Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 14, 2009

Pisang Goreng


Err..pisang goreng ke goreng pisang?ahhh..mane2 ler yer...
Ke pisang celup tepung?ahehe..ahh..kan dah kate mana2 jer....
Kalo sini dipanggil cucur pisang..iskhh2..mana2 jelahhh..sama jer tuhh.huhu

Kali nih aku try goreng guna adunan tepung elin888 kat myr..
Resepi 'cempedak goreng'
Sebagai mana yg aku bayangkan,goreng guna tepung beras nih dia jadik rangup yg keras sket..
Bukan rangup lembut..err,boleh paham tak maksud aku ni eh..cakap berbelit2..hihi
Selera kitorang lak suke yg rangup lembut..huu..ia lembut,tp tetap rangup..

Kalau mengoreng guna adunan tepung beras memang bleh jadi rangup..tp xleh letak tepung beras banyak.. bila sejuk jadik lg keras sket ler..campur tepung adabi nih x jauh beza gak..

Hubby siap tanye..
Nape x goreng cam biasa tuu..katenya..uhuu..
'saja nak try resepi orang lain'..

Apa2 pon,sapa2 nak cube, sue c n p resepi kat sini eh..
Maybe kena selera u all.. :)

Anyway,thanks to elin8888

Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • 1 cawan Tepung Goreng Pisang Adabi
  • 2 cawan Tepung Beras Cap Tiga Gajah
  • Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
  • Garam secukup rasa
  • Cempedak - sue wat ngan pisang
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam bahan yang kiter goreng.Biar api agak besar. TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...
  2. Campurkan kedua-dua tepung & garam.Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.
  3. TIPS : Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.Jadi minyak tak banyak meresap.Ini adalah rahsianya : AIR SUAM. Power jugak air suam ni punya penangan ek. keh keh
  4. Make sure minyak betul2 panas dulu.Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.Jika ada yang bercantum time goreng tu,pisahkan 1-1.Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.
p/s: masa aku try adunan nih pagi tadi sebelum diedit,1 1/2 tepung adabi,3 cawan tepung beras.. wat stgh adunan jerkk..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 Komen Di Sini:

lokmani said... [Reply to comment]

salam, saya terpanggil nk bagi sedikit tips utk goreng pisang, untuk tepung yang cantik letak sebiji telur , serbuk kunyit sedikit, dan air kapur sirih biar nampak mcm pink colour sikit...rangup dan cantik cuba try

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...