Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 28, 2009

Keropok Buah Belinjo

Betul ke tak ejaan tuh ek..belinjo ke melinjo..huhu.tak kesah la..kalo ader yg tau,sila betulkan eh. :)
Terdapat dua warna,yg kaler oren tuh sebijik cam warna carrot..
Pernah dengar nama keropok nih?
Keropok nih datangnya dari Tawau,Sabah..kakak aku kirimkan melalui cik abe yg singgah kpg baru2 nih..kakak aku tuh 'transit' kat kampung dari Labuan nak ke KL esok. Cuti2 malaysia..hehe Adehh..cerita pun berbelit2..x kesahlah la ek.. :P

Ok,cerita sikit pasal keropok nih..(nak cerita banyak bukan tau banyak pon)huehuee
Sapa2 duk Sabah yg kenal keropok nih sila angkat sebelah kening!
Aku pestaim jumpa n makan keropok nih..

Ketebalannya sebelum digoreng..
Menurut kakak aku,buah belinjo tuh ditumbuk sehingga leper sebegini dan bila digoreng ia kembang sedikit dan jadilah keropok rangup..
Pagi semalam dah dia suruh goreng,tapi aku goreng malam tadi..
Dia dah bagitau rasa keropok tuh pahit2 sikit dan lemak2 gitu.
Saspen jugak laa kan...camner keropok leh pahit..heheee...
Tapi buah tuh pahit2 kot ekk..
Jangan tanya aku rupa buah tuh ehh...harap ader laa pasnih orang Sabah tayang rupa buah tuh kalo kawan2 ramai nak tau..heeee

Keropok yang sudah siap digoreng...
Dan memang betul,rasanya ada pahit2 manja, ada manis2 dan rasa lemak2..satu rasa yg unik dan berbeza dari keropok yg pernah dimakan sebelum ni.
Mungkin ada khasiat tersembunyi yang tak diketahui kan..

Kalau kat peket tuh harga setengah kilo Rm14..Maknanya Rm1kg Rm28.
Err,murah ke mahal ek?Aku x berapa tau sangat nak banding2kan harga keropok neh..heee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

Nor said... [Reply to comment]

ermmm.. kat ganu ni banyak wehh keropok belinjau ni.. tp yg tak berkaler la.. mmg dia rasa tawar2 pahit sket kan.. dulu pokok belinjau ada kat kg ayah k.nor. selalu jer bila musim berbuah, k.nor kutip buah yg luruh (sbb pokok dia tinggi dan besor) buah tu dikopek kulit dan basuh cuci, pastu terpulang la, nak goreng dgn pasir(pasir garam/pantai) atau nak rebus. kalau yg goreng best, wangi bau dia, biasanya yg org wat kerepek ni, dia org amik isi belinjau ni dan ketuk hingga leper dan jemur hingga kering....... adehhhhhhh panjang lebor ler story kerepek belinjau.. sekian laporan dr k.trg untuk hari ini.. mekacih!!! :p

Watierman said... [Reply to comment]

Karam Singh Walia tak dapat nak turut serta buat lapuran...ni kakak angkat dia mai dah...betul tu apa yg nor bagi tau tu...ni fav. Cik Abe akak...& harga nya Pung agak mahal dari kopok biasa....sedap...kalau layan makan kopok ni....baik untuk org kencing manis...sebab pahit2 tu penawar...

Rabiatun said... [Reply to comment]

suka kepek belinjau ni...tp kat kl ni tak jumpa.

mimie loma said... [Reply to comment]

keropok belinjau ni kan klu mkn dgn nasi pun sodaaaaaaaap.Kekadang anak2 akak klu tk suke rase pahit die boleh cicahdgn gule cbe lah sedaaaap.tp jgn lah bnyk kang kncing manis lah pulak.Akak klu ade sedare mare dtg sini msti derang bwk keropok belinjau ni sbgai ole2.sbb kat kg.jawa or geylang berlambak2 keropok ni.Yg ade dh siap bersira pedas manis tngal goreng je .Ade yg sebesar pring pun ade tauuuuuu.Ye lah kan spore tu dkt ngn batam mngkin orng2 dr sane bwk ke spore utk di jual tu yg berlambak tu.......hehehe

~~ciklinn~~ said... [Reply to comment]

ku udah angkat kening weih.... nampak tak???

hehhehehh... sue aku sgt2 sue keropok pahit nie... mmg selalu ada stok kat umah ni.. aku suka mkn sbb aku sorg jer yg mkn yg lain tak mau sbb pahit... hehehe

Saliza said... [Reply to comment]

Sue, kopok favorite akak ni tp x penah jumpa yg kaler2 tu.. Kat pahang ni reganya sekilo RM18 je..

Eyna's said... [Reply to comment]

Weh...ngapa akk tak pnah kenal dan makan kopok ni...nampak no aku ketinggalan zaman...hehehhe

maiyah said... [Reply to comment]

pahit2 manja yg best tuh. Tapi saya tak pernah try lagi, ulor2 ler

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor>woh...belinjau ekk..agaknya kakak sue bagitahu tuh versi borneo la kot.kalau sebut ninjau pun jadi ninjo kalo dlm bhs swk.heeee...wohh lagi skali,tinggi rupanya pokoknya ekk..tak penah tgk laaa..buahnya pun x pnh tgk,apa lagi dahan pokoknya..hehee.kalo k nor ader jumpe leh ler tunjukkan ehh.nak gak tau ghupe buah nih.tq 4 the info :)

Kak Watie>laaa...kak karam sigh walia rupanya ek..nama sebenar karam sigh watia ker?ekeke...ampunnnnn!!ha'ah kan,mesti elok utk org kencing manis.yg pastinya lagi elok dr kopok dr kedai tuh..ehehe

Kak Rabiatun>tak jumpa ke?sini lagi x jumpa..ahaha..tuh yg jakun nih..hee

Kak mimieloma>aiyoh.x terpkir plak bleh jadik lauk makan nasik...hehe.kretip gak tuh,cicah gula..hehee..nih pun kire ole2 dr kakak dan kebetlan mmg adikknya nih jakun thp gaban tgk kopok nih.hehe.yg sebeso piring tuh menarik nak tengok..mesti buahnya pun beso ek?

ciklinn>haaa...angkat kening tinggi sikitt..sikittt lagi...aaa,nampak!nampak!!wo,suka makan gak ek...makin terserlah kejakunan diriku..hehe

Kak Saliza>fevret akak ga???adehhh...sue baru pnh rase laaa kak..tp mkn sikit mmg rase pahit2 kan..makan byk nak lagi dan lagi..hehe

Kak Eyna>hahaa...kita serupaaaa..

Kak maiyah>tak pernah try ke?sama laa..cume sue dah pernah skali ler kan..hihi...kalo dekat dah lama bagi rase :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...