Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 23, 2009

Jagung Manis

Ni projek petang nih plak.
Dah 2 hari jagung nih dibeli hb ku..separuh dah rebus malam semalam...
Kalo orang len duk sibuk tayang rambutan,duyan..
kite tayang jagung pun jadik ler yer..huhu..cian kan!!
Korang yg takde jagung tuh sila2 laa menjeleskan diri yer.. Tak jeles pun,buat2 jeles jerrr...huehuee..
Patut ler kat nelson's atau mana2 stall yg jual nih mahait,
4 ketul jagung saiz gini,dapat 2 cawan jekk!!huhuuu.
Pasnih jangan komplen2 mahait yer..nak kalu,wat sendirik..haha
Resepi kali nih dari ustajah aziemas..halal yer :)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen )
  • 2 s b butter
  • 4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka )
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
  2. Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
  3. Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..
>ingat nak letak lada sulah..tp jumpa serbuk lada hitam,belasah jelah..haha

Nih aksi menumpahkan diri untuk kawan2 yg datang ngendeng yerr..ngee :P
Biasanya yg rebus biasa tuh pun kitorg letak susu..
>Rebus jagung,kerat dr empulurnya..buh dalam mangkuk.letak susu..makan ngan sudu..hehe
Cara orang2 tua makan gini ler..huahuaa
Budak2 pun suka..

Kalo buat kukus lak..Lepas kukus, letak garam n marjerin gak..pastu,letak lada sulah sikit.. tiru kat kedai tuh.hihik..Tak jauh beza ngan nih kan?hehe..yg ni letak susu pekat..yg tu letak lada sulah ..terpulang pada citarasa jer =)
Thanks again kak aziemas :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

Eyna's said... [Reply to comment]

Sdapnye....lama dah tak buat...

Tapi akk slalunya beli yg siap tinggal rebus tu je... malas nak cabut dari tongkol jagung tu...

Dan...resepi...sama dgn yg sue guna tu...cuma tak ltak lada tu je...

Castelano said... [Reply to comment]

Em...bagus betul blog akak ni. Orang rumah saya mesti terkejut kalau saya ajar dia resepi2 yang ada dlm blog ni hehehe..anyway salam perkenalan dari saya..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Eyna>hehee..sue ikut budak yg jual tuh kan,dier letak lada sulah sket...memang beshh..sue tak cabut dr tongkol kak,sue potong jer..(wat muka inesen)heee

Castelano>hehe...meh ler jemput orang rumah sekali..akak suka2 je try resepi senang tp sedap..n suka nak kongsi kat ngan rakan2 yg sudi..hee..

salam perkenalan juge :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...