayang kalau beli sesuatu yg tak dijangka..

Tanya kat hb,(setelah di subtitle kan)
"nih ke yg lala?"
"Hmmm..kalo tak silap,lala besar sikit dr ni..nih kecik sangat nih"
"Haa..jangan2 nih laa asari yg diorang cakap kat blog tuh kott.."Konfiden2..
"Diorang kate sedap jer masak ngan spagethi nih yang.."
"Haa..try laa..mesti sedap laa tuh"

Gi dapur balik..letak dalam besen dannn letak air sikit gak.
Yang 1 plastik lg letak dlm fridge..
Uihh...semangat tu nak masak..tp plan lum nak masak spagethi pon...
Tapi nak masak goreng tiram cam kerang haa...
Aku sebenarnya bukan penggemar seafood yg jenis bercengkerang nih selain kerang..
Kalo kerang tu,aku suka..lagi2 masak sos tiram

Pastu kan,sesambil tenet dengan server yg mengong...aku sempat laa tanya kak nor,
Apa beza lala ngan asari...
Aku tunggu punya tunggu line tenet tengah mengong..
Adehh..try search kat myr,nak try resepi baru kunun..tenet x support gak..
Sesambil tuh aku bz gak semalam...

Dah masuk balik ke dapur tuh.aku jenguk dalam besen..nak make sure ia hidup..
Tiba2..aduyaiii,aku tengok 'menjalar' jer bdan diekor tuh..
Laaa...memang gini ke rupa diekor nih..isi kaler putih2..
So aku dengan nakalnya,usik2 ngan hujung pisau..
Pastu...aduhh.malas nak sambung citer..
hehee..

Yang jadik isi ceritanya,
Dah time nak mkn,hb tanya..mana masakan yg tadi (sbb x sure nama)tuh??
Aku sengih jerrr..ngeee
"Tak sanggup masak.."
"Cehh..tadi kemain lagi..ahaha"sabo jelaa..
"meh sini kite masak"

Pastu hb aku ler masak..kehkehh...

Dah time mkan,hb suh try makan...

"err..takde ke yg tak 'panjang' isinya..ade yg mcm kerang tak?"soalan yg nak kena penampo..sebab ternyata semua isinya memang gitu..yg asari kat umah kak ina pun gitu gak..
Cuma asari kat umah kak ina tuh lebih kulitnya 'bulat2' skit.yg nih panjang sket cengkerangnya,kan??
Hb potong skit tang paler,letak kat pinggan aku..bleh korang byg kan rupanya?hehee

Dalam hati..
'Mampus aku,nyesal lak tanya..nak taknak kena rasa gak nih'kehkeh...

Pastu aku timbus ngan nasik baru suap dalam mulut,punya la seksa aku nak nelan..

"Kalo letak nasi banyak,mana nak rasa..iskhh2...sedap tau..betolll"

"heh heh..."dengan susah payah buang imaginasi..macam tak caya hb letak lg seketui kat pinggan aku..adehhh
Lagi sekali,aku timbus ngan nasi baru suap ke mulut..hihiii..

Jadi, dengan bangganya,aku nak umumkan kat sini...aku dah berjaya menelan 2 ketui isi lala atau yg sejenisnya nih..hikhikk...
Hb kata sedap,aku takleh nak kat ape laa..sebab rasa nasi n lauk lain mengatasi rasa isinya yg cinonet jer tuh...hee.Thanks to my hb.. :)
Sekian terima kasih pd yg sudi membaca...maaf jika ade slh tutur kata kat n3 nih..hehee

Moral of the story: Lain kali,sila tanya kat penjual tu nama specifik jualan diorg..ehehe.. Tp kalo aku tanya pun mesti dier akan bagitau dlm bahasa
tempatan..yg rata2 korang(dan aku) tak tau.hihi

Note:Menyesal aku tengok masa diekor masih duk merayap kat besen tuh..kalo tak mesti berselera jer kot..huhuhhh..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Eyna's said... [Reply to comment]

Mula terpikir??? apalah yg dibayangkan dik Su ni agaknye???

Dlm pikiran takdek lain...CIK LINTAH KE?
hehehe...sorry kalau silap...

Ynn. said... [Reply to comment]

hihi kak sue ni comel je. tapi jap, ynn ade jgk msk lala haritu buat msk tiram dgn cli padi. cuba kak sue tgk bentuk die same ke tak, kalo isi die kaler hitam2 rasanya kupang kot?

http://ynnrecipe.blogspot.com/2009/06/3-resipi-lala-gembira.html

hana said... [Reply to comment]

kakakakaka... gli ati plak baca stori ko nih sue! lain la ngan asari! tak tau la nih apa! sepupu sepapat dier kot! tapi isi tuh cam dh nak sama! hmmmmm.. ontah ler! sbb asari kat sini mmg kulit dier bolat2! comey gtu!peh tuh itam2 skit! nih panjang2 kan! putih lak tuh kerang dier! ishh mmg tak taww apa ke nama! peh nih g balik pasor tuh tnya kat penjual tuh yerr!! ehehehe

Nor said... [Reply to comment]

hahahahhaa.. akak pun gelak ni sue.. k.nor dah jawab dah smlm, tu pun lepas tanya ina ni ha... asari tu isi dia lebih tebal. yg sue ni nampak panjang2 jer, dan cengkerang dia jernih jer kaler (transparent). nak kata remis, saiz dia lebih besar dan lebih panjang. apa pun, mmg sepupu sepapat dgn lala gak nih.. hehe

hazila said... [Reply to comment]

Waaaa saya asari pun tak tau apa kebendanya. Siap selepas dialihbahasa lagi tu....

CikMin said... [Reply to comment]

salam hasue...meh nak tulun jwb..ni namanya etok-etok...kecik jek dah halus jek isinya...hiks...

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

KRina geli gak tang2 idup nyer menatang ni...
hahahaha...kena sumbat gak ehh.. asari ??

Jiya said... [Reply to comment]

sedap lala ni hasue... org ngandung takleh mkn nanti anak kuar lidah jelir2. hahahaha.. tp jiya jarang jumpa lala kulit beso camni. slalu yg pjg2 tu. sedap uihh!! makan gitu cecah kicap jek hasue sedapp!! (saja wat hasue geli gelaman) akekekekeke! ni asari.. hasue tgk mesti tak sama. dia dia link http://www.flickr.com/photos/aiyah/2243684692/

Aiydalela said... [Reply to comment]

betol2 pelikla hasue nih..memacam resepi...
hihihihi...
seb baek ada gambar...leh jugak nengok...kalau tak, memang tak tau makanan laut2 nih...

HaSue said... [Reply to comment]

Eyna's: hehe..tak terpikir secara khusus plak kak..gitu2 jer..hihi

Ynn: Akak dah tengok..spesis lain kan..ynn nyer lala tuh cantek,mmg nmpk gumbira.hehe

hana:huehuee...camner nak tanyer balik kak...dier bukan ader jual tiap hari tuu..tuh yg excited sgt tgk ader org jual mende alah tuh aritu..hihi

k Nor:betul tuh kakkulitnya nipis skit..tuh laa sepupu sepapat belah mak sedara si lala tuh ler agaknya..hehe..

k Hazila:alihbahasa senang nak paham..hehe

CikMin:ooo...etok2 ke namanya nih...baruu tauu..hih..tq cikmin :)

KRina:ekekee..sama laa kite eh kak..tadinya cakp beso,semangat jer..tuh yg 'kena paksa' tuh.haha

Jiya:memandai jer ko jiya.hihi..woh ader ambo ek..dah try masuk p server asyik load error jerk..kang try lagik.tq yer

Aiydalela:pelik ke??lum pelik lg nih..mende alah nih pun x tau lg..malah x reti makan pun.huhu..tuh yg nak share tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...