Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 23, 2009

Kuih Seri Muka

Salamm...
Buat nih lewat malam tadi...
Hari ni encik hubby ada meeting lak kat miri..
huwaaaa...alangkah tak beshhnya.ikutkan hati nak aje aku ikut skali...tp anak2 nih kan ke sekolah,takkan nak ponteng lak kan semata2 mak diorg nih x sanggup kena tinggal kejap....huuu..
Takpe lah anak2ku..itulah pengorbanan mentel(pinjam ayat ika jap)seorang ibu.hiii...

Nih kali ke 3 aku guna resepi NanaSham.Thanks ye..

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

  • Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
  • Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

Cara-cara

  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  8. Untuk lapisan atas:-
  9. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  10. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  11. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  12. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  13. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
*Tak banyak gambo,nih jer laa yg clear...yg lain2 blur jek...menggigil kot masa amik gambo tuh..x sanggup kena tinggal dek suami yg pegi miting agaknya..hahakk :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

salam Sue..akak pun dah pernah buat resepi NanaSham ni...sedap kan??...akak chop atas dia jer..pulut akak tak gemar yer!!!

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

wa sedapnya...sy ni kalu komen kat blog sue mesti sedap jer kan sy komen. tp serius sue mmg nmpak sdp. Mak sy selalu ckp kene blaja buat kuih2 lama nie. Sementara nenek or mak ada takpelah. Nak makan jer, ada org buat. nnti dah tak de xkan nak beli memanjang. Bkn sedap pun..thanx sue sudi share resepi.

dina said... [Reply to comment]

tetiba jek teringat seri muka yg aku buat pulutnya kaler merahh... hahahaa...

Nor said... [Reply to comment]

sue, ada lg tak? boleh akak wat berbuka karang barang 2 keping? :)

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watie>senang kan dah ader sukatan nih.sue biasa main campak jer kak..ikut suke jer.hehe..

Hanim>betul tuh..kena amik tahu cara wat kuih2 tradisi nih kan..hehelagipun tak susah mana pun.. :)

dina>hahaa..merah yerr..takpelah janji leh makan..hihi

K Nor>dah abes lah kak..akak buke pose mane dah nak ade selera ngan seri muka..eskrem ting3x kan ader..heeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...