Ada yg tak kenal ke?hahaha..sebenarnya,aku baru jela try wat sendirik nih.malassss aku nak ngoreng nih kan.lihat ler.huduh jek rupa rempeyek ku itew..uhuhu..gelak haa,gelakk!
Lama gak pk nak buat ke tak rempeyek/tempeyek nih..
Nih pun buat setengah adunan jek...
Yerlaa...dapat dah bayangkan duk bertenggek tepi dapo tuh kang berapa lama..huhuu
Lom buat pai T lagik tuu..hehe
Tapi yelah kan.nak jugak buat bila nak makan nih.hb lak suke gak makan..
Carik2 org jual tkde plak..
Skodeng2 kat myR terserempak lak ngan resepi nih..
Rangup tuh rangup,cuma x seperti yang kumahu.hehe...
Lenkali nak try resepi len lak...rata2 guna tepung beras kan...
Ke ada sukatan guna tepung beras yang rangup lembut?(ntah org paham ke tak maksud aku neh.huehue)
Sapa2 tau,sila tampil ke hadapan..hehee
Maklum ler,pengkritik tetap ku itu pun tak suka yang rangup keras..hihi.
Apa2 pun tak tipu,memang rangup gak tau..sedap gak...cuma tak seperti yg aku bayangkan ler ye..meh makan meh...
Haa...siapa nak buat air???!!
Resepi c n p dr myR..Thanks to hanis
Bahan-bahan ( 700-800 gram )
- 200g tepung beras
- 200g tepung jagung
- 2 biji telur
- sedikit udang kering
- 1 s/b jintan kasar
- 1/2 s/b jintan manis
- 1 s/b ketumbar
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas cili kering
- garam secukup rasa
- sedikit gula
- kacang
- ikan bilis
- 400ml air
Cara-cara
- campur kesemua bahan kecuali ikan bilis dan kacang. blenderkan
- panaskan minyak dan rendam acuan dalam minyak hingga panas.
- isi adunan dalam acuan dan taburkan dengan ikan bilis dan kacang.
- masukkan dalam minyak yang panas tadi. biarkan adunan keluar sendiri dari acuan. goreng hingga masak.
Opppss..nampak kuningss sket rempeyek aku nih sal gatai suke2 kalerkan kunen..hikhikk.. :P
9 Komen Di Sini:
Sue, huduk takper asalkan sedap!!!
wah..wah...best nyer..susah ker nak buat nih? nak try ler tapi masa jer yang cemburu.... aku tengok pic tu mcm besttt jer.bole lah aku try buat time raya nnat.."jangan tak tau kat pala hotak nih dah fiki nak bisnesss.... hehehhee
huhu.. sodap 2... kalau depn mata ni... 1 tin biskut pun bleh abes.. hahhaa
sue,akak pun tertanye2 jugak resepi sedap rempeyek ni...hb akak pun suka makan ni...takyah tunggu raya,tgh sekarang ni pun klu buat dia seronok sakan. sambil2 tgk tv tu mulut mengunyah tak sudah le jawabnya...
tp akak pun tak suka jenis yang rangup keras.lebih suka yg rangup tp tepung tu nipis je...ish camne nak cakap...rasenye sue faham kot eh camne yg dikehendaki...klu dah dpt resepinya kongsi yek... :D
k.sue.. rempeyek tuh klu taruk ikan bilis byk2 mmg sedap la.. sy suka tau.. kdg x sedo leh abis sebalang duk kunyah.. hiks..
ermm.. klu nk makan rempeyek.. sy order je ngan mil sy... dia mmg teror buat rempeyek nih.. tp sy x amik port lak cmner nk buat.. tau makan jer.. hiks..
Salam Sue...akak pun nak tepek gak...kalau tepung tu dinipiskan dan tambah sedikit tepung gandum...maybe..membantu kot...akak pun tak pernah wat...agak2 jer..rajinnya duduk betenggek tepi dapur!!!
salam sue resepi ni sama ngan MIL akaknyer wah nmpk besh rangup ye.boleh try sbb ade sukatan sbb biasenya org tua2 ni main campak2 aje
Kak Mima>betul hak an..akpe lah huduh pun.hehee..
Naffz's>try laa yer.yg penting jangan tebal sangat tepungnya tuh.kalo tak bertambah keras..rangup gak,tp elum seperti yg ku mahu..hehe
a51r>betul tuu..hehe
Kak Fiza>ahaaa..sue faham sesangat maksud akak tuh..sibaik akak pun faham maksud sue ekk...dier nipis je kan,tp rangup lembut..tp bkn lembik..hihi.okeh2,kalo ade resepi yg best,sue share yer kak..akak pun gitau kalo juma tau.hehe
ctrahani>amboi,tauke kerepek order ngan org ke?hihii..try ler buat,leh jadik cabang bisnes gak tu..hehe
Kak Watie>wkumsalam..tuh ler kak.ingat nak wat ujian sendirik kot..er,tggu rajin laa ye.hihi..tq kak
Chik Mi>bleh try kak...ader sukatan senang skit kan...resepi kakak ipar sue bagi takde sukatan,pastu guna kapur sirih lak..adehh..bk gak resepi rempeyek nih yer :)
Post a Comment