Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 1, 2009

Sotong Asam Serai

Cam tak pernah dengar jerk menu nih ehh??
Puas pikir nak letak nama apa..
Iskhh.musim sotong mengawan kot sekarang nih ekk..tengok laa..telur sotong nih(muncungkan mulut ke arah sotong)
Nak kata asam pedas tak pedas sangat pun..
Nak kata Sotong Sup tak jugak.
Sebab ader rasa masam sikit..dan guna serai lebih..
Tuh laa keluar nama resepi tuu..
Yang penting sedap nak hirup kuahnya..

Nih saja jer nak menayang telo sotong buat kalian yg sukakannya.
Jangan mintak..dah lechennn
Kalo masak kunyit ke,kari ker..tak kuasa sangat nak hirup2 kuah nih..
heheee ..
Sebenarnya dalam banyak2 masakan sotong,hubby prefer masak simple gini..
Jadi kemanisan sotong tuh tak lari katanya..ehee..tul gak kan!!
Kuahnya tu terpulang pada kite jer nak letak banyak mana..

Tengok laa..mudah jer nak masak nih. Bahan2 pun ader di dapur sesiapa....errr,agaknya laa??

Bahan2:
  • 500g sotong sederhana-bersihkan,cuci dan toskan
  • 1 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai-diketuk
  • 4-5 Asam gelugor(terpulang ikut selera)
  • Bahan perasa-garam dan pak aji
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
  1. Cili merah ditumbuk bersama bawang putih dan bawang merah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk,kacau sedikit..masukkan serai dan asam gelugor...kacau seketika sehingga bahan2 ditumbuk tadi kelihatan kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan sotong.Kacau sebati dan biarkan seketika.
  4. Kacau lagi dan tambah setengah cawan air(terpulang kuah nak banyak mana)diikuti garam dan perasa. Jika mahu letakkan secubit gula.
  5. Sebatikan semua rasa dan padamkan api apabila kuah sudah mendidih dan sotong masak.
  6. Jangan masak terlalu lama nanti sotong menjadi keras pula..
Senang jer kan?budak tadika pun boleh buat.kite jer tak bagi.heehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Jiya said... [Reply to comment]

uwaaaaaaaaaaaaaa... telur soton!! ma peberet ituuuu!! posssssssssss telur soton. akekekekekeke... kalo mak aku masak soton rebus asam. sure aku cr telur dulu. kehkehkeh

Nor said... [Reply to comment]

Sue, lebih kurang cam singgang sotong jer. sedap tu tambah lg yg sendat dgn telur..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sy kan sue kalu sotong tu main siang jer..habis semua dikoreknya..tgk sue punya sotong elok je kat dlm sotong. sue lepas siang sotong tu sue masukkan balik telurnya ker?

love2cook said... [Reply to comment]

Laaa...Love blm lagi buat sotong kunyit Sue...dah kuar resipi nih plak...hehehe...tak dpt sotong ah!! Eeee!!!

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya:samaa laa..kite pong carik yg betelo dulu..ekeke..

K Nor:ooo..singgang sotong lbh krg gini ek?yerlaa kak..telo tuh jd rebutan.hehe

Hanim:Masa siang sotong tu,buang 'ketulan' dakwat dan tulang yg jernih tuh jer..jgn korek..leh beza yg btelo ke tdk.yg betelo ader setitik merah dlm perutnya..pisahkan dakwat tuh..telo pun dah padat masa lom masak,dah masak ia akan kembung mcm dlm pic.

love2cook:takpe love..slow2..take ur time..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...