Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 21, 2009

Cendawan Sawit-Tumis


Sebenarnya untuk lauk hari nih aku masak sardin jek..tapi x hingat lak amik gambo..sebab excited nak nunjuk gamba cendawanku ini..heee.....
Sebab agak banyak gak ler,so aku masak tumis n satu lg masak air je..
Dah nama pun peberet kan..mau bertambah2 makan nasik nih...
Tapi kena kontrol tuu..makan beringat kata orang.hihi..
Last2 ratah jerlah..

Suka jer nak bagitau,cendawan nih tak macam cendawan lain..
Sebab ada dah aroma tersendiri(x semestinya semua orang suka aroma cendawan kan..)
So ia tak berapa sesuai dimasak dengan perencah yg banyak..

Bahan2:
  • Cendawan sawit segar-bersihkan,cuci dan tos
  • Sebatang cili merah*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • Segenggam kecil ikan bilis(kopek ye)*
  • 1/3 sudu makan belacan*
  • Garam,gula(jika perlu)
Cara2:
  1. Kisar/tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan bertumbuk hingga naik bau dan sedikit kekuningan..
  3. Sambil terus kacau gorengmasukkan garam,perasa(jika suka) dan secubit gula
  4. Masukkan cendawan dan masak seketika.
  5. Tambahkan sedikit air untuk kuah jika suka

Memang susah nak jumpa cendawan ni sekarang..tapi memang suka makan tau.. tq yanggggg..besh2! :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

mummyseri said... [Reply to comment]

sedapppnye cndwn wasit tu :P kite pon kaki cendawan..suke sgt kalo cndawan msk blackpeper cmpor ayam..

CikMin said... [Reply to comment]

hasue...cikmin penggemar tegar cendawan jenis ni tau....cedapnyerr.....

FaHaNa's BloG said... [Reply to comment]

sedapnyeee nyummmmy i likeee
tapi kalo masak lemak cili api boleh ke ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...