Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, July 18, 2009

Honey Prawns

Salam ..
Hari ini hari Sabtu..
Esok hari Ahad..
Semalam hari apa??hari jumaaa...attt!!pandaiii..

Hari ini kita masak apaaa?
Masak Honeyy...??? Prawnnnns...pandaiii lagii.hehehe...

Adui,dah mcm budak tadika lak yer...takpe,latihan tu.eheehee
Hari ni macam tak macam biasa yer..biasa tu bz ler jd alasan lambat update..
Tapi kali nih super bz..
Pagi merangkap tengah hari bw banglong gi klinik..demam lak..muntah2.x gi kelas tuisyen hari ni..
Hmm...pastuh sempat ler membelok ke pasar ikan..
Abg sygku itu je pergi..isterinya ini menanti dengan penuh kesabaran bersama anak2 dlm kereta.ahakss
Jumpa lak udang nih..takda laa segar beno..tp sebab nak menerai resepi dayangjack nih.kite suh jer hubby beli(hb siap kol tanya nak beli ke tak)..tengok pun ok la...kalo untuk resepi yg bergoreng2 kan kan.. :)

Pastuh hb beli gak ler isi ikan yg dah siap potong2 untuk buat umai tuh..senang keje aku kan..hikhik..
Pasal hari tu banglong ada request nak makan umai..
On the way balik lak,ada org jual ikan tongkol segar..diulangi,SEGARR..uihh..suke tengok!masih maroon lg kaler insang tau...so tak dpt tahan nafsu gak,beli 1 ikat (3 ekor sederhana besar jer)..kat sini ada jual kilo,ada jual siap ikat dah...
Ada yg besa tuh 2kg lebih..pk2 nak ltk mana...esbok masih sarat mengandung lg..walaupun banyak dah kuarkan dr peti es tuh.tp pelik gak..x surut2 jugak lg..huuhuhuu

Okeh..resepi nih ramai pun yg dah try n mengakui kesedapannya..so takde nak komen banyak sangat dah..hehe..
Cuma sue kurangkan madu tuh,letak sikitt jer sebab hb agak fobia sikit dgn masakan yg leh rasa manis2 nih..huhuuu.Nih pun tak larat nak makan habis sebab ada lauk lain kan..
Banglong pun masih tak ada selera makan..demam tuu..
Ingat nak goreng ikan tongkol lain hari,tp tengok ia segar bugar,dan pt sejuk pun x muat dah.goreng ler sekor...pastuh buat umai dan masak sayur pucuk manis bersama sos tiram.

Yang di entrikan di sini honey prawns jelah yer..hehe.
Resepi c n p dr Myr..thanks to dayang_jack

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
  5. ****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)
Ada saper2 lum rase lagi??sila2 laa amik sendiri yer..ader lg nih..heeee

*Psttt..kak ina,ada nampak daun kari tak kat atas tuhh?hihiii...haaa,kat 'oberC' nih pun ader daun kari taww..hakhak :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

Eyqa Aman said... [Reply to comment]

nmpk sedaap!
rasa lg la sedaaap agknye!!
hehehe

hana said... [Reply to comment]

perghhhhhhhhhhh!!! rasa nk buat lg jerkk!!! tp udang tarakkk!! ngeeee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...