Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 23, 2009

Nasi Goreng Tomyam

Hieee..bestlah ziana zain dah selamat lahirkan bayi kembar pagi tadik,kan!alhmdulillahh..kalo dpt ank kemba nengok besh jer lagik2 kalo yg seiras..hehe..
Hoo..kuar topik jap!
Jangan tanya aku dengan lebih lanjut pasal berita ziana yer..ihihi.aku dgr berita kat sinar.fm jek jap td..ehe..jantina anak2 ziana pun tak disebut.. :D
Okeh2,meh nengok menu nih

Hari nih memang nak goreng nasik jer...hehee..dah lama nak try resepi nasi goreng tomyam nih haa...sibbaik lum expayed perencah tomyam kat dalam gobok..hehee
Nasi nih sedap gak kan..rase2 tomyam(nama pun nasik goreng tomyam.huu)gitu..

Resepi nih di olah oleh makyung femes tuh..sapa x kenal kalo kat myr tuh kan..
Agaknya pemegang rekod penghantar laporan masakan paling banyak kot kat situ.
Rasanya leh mintak kak yani sediakan award tak?hihii..

Sue c n p dr myr jelah yer.. Thanks to kakyung.eh,hana..eh lagi skali,Kak Ina.. :D

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 mangkuk nasi
  • 5-6 ekor udang segar
  • 1-2 ekor sotong sederhana - potong ring- tsue takde stok..hee
  • 200g daging ayam - potong kecil2
  • 4 biji bawang merah - hiris
  • 2 biji bawang putih - ketuk
  • 3-4 biji cili padi - tumbuk@hiris - klu nk pedas
  • 1 peket perencah tomyam adabi@ 2 kiub pes tomyam maggi/knorr
  • kubis - hiris kecil2
  • carrot - hiris memanjang@dadu
  • tomato - potong dadu
  • 1 batang serai - ketuk
  • 3 helai daun limau purut - racik2
  • 1 biji telur
  • garam

Cara-cara

  1. Tumis bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
  2. Masukkan perencah tomyam. kalau kering sgt tambah air sedikit. masukkan cili padi skali jika inginkan pedas.
  3. Masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
  4. Masukkan sotong, udang, carrot,tomato,serai dan daun limau purut.gaul rata.
  5. Pecahkan telur dan taburkan garam. gaul. masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Last skali masukkan kobis. gaul mesra. dan tutup api. hiaskan ngan daun bawang n hirisan lada merah.
  7. Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka.
  8. SeLaMaT MenCuBe!

Makan ngan telur dadar jerk!malas aku!(pinjam ayat sunkist/ida jap)..hihii..anak2 suke jer lauk telo nih kann..haha..sonang kojo den..teringin jer nak puasa arinih,tp bendera jepon nih x turun2 lagik..berkibar megah gitu.uhhukk..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

terkenang anak akak yg sulong kat Bangi...ni favourite dia ni....huhuhuhu...sedey!

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

tak pernah cubelah sue..takut sy buat xsedap..ni ade resepi sue ni boleh cube..jenuh igt banyak resepi kat kepala ni..he he he..dah lah puasa ni..rase nk terkam jer nasi goreng tu

syahadah said... [Reply to comment]

ni best..resepi paling senag..akan ku try nanti..
lapar pulak perut ni..merembes air liuq mak..

HaSue said... [Reply to comment]

kak Watie>alalala..jangan sedey2 kak..meh sue suap akak mehh..ngaaaa..hehe..nanti dier balik akak masakkan ler dier ek

Hanim>puasa tadik ek..hehe..lenkali leh try yer...

Syahadah>try jangan tak try..hehe..amik baldi,sambuttt rembesan ituu!!hii

Sulela said... [Reply to comment]

Hmmmmm? Tomyam buleh wat nasi goreng ek? ahahaha...baru tahu la neh. Nak cub ala...ekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...