Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 9, 2009

Kek Cantik Marie

Ten Tenennnn..!!
Cantik tak?cantik tak?mesti laa korang jawab cantekk.
Tak cantek pun kena jwb cantek gak sebab nama kek nih memang gitu..kehkeh..
Resepi nih dari Ratu Masak2... Cik Puan DayangJack
Selain tokey myr(k yani) ade sorang lagi bleh digelar Ratu Dapur kat MyResipi tu...haaa,sape?
Kak Fida lerr..kikikii..abis laa kalo kak fida nampak nih siap ler kena piat tinger nih..huhuuu

Sebenarnya dolu2 pernah dah buat kek nih..
Masa duk kpg,resepi kek batik jawa tuh .
sepatutnya kan dimasak dalam kuali jer..tapi aku try kukus satu2 macam nih..
sebab nak bagi roti tersusun elok...
tapi tuh ler,bila dah kukus..kek nih jadik kering skit..
Menurut dayang jack,kek nih pas 2-3 hari baru akan lembap balik..

Rasa kek nih memang sedapppp....bau biskut marie tuh yg best..
Rasanya tak sempat tunggu 2 hari nih.hehe..
Nih tinggal sikit jer lagi,hb bawak ke ofis jamu kawan2..

So resepinya di kopipes dari myr..Thanks to Dayangjack..

Bahan-bahan ( loyang 7 inci )

  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur A
  • 250 gm mentega
  • 1/3 cawan milo
  • 2 sb serbuk koko
  • 2 sb browning sugar/gula hitam (kalau xde, boleh guna 1 sb coklat emulco)
  • 1 sdt esen vanilla
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • biskut marie secukupnya (dipatah2kan)

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan taburkan tepung. (elok lapik dgn kertas minyak macam dlm gambar di bwh ni supaya senang nk keluarkan keknya). Ayak tepung bersama koko dan milo. Gaulkan rata2.
  2. Pukul mentega dgn gula sehingga btl2 hancur dan kembang. Masukkan telur sebiji dan pukul sehingga sebati dan masukkan sebiji lagi telur dan pukul sebati. Ulangi sampai habis.
  3. Masukkan susu. Putarkan lagi sehingga rata. Masukkan gula hitam atau boleh juga guna coklat emulco. Kacau sebati.(gambar menunjukkan gula hitam yg dyg gunakan : gula hitam homemade boleh rujuk kat sini
  4. Masukkan tepung perlahan2 sambil diputar. Akhir sekali masukkan esen vanilla.
  5. Tuangkan 3-4 senduk nasi utk lapisan pertama dan susunkan biskut marie di atasnya. Tutup dgn kertas foil dan kukus selama 5-7 minit (bergantung pd jenis pengukus) (tekan2 sedikit (jgn terlalu kuat) lapisan yg tlh dikukus dgn senduk/sudu sblm melapis utk lapisan seterusnya)
  6. Ulangi langkah 5 hingga habis. Untuk lapisan terakhir tidak perlu letak biskut marie. Kukus selama lbh kurang 1 jam lg atau sehingga masak.
  7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  8. ***nak tgk gambar dari dekat, sila singgah ke blog dayangjack
  9. ***semasa melapis adunan kek, sila guna api sederhana shj.
Takleh nak citer panjang2 sangat..nak masak lg nih..
So,sapa2 nak cuba tuh sila2 laa yerr..jangan tangguh2 lagi.. :)

P/s: Amacam dayangjack?lulus tak nih??hehee...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Jiya said... [Reply to comment]

hasueeeeeeeeeee... jiya nak beraya umah hasue sebulan nak makan kek. alamaaattt... akekekeke! geram nengok ni hasue. sabo jer la...

love2cook said... [Reply to comment]

Whooooaaa....luks nice la Sue...hmmm Love masih blm lagi pernah buat kek...kena beli oven dulu...hehehe...minat tgh membara nih! ;)

emilia said... [Reply to comment]

cantek3x...kek cntik2 ni syg la nk mkn..hihi..nk 5 ketui..hihi..

Nor said... [Reply to comment]

cunnyerrrrrrrrr kek dia.. bak sini sket nak acu try test rasa :)

blogresipi said... [Reply to comment]

Canteknye...susun2 sangat rapi. heheh.. cam susah jer nak susun kasi cantek cenggini... kalau kite harus gaul jer semua...:D

dina said... [Reply to comment]

isk, cantiknya kek ni, biasanya kita buat dalam kuali je tekan2 dlm loyang, ni pakai kukus... ni mesti cuba ni... hehhehe

neezareef said... [Reply to comment]

mmg cantik arr dia susun2 biskut merinye ya..rajin

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya:meh ler datng beraya kat sini jiya..hihii.err,ko minat mkn kek lapis sarawak ke jiya??

Love:yeke..tq.smngat membara yer love?apa lg masa hb ngah berada di sisi tuh...buat laa kek byk2..ahak

emilia:amik ler...ader lg tuh..heehee

K Nor:cun mcm namanya ke?hehe..Nak rasa amik sendrik yer kak nor..hehe

blogresepi:Tak susah mana pun ijan...janji jgn time M jerk..huhuu..yg gaul semua tuh lain versi.. :)

dina:cantik ke?haha.yg dlm kuali tuh dah biasa buat kan..hehe

neezareef:cantik sebab biskutnya tuh tersusun sket kot..huhuu...x rajin mana pon,3 lapis jer tu. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...