Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, July 12, 2009

Terap Muda Masak Tumis

Salam hari Ahad yg bakal berakhir..
Sebokkk sangat hujung minggu ini dengan menghabiskan masa berkualiti dengan hubby n anak2..
Memang x nyempat2 nak update blog n melepak umah kengkawan..
Server cam biasa memainkan watak slowmotion jerk..
Berapa kali dah try reply msg kat cbox tp asyik failed manjang..geremmm!..huhu

OKlah,berbalik pada sayur terap..kalau kat sarawak memang terap nih femes juga di kala musim2 durian..
Teringat dulu2 kalau pokok terap nih berbuah di dusun ayahanda memang teruja sangat2..
Baunya ketika masak memang 'sedap' jer...dah terasa sampai ke tekak..
Manis dimakan begitu sahaja atau dibuat cucur seperti cempedak juga..
Erhhh..geramnya ngenang buah yg besar2 belaka..isi pun putih melepak gitu..huhuu

Semalam di pasar jumpa plak ngan orang jual buah terap muda...orang sabah/brunei sebut buah 'tarap'..
Kalo kat kpg takyah sebok2 nak beli pon..
Terap muda nih seperti cempedak muda n nangka muda juga.
Sedap dibuat sayur..dimasak tumis..hmm..peberet juge nih.
Aku nih tekak kampung tauu..versi sarawakian ler..ehee..
Sebab makanan kampung yg ada kat kampung2 org sarawak x semestinya ada kat semnanjung kan..dan begitu juga yg ada di semenanjung x semstinya leh jumpa kat sarawak..

Bagi sesiapa yg x kenal atau tak tau wujudnya buah terap nih di sarawak/sabah,atau tak tahu rupanya dari dekat,meh ler nak kongsi..
Yang dah masak plak kalo ada kesempatan,tunjuk lenkali plak eh.. :)

Nih laa rupa buah terap..masih muda lagi.kalo dah matang rupa lebih kurang gak,cuma kulitnya lebih jarang sket..
Close up sket kulit buah ni yg seakan bulu kasar..warnanya memang kehijauan kekuningan gini ler..nak turunkan buah nih memang kena hati2 sebab xnak merosakkan kulitnya..
Nih rupa kulitnya bila dikupas..memang agak tebal..masa muda nih memang kena buang tebal sikit kulitnya sebab kat kulit tuh agak kelat sket..tp x ler kelat sangat yer.
Nih rupa buah yg dah dikupas dan sedia untuk dibuang empulurnya..macam nangka kan? Cuma tak bergetah sangat cam nangka ler..
Buah yg sedia untuk dimasak..Nih sedang ditoskan..hehe.Bleh juga dimasak lemak..ikut selera jer..
*Sebenarnya tak sure lah buah ni ader kat semenanjung ke tak..dan kalo ada apa namanya..
Sebab ada seorang member myr pernah bagitahu pengalaman nak menanam buah nih yg dibawa dari sabah x nak hidup..kalau ader sape2 yg tau,meh ler kongsi yer.. :)

To ctzura:Takkan ler mokcik ct x kenal buah nih kannn..heehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Naffz' see said... [Reply to comment]

salam.....
wah..ini 'paberate' aku nih....
nyum nyum, sodap untuk berbuka puasa petang krg..huhuhu

Naffz' see said... [Reply to comment]

haSue, kalo nak tau..tumbuhan ni banyak dekat sabah tapi tak pernah pulak dengar orang nak tanam dekat kebun sebab dia akan tumbuh sendiri, asal usul tumbuhan ni tumbuhan hutan... dulu2 time budak2 selalu ikut nenek pegi carik kat hutan..best tau!!! lagi satu sedap!!!

dina said... [Reply to comment]

Biasa aku dengar buah ni ada kat Sabah/Sarawak je, kat semenanjung jarang lak dengar, tapi dulu masa tengah rajin pegi mandi manda di Lata Kinjang, ada nampak pokok terap ni kat area lata tu, daunnya besar2 pokoknya tinggikan, buah cam nangka... tapi tak tau lak cemana makannya...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

buah terap?xpernah plak sgr sue..mcm nangka plak rupenye...nak jgk rase..pos sini jap...he he he

HaSue said... [Reply to comment]

Naff > best kan makan buah nih.. :)
Buah nih memang asalnya tmbuhan hutan..cuma bila dah lama2 tuh ia disemai dan ditanam kat dusun masing2...kalau harap nak tumbuh kat hutan susah laa nak makan...hehe..anyway,tq sharing info eh :)

dina > Daunnya memang lebar2...dan kasar2 jek ada 'bulu2' halus gitu.hehe..a'ah,pokoknya tinggi2..sebab tuh nak amik yg dah masak kat atas bukan senang kan...kena guna tali..

Hanim > dah dipotong2 tuh memang iras nangka kan..hehe..tp rasa takde iras langsung..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...