Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 24, 2009

Sambal Ikan Bilis Dan Kentang

n3 nih sepatutnya menyusul tadi,ntah kenapa signal berukband jap ader jap ilang,sampai termengantuk aku dibuatnya tadi..dan sempat mnidurkan diri sekejap.huu

Satu lagi menu kentang..
Nawaitu asal masa merebus kentang tadi memang nak men'try' kedua2 resepi nih..
Masing2 ader rase tersendiri(perencahnya),kentangnya masih sama laa rasa kentang kan...hihi
Ermm..Lebih kurang jer rasanya cuma yg nih letak sos tiram n madu(madu aku x letak) dan best rasa krup krap ikan bilis..hehe
Resepi dari Lina_pg...c n p jer nih..thanks yer :)

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan madu (option)
  • Minyak utk menggoreng & menumis

Cara-cara

  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
  4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang
  5. SELAMAT MENCUBA
Yumm2...memang ratah jerr..jadik lauk nasik lemak pun besh nih :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

ymn said... [Reply to comment]

pagi2 nie aku dah lapo tgk gmbr .. huhuhuhu

Ainazli said... [Reply to comment]

nampak selera kentang ngan bilis ni, makan ngan nasi panas2..memang layanla..

c-idah said... [Reply to comment]

hai sue...

wah sedapnyer..
sungguh menyelerakan sekali..
nie baru tengok jek lom rasa lagik..heee

kentang nie febret anak2 idah..:)
lehla cuba t..

safiyyah said... [Reply to comment]

nmpk sedap je...selalu gak buatcmni..tp resepi lebih kurang sama ..nnty try yg ni

HaSue said... [Reply to comment]

ymn>lapo tadi tuh lom bekpes kot..hehe

Ainazli>betul tuh..tp kite ratah jer..heee

c-idah>haii..bleh laa cube yer,simple jer tuu

safiyyah>a'ah bleh la try yg nih plak :)

love2cook said... [Reply to comment]

Wow...ni kena buat lagik nih...Love minat sambal nih!!! sedappp! ;)

neezareef said... [Reply to comment]

sedapnye hasue..
klu sy suke campur ngn sosej hiris2 fuhhh..ratah je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...