Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 7, 2009

Aiskrim Nenas

Salam..
semalam tak dapat upload pic..server lembepp yg amat..so kira2 nak upload satu2...
Sekali betul2 ter'upload 1 jer nih..uhuuu...
Takpelah ek,satu pun satulah...aheh

Nih laa rupa eskrem nenas resepi kak yani yg ada kat MyResepi
Tak sempat nak blender banyak round,2x jer...dah abis yer,jangan mintak dah..ehee

Bleh tengok gak eskrem nenas kaknor yg nampak lagi gebu dr esrem aku nih..huhuuh
(ish kak nor,camner eskrem kak nor siap dulu ek?.ekeke)

Nak ngendeng pun x nyempat sebab cbox umah k nor x muncul2..huhu

Thanks to kak yani...c n p dari myr

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 3 cwn nanas yg dipotong dadu
  • 3/4 cwn gula
  • 1 cwn air sejuk
  • 1/2 biji jus lemon atau 1/4 cwn jus limau nipis/limau kasturi
  • Note: kemanisan tu boleh adjust bergantung kepada nanas yg kita guna. Kalau guna nanas yg manis bolehlah dikurangkan gula.
  • Tip: Kalau nak cepat gebu, nanas yang dah dipotong tu simpan dulu dalam icebox. Bila nanas dah jadi beku bolehlah dikisar dan dicampur dgn bahan2 lain.

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam food processor(fp) atau blander. Kisar sehingga nanas tadi hancur. Kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  2. Bila dah beku, kisar semula dgn fp atau blender. Kemudian bekukan semula.
  3. Ulang langkah 2, 2-3 kali untuk mendapatkan tekstur yg halus dan gebu.

Nenas tuh banyak,yg jadik aiskrim sikit jer nenas dmakan gitu jer dah manis...
Wat jadik aiskrim pun sedap gak,letak jus limau kasturi tuh ada kelainan wo...
Masam2 manis gitu...
Tapi aku sorang jer yg makan banyak,hb n anak2 sekadar merasa jer..
huh!diet aku juga yg lebur seketika...hahak
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Nor said... [Reply to comment]

hehehe... tu laa ada nenas duk ngap dulu, akak dpt nenas terus jalankan projek.. lain kali jgn naik keter lembu lg ya.. naik lrt laju sket hehe

Eyna's said... [Reply to comment]

amboi...mentang2 dok borong nenas....siap buat eskrem lg...

baru nak mintak tau...awal2 siap kata dah abis...huhuhu

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

mcm tu yer buat eskrem..kene byk kali blend yer..thanx yer..

love2cook said... [Reply to comment]

Wow...besnye aiskrim tuh...kn blender byk kali eh...mmm...anak Love ni tak sabar punya kes...hihi ;)

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor: wat tuh awal pagi dah kak nor..petang baru amik gamo..hihi..takpe2,lenkali naik airbus jer,nak cepat katekan..hehe

Eyna's:mmg niat awal nak wat eskren kak..p dah manis dimakan gitu2 jer...so mkn gitu2 jerlaa bynya.hehe..

Hanim: yer,sama2

Love2cook: gi laa buat utk anak tuh.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...