Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 21, 2009

Tapai Nasi

Salam..
Bila kak Nor sebut kate ader projek sikit semalam(yg rupa2nya nak buat sup tulang lembu..hehe),
aku teringat lak satu lagi projek yg terbengkalai sehari dua nih..
Biasa dengar tapai nasi tak?? Kat sini memang femes..kalau tapai pulut memang tak ada rasanya..
Bagi yang tak tahu tu,mungkin boleh rasa sendiri kemanisan tapai ni..
Oh ya,kemanisan tapai nasi ni bergantung kepada ragi yg kita gunakan..

Kali nih aku bungkus ngan daun pisang yg dialas daun lengkuas dan daun apa ek namanya tu.hehe..sebenarnya banyak daun2 yg bleh digunakan untuk membungkus tapai nasi...daun keladi pun boleh tau..
Kalau ikut ibu mertuaku,orang2 lama dulu2,nak buat tapai nih banyak pantang larangnya..
Contohnya,tak boleh buat masa period,pastu xleh amik daun yg basah terkena hujan,lagi..tak boleh letak ragi tuh berhampiran makanan masam2 seperti mempelam,nenas muda dan sebagainya..huhu..begitulah lebih kurang pendapat orang lama..
Kalau langgar pantang larang tuh juga,tapai tu nanti akan tak menjadi..kalo jadi pun rasanya masam!
Nasi yang sudah dicampur/digaul sebati dgn ragi..dbungkus dgn daun pilihan.. :)
Lagipun hubby nih peminat tapai nasi ni.
Sebab tu ler bini dier nih kena juga reti buat sendiri..
Kalau sebelum nih,masa nak balik kampung mesti hb request my MIL buat tapai..hehee..
Lagi,yg seronoknya bila my MIL buat,guna pelbagai jenis daun..
So keseronokan nak mencuba sejenis2 daun tuh yg bestnya.
Aku mana laa nak jumpa banyak jenis daun..huhuu.

Kalau yg dijual di kedai biasanya guna daun nipah yg dikemas lidi..
Isi sikittt jekk..huhuu.
Bila buat sendiri,puas hati..err,juga malas ler nak nyemat2 nih..heeee

Inilah rupa tapai nasi yg sedia untuk dimakan..rasa manisnya istimewa,bkn manis gula ya! :) Peram dari pukul 1 ptg semalam,pagi td dah masak..Sedap dimakan sejuk2..
Kadang2 masaknya juga bergantung pada kualiti ragi tu sendiri..Boleh hidu jer bau masak tapai nih..kalau terlebih masak,ia akan berair skit..tp masih boleh dimakan.

Inilah rupa ragi tapai yg aku gunakan nih..2 ketul kecil nih cukup utk 4 pot beras. Tumbuk dan ayak terus pada nasi sejuk yg dimuai...gaul rata.sedia untuk dibungkus..
Jadi wahai sekelian,di sini ternyata telahan orang2 lama tuh salah dan hanya kepercayaan semata2..(tapi jangan takbur sangat udah ler..heee)
Ragi yg dijual tidak semestinya menghasilkan tapai yg manis...
Kalau tak manis,buatkan apam tapai jelah
Nih ari tu masa kat kampung try ragi nih ,memang manis..sedapp..
So kitorg beli banyak sekali,sebab tahan gak nak simpan kan.. :)

*kakak aku kate dia pernah buat terus letak dalam kontena/bekas tertutup jer sebab susah nak cari daun...hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

cikmanggis said... [Reply to comment]

selalunya tapai nasi ni cm buat bila nak buat apam je..tak tau tapai nasi sendiri jadi hidangan..bagus ni..adea baru..t.kasih

Rabiatun said... [Reply to comment]

Sue..bestnyerrr..klu kat kelantan, time raya, mesti ada tapai pulut..(terkenang tapai pulut bila tengok tapai nasi nih)..ngeh..ngeh...ngeh..

Nor said... [Reply to comment]

oooooo ikut akak ya.. main projek2.. tak per, nasib baik lain dr projek akak .. hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Kak cikmanggis>kat sini kalo x habis makan baru buat apam tapai...hehe

K Rabiatun>sue tak pernah lak buat tapai pulut.err,makan pun x pnh rasanya..heee

K Nor>hahaa...projek lain2 tu...tp akak me 'remind'kan jer..heheh

sumpit said... [Reply to comment]

1st time aku dengar tapai nasi ni... mana nak cari ni... nak test gak sikit...
Berkawan Jom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...