Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 7, 2009

Butter Prawn

Hee...orang buat butter prawn dier nak buat jugak.
lama dah tunggu udang x muncul2 gak...yg beso2..
Skali ada udang galah nih,aku cilok sket nak try test buat butter prawn..
Walaupun orang len dah lama try buat.nak try jugak buat..saja nak test power..huu

So,sapa2 yg dah cube tuu..sila komen sikit..(tutup muka) jadik ke rupa gini aaa?ngeee
Tapi kan,sue takde daun kari...mengalahkan org duk oberC!campak jer daun kunyit yg dimayang...lagi semerbak plak bau kunyit tuh.huuhu

Kelihatan sedang berselubung penuh,kesejukan kot.ehehe
Sebenarnya takde klu langsung camner nak buat nih,
Ikut step kat dapur kak nor je..
So jangan gelak ler kalo rupanya tak macam yg sepatutnya yerr..huhuu...

Bukak sikit 'selimut'nyer...baru nampak yg terselubung td.hehe

Kak Nor,resepi nih sue c n p bulat2 dr blog kak nor yer...tq2

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


*Nak tips lebih lengkap,sila2 ler skodeng dapur kak nor yg baik ati tuh yer.. ;)

Komen hubby,rupa tuh dah ada..tapi kena letak garam sket dalam kuning telo tuh..mcm yg kat restoran atau hotel biasanya ade rasa masin sket..err...takpelah yang,kurangkan garam yer..(kaver2)heheee...
Pastu dier kata lagi,rasanya kuning telo tuh diletak masa udang tuh duk dalam kuali lagi..sebab ia sepatutnya lebih melekat kat udang tuh..ehee...

Hb aku nih memang pengkritik tetap masakan aku kalo kat umah nih..
Sebab kritikan dier laa menambah semangat aku nak mencuba menu2 baru saban hari..hee..
Tq sayang...atas doronganmu laa isterimu ini berminat nak jadik chef..errr,chef at home ajer..hikhik

Tapi over all...memang sedappp...hubby pun cakap sedappp..yg atas tuh extra komen jer..so thanks pd yg rekomen resepi nih(diorg tayang kat blog memasing kire rekomen ler tu eh)hehe...

*Edit Sikit eh..

Atas permintaan ida/sunkist,
nih laa rupa acuan roti jala yg baru dirasmikan dgn membuat butter prawn nih..hehe...
Untuk permintaan kak e dan ida gak..
Bukan nak ngajo yer,segan lak nak ngaja org lg terer masak2 nih tau..
Nak share jer camner sue bleh dapat jurai gitu...
Komen akak2 yg dah buat nih kate jadik dah tuu..hee

>Sue guna kuning telur 3 biji-sebab telur tuh sue ingat kecik,takut x cukup..rupanya jadik banyak gak..huhu<--yg nih x tau ler membantu ke tak

>Pastu k nor kata buang tali pusat telo tuh supaya acuan x tersumbat,sue tapis jer terus(kes org malas)hehe..so nanti bila dah letak dlm acuan ia tak sekat2 nak keluar.. <--pun tak tau membantu ke tak.

>Lepas goreng udang tadi,kalau minyak tuh kelihatan terlalu panas,padamkan jap..sebab kuning telo nih senang nak hangus... <-untuk mngelakkan kuning telur trlampau hangus

>Letak/dirikan acuan roti jala dalam mangkuk,tuang adunan dalam acuan roti jala..dah sedia nak digoreng..baru angkat dari situ..dah angkat kat kuali,just hold acuan roti jala tu sebelah kiri..biar garfu(dipegang sebelah kanan) yang dipusing perlahan 1 arah jer..so ia automatik akan membentuk lingkaran kuning telur yang tak putus2.. <--rasanya yg nih byk membantu

Hmmm...tuh jer laa kot..sue pun ikut imaginasi jek selain rujuk tips k nor bagi.ehee..

P/s:Sorry yer kalo ayat skema jer...nak senang bg kawan2 faham..hehe

Kepada kawan2 yg nak mencuba tu selamat mencuba yer..
Harap tips tambahan nih boleh membantu :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

-atiQah- said... [Reply to comment]

wah...sedapnya udang mentega ni..sedapnya..sedapnya..hehehe..
tqah penah wat butter prawn ni, tp xmenjadi..tersgt xmenjadi sampaikan jd bhn gelak2 kwn2..hehe..
tqah ada post dlm blog..nanti nak cuba resepi kak sue ni...tp kalau guna udang xbesar xpe ke?

Nor said... [Reply to comment]

laaa dah siap rupanya BP dia.. ingatkan utk menu esok! sue, cantik jurai telur sue buat.. cun sgt.. bg akak la sue, masin tu boleh dtg dr butter, boleh lebihkan butter dlm minyak so rasa telur tu tak la tawar sgt.. apa pun tahniah.. pandai dia.. sedap ek letak daun kunyit? mesti harum jer kan..

blogresipi said... [Reply to comment]

Canteknye selimut udang tue.. kite suke sangat bahgian selimut dia tue... lemak2 gitew... best2.

neezareef said... [Reply to comment]

nengok gambo npk sedap
agaknye bau dia menusuk idung mak aihh....sdapnye

dina said... [Reply to comment]

cantik lak butter prawn sue ni... takyah letak susu ye sue, kebanyakannya resipi ada letak susu... tapi cenggini pun dah cam sedap banget seyh...


err... salam singgah!

HaSue said... [Reply to comment]

atiQah:sedap kan tqah..tqah cube laa ek...k sue dah edit balik tuh,bagi extra tips..guna udang kecik pun ok tqah..terpulang jer..

K Nor:cun yer kak?tq2x..cuba2 buat jer kak..hehe.tq gak sbb bg tips kat blog akak eh
Tp letak daun kunyit mmg sedap..ingat sotong msk kunyit tuh pun nak letak daun kunyit diracik halus gak

blogresipi:sedap kannn

neezareef:takleh hidu sampai sana ke?hehehe

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

rupenya pakai acuan roti jala yer..pernah cube skali tp telur tu mcm jd telur dadar hancur..tak jadi berderai mcm sue punya. Pernah baca kat mana tah dia xckp pun pakai acuan roti jala. Lepas ni kene cr lah kan acuan roti jala tu. TQ sue...

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim: Nih sama kes macam kak zura cakap tadi ler kot,jadik udang telo dadar ek?hehe...pasnih leh try lagi yer..amik gambo tpek kat blog :) good luck!

HaSue said... [Reply to comment]

dina: sorie,x perasan lak mesej dina td..memang tak letak susu resepi nih..sue ikut jer..hehee...tq sudi singgah yer. :)

love2cook said... [Reply to comment]

Sue...looks perfect la ur buttered prawn...especially telurnye itu!!! sedappp!!! ;)

Ainazli said... [Reply to comment]

sedapnyer..meleleh dah tengok, biler nak try resepi ni, ain buat telor jd berketol..sungguh tak chantekkk..lepas nie kena cari acuan roti jala la gamaknya..baru jadi!!

HaSue said... [Reply to comment]

love2cook:thanks love..

Ainzali:kena carik acuan tuh.hehe..pas buat tunjuk kat blog eh

umi_e said... [Reply to comment]

Sue... bulan puasa nantilah kak e try ekkkk hehehehe

* THANKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...