Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 29, 2009

Bubur Laksa/Mi Sanggul

Nih pun melengkapi juadah berbuka semalam..
Juadah nih femes gak kalo di bulan Ramadhan..
Dulu2 masa bulan puasa tuh tukar2 juadah dengan jiran lagi gitu kan..
Memang terasa kemeriahan bulan pose..

Ada lagi satu jenis laksa gini yg lebih halus tapi bulat tak leper kan?
Keluaran terbaru kot,sebab dulu kala takde tuh..ehee
Cari kat kedai semalam takde plak..hmmm..

Lama tak makan bubur laksa nih..
Tapi aku lupa letak sago mata ikan laa pulak.uhuu..tak kesah lah eh.
Sedap bila makan sejuk2..

Bahan2:
  • 2 gulung laksa kering@dikenali mi sanggul@mi siput(menurut kak masz)
  • 1/2 cawan sago mata ikan-rendam seketika sehingga kembang
  • 200ml Santan kotak
  • 1/2 sudu garam
  • Gula
  • Air secukupnya
  • Untuk menghidang-susu pekat dan susu sejat(untuk rasa lebih creamy)
Cara2:
  1. Rebus laksa kering dengan air secukupnya hingga lembut
  2. Masukkan sago mata ikan dan tunggu jernih sepenuhnya
  3. Masukkan santan,garam dan gula
  4. Sebatikan rasa dan siap untuk dihidangkan...
  5. Lebih sedap dimakan sejuk...
  6. Cara menghidang-cedokkan ke dalam mangkuk dan tambakan sedikit susu pekat dan susu sejat supaya lebih creamy lagi..
P/s:Dalam gambar nih lum letak susu pekat n sejat lagi..heee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Eyna's said... [Reply to comment]

Macam2 resepi terbaru akk jumpa dr sue ni tau...
rasanya akk ni jenis yg kuat makan...
tp yg ni pun 1st time akk dengar tau...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

xpernah plak dgr bubur laksa..mcm bubur tepung plak rasenya...ala tepung tu kita potong/gunting n celur dalam air dulu . Sy pun dah xigt nama dia sue

Ainazli said... [Reply to comment]

poser belom lagi ni, tp kemeriahan juadah tu dia..meleleh yg menengoknya..mesti try ni, tok bulan poser nanti..

mimie loma said... [Reply to comment]

wah pestime seh tgk bubur laksa ni...tk penah dgr pun.....Nk tau lah ni mknan negeri mane eh....tgk cam sedap kannnnnnnn.(hish jakun lak akak ni kan)hehehe

Datin El said... [Reply to comment]

HaSue..akak tak penah makan ni..dgr pun tak penah ..boleh cuba ni..(entahlah bila)

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. saya pun tak pernah makan lagi.. bleh gak nak cuba

neezareef said... [Reply to comment]

ni masakan mane ek..x penah mkn x penah jmpa

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Eyna>banyak lagi benda yg sue tak tahu gak kak..kite kongsi2 pengetahuan kat sini,leh tambah skit ek..hehee...nih laksa/mi sanggul kalo nama kat sini..dpt gak wat laksa biasa atau digoreng

Hani>tak taulah ek..yg nih siap beli berpeket2 gak.dier bergulung2 tuh ha.ader masa nanti sue update rupanya eh

Ainazli>pernah tengok tak kat sana?

kak mimieloma>err..tak pastilah kak..kalo takde kat sana kat swk jer ader ke ek..ingatkan kat sana pun ader org masak gini.heee

Datin El>boleh laa cube ka...kalo suke dessert pengat atau bubur pasti suka masakan nih

Kak maiyah>wkumsalam..bleh laa try eh kak..simple jer..hehe

neezareef>masakan swk laa sbb org swk masak.hihii..gurau jer..sbenarnya x sure lah neeza. tp kalo kat sini selalu gak jumpe org masak gini terutama di bulan puasa.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...