Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 15, 2009

Air Bandung Hijau

Nih minuman peberet budak2 n mak budak..hehee..
Diperbuat daripada campuran kordial pisang dan susu sejat..ditambah ais batu dan air sejuk..memang sedap jer lalu kat tekak nih..
Rasanya lebih sedap dari minum kordial pisang begitu sahaja..

Walaupun simple,nak gak share kat sini dan myR..

Bahan-bahan ( 1 Gelas )

  • Kordial(sirap) perisa pisang
  • Susu cair/sejat-ideal,f&n dsbnya
  • Air masak secukupnya
  • Beberapa ketul ais batu

Cara-cara

  1. Sediakan gelas. Tuang kordial lebih banyak sedikit dari bancuhan biasa..tuang pula susu cair lebih kurang sama banyak dengan kordial tadi.
  2. Tuang air sejuk,kacau dan tambah ketulan ais..sedia untuk diminum..
  3. P/s:Pastikan rasa susu cair dan kordial seimbang..ada terasa manis kordial n terasa lemak2 susu cair..Boleh juga tambah sedikit susu pekat atau gula jika perlu(bgantng jenama kordial) SELAMAT MENCUBA :)

Nak tahu rasanya?lu cubalah sendirii..kata nabil.hehe..kot2 kena selera tekak..ehe

*UPDATE!!
Nih ler rupa kordial/sirap perisa pisang tuh..dengan tanda harga masih melekat!!kehkehh..
Biasa aku beli brand 3 diamond,nih hb beli brand Reiser..
Anak2 kot yg main amik jer.Dah nak abis pun..laju jerk laa..baru beli ahad lepas!huhuu..
Nih aku baringkan botol tuh supaya u allz nampak kehijauannya yer..ehehee
So harap takde yg musykil lagik yer.MEMANG ADA kordial/sirap perisa pisang n kaler yerr.kikikii..tq atas respon anda sumer..korang memang best!! Jemput minumm.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sy xpernah jumpe kordial pisang sue...ke sy yg xmencari..warna hijau ekk..

dina said... [Reply to comment]

rasa pisang tapi kaler hijau? aku ingat perasa pandan, jambu atau tembikai susu je kaler hijau... hehehee... pisang bukan kuning ke? apa2 pun nampak menyelerakan (aku cam terasa2 je ini air jambu) hehehee

neezareef said... [Reply to comment]

kordial pisang x penah jumpa n x penah minum pun..klu kt sini air hiijau namanye air katira..tp mcm sirap bandung versi hijau

ct rahani said... [Reply to comment]

nampak kaler air tuh sungguh menerujakan la.. tp mana nk dpt kordial pisang yer kak.. x penah lak nampak.. festime nih dgr..hehehe...

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim:pasnih leh ler carik ek..hehe

Dina:ekeke..lawak tul laa dina nih

neezareef:oh yeke?diperbuat dr kordial aper tu ek?

ct rahani:ada kat supermatket,mini market..jgn carik kat market ikan lak.hehe..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

thanz sue..nnti sy cr yer..

----@lolipop^ila@---- said... [Reply to comment]

Supermarket mane ye...xpnh jmpe kordial pisang selain kat kedai kak wok😂😂😅😅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...