Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, December 7, 2009

Kek Belacan (Kukus)

Kek Belacan-mendengar namanya sahaja pasti ada yg terbayang belacan penambah kesedapan dalam masakan2 melayu..dan mungkin ada yang terfikir apakah kek ini ditambah sedikit belacan sebagai perisanya...Errkk!kek perisa belacan?ohh tidakkk.. :P

Dengan menggunakan kamera yg agak bermasalah sekarang ni bukan senang nak ambil gambar seperti yang sepatutnya ia kelihatan...tetapi setelah beberapa kali tembak dan pelbagai pesen tunggang terbalik amik gamba..akhirnya ia menepati kehendak demokrasi yg terpimpin..aheh
Seboleh2nya memang nak menunjukkan rupa paras sebenar kek ini sebab kalau salah tunjuk kek ini tidak kelihatan seperti yg sepatutnya.. Jadi mungkin nanti lain bayangan sekelian yang belum pernah melihatnya pula..

Kek nih rasanya dinamakan sempena rupanya yang seakan2 belacan..diulangi,'seakan-akan' belacan yer...bukan sama. Kelembutan kek ini masih mengekalkan ciri2 kek kukus sarawak..'spesis2' yg seakan kek ini adalah seperti kek puteri dangdut, kek mata kucing, kek negro..dan lain2
Tapi setiap kek ada keistimewaan tersendiri..
Kek belacan nih dah femes di sarawak beberapa tahun lepas..rasanya memang sedap,lembut dan agak berkrim

Yang interfrem kat belakang tu ketupat pulut..maklum,gambar nih diambil masa raya haji baru2 ini..kek ini pun hasil tangan kakak sulungku ituu...

Resepi kek belacan nih pun nampaknya dah keluar pelbagai versi.. dah try check kat myR, resepi tak sama lak...kalau tak leh laa copy paste jek kan..aheh..

Sebelum nih ada seorang pengunjung yang bernama mak uda(maaf kalau silap) yg meminta resepi kek belacan yg ditayangkan masa raya aidilfitri lepas...jadi akan diupdate dalam masa terdekat ye..
Sebab resepi asalnya menggunakan bahan2 yang agak banyak dan menggunakan loyang 9" x 9" atau 10x10..kek nih akan naik menggunung dan kembali turun setelah diangkat dari pengukus..
Yang biasa dibuat nih pula sudah diejas mengikut piawaian loyang yang biasa digunakan dirumah 8 1/2 x 8 1/2" namun bahan2 tidak ditukarganti untuk mengekalkan keasliannya..ehe,cam iklan jek

Kek nih dikukus selama 4 jam.. kalau yang tak biasa dengar mungkin ada yang seram sejuk dengar kek kukus lama2..hehe.

Ini resepi kek ini bagi sesiapa yg ingin mencuba...kalau nak dalam gram,akan diedit lagi kemudian yer.. :)

Bahan2:
  • 16oz mentega
  • 10 biji telur
  • 1 gelas gula halus
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 1 tin kecil nestle cream
  • 1 peket kecil horlicks
  • 2 gelas tepung gandum
  • Browning sugar secukupnya
  • satu sudu kecil nescafe (dibancuh sedikit air panas)
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara2:
  1. Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
  2. Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
  4. Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
  5. Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
  6. Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
  8. Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
  9. Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
  10. Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
  11. Sejukkan sebelum dipotong..Selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

36 Komen Di Sini:

deeja said... [Reply to comment]

Salam Sue...
terkejut gak akak mula tu bila tengok tajuk...ingatkn de cmpur belacn ke..hihi...
nmpk cm sedap la...kalo leh ambik seketui dh lm akak amik...kukus lama cam buat kek buah kukus lama tu ye...jenuh nk menunggu tapi hasil tentu tip top..

Sheila said... [Reply to comment]

salam HaSue wooo akk pernah mkn kek ni mmg sdp pemberian jiran yg dok s'wak...tp nak membuatnya mmg x pdailahhh..walaupun namenya x seindah rupa tp rasanya memang memukau tekak...bilah nak dpt rasa lg niiiii...

K Ham said... [Reply to comment]

salam hasue....ayoyo...byknya listing kak ham nak mencuba..tapi bila ya.....kwang kwang kwang

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

salam kak sue...terkejut saya bac kek belacan..ingatkan kak sue buat belacan tadi...ekekekekek

E-na Zarina said... [Reply to comment]

nampak sedap je...bole try buat...tapi mana resepinya?

HaSue said... [Reply to comment]

kak deeja > wkumsalam kak..terkejut ek..hehe..kek nih tak laa lama cam kek hati pari tapi fungsi mengukus lama tu nak bagi lagi moist tapi tahan lama kak..

HaSue said... [Reply to comment]

kak sheila > dah pernah rasa pasti akak dah tau camner rasanya ek..nak membuatnya macam kek2 lain gak kak..nanti sue tepek resepi eh..insyaallah

HaSue said... [Reply to comment]

K Ham > takpe kak..satu2 ler..list panjang2 jer dulu..hihi

Azura Suhaimi said... [Reply to comment]

Salam sue, bak sini seloyang nak rasa kek belacan tu, mcm2 nama kek kt sana ye sue. Tunggu akak cuti2 ke sana nnt baru leh rasa... :)

kak rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..sedap n moist je nmpk kek belacan sue tu...rasanya macam mana sue.....yg kaler itam2 tu milo ke apa ek. Menarik je nama kek ni n mmg seiras ngan nama dia

CikLiz said... [Reply to comment]

cik Sue, kek "ni nampak sedap, hitam, pekat, melekat... tapi takde resepi, takde makne".. ekekekke.. gurau ye cik sue.. cikliz tiru citer Ahmad Albab tu.. i'm drooooooling....

mummyseri said... [Reply to comment]

salam hasue..
sama ke kek ni ngan kek hati parek tu..
kalo yg tu kite pena mkn kt sini..
ada kwn wat..

HaSue said... [Reply to comment]

Alimaz > ekeke...takde udang geragau la skrg nih zila...lom dpt buat belacan lagik.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

E-na Zarina > jap ehh..ngah diusahakan..tp yg ada nih sukatan gelas..nak convert tu yg maleh bebeno...bz jek rasa..ahaha..sabar2 :D

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Azura > Kira simple dah nama tuh kak..leh bayang rupa kek nih...lom dengar lagi nama2 lama kek lapis sarawak..mau pening nak bayangkan...kemain jiwang lagi lainnya..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Kak rosaliza > kek nih sebenarnya extra moist kak..namun gitu kek nih kelihatan padat tapi lembut.. yg hitam tuh browning sugar,perisanya guna horlicks tp dr segi rasa x sepenuhnya horlicks mcm kek lapis holiday inn..nanti sue dah tepek resepi akak leh try sendiri eh

HaSue said... [Reply to comment]

CikLiz > maknanya kena telan air liur jelah cikliz..hehee...terbayang gg a.r tompel kat citer tuh..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

mummyseri > kek nih memang berbeza dengan kek hati parek tu seri..dari segi tekstur dan rasa memang berbeza.kek nih tak guna buah langsung dlmnya..teksturnya pun halus jer. rasanya pun tak seperti kek yg lain..pendek kata kalo yg tahu tu,sekali rasa dah tahu kek nih kek blacan.. ada juga resepi yg seakan kek belacan tapi sebenarnya bukan.. :)

ain said... [Reply to comment]

salam sue...lama tak jengah page sue ni. terkejut gak akak mula2 baca nama kek sue ni. upernya gimik je. nmpak sedap betul kek belacan sue ni!! moist sungguh!!

maiyah said... [Reply to comment]

hehe.. ingt kek tu letak belacAN tadi

ima said... [Reply to comment]

huhuhu...ingatkan ada rasa belacan...nasib baik tak...hehehe,bolehlah cuba nanti...mesti sedap..

Jieda said... [Reply to comment]

Hasue..nanti jangan lupa bagi resepi dalam gram pulak.Nak try gak ni

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > wkumsalam kak..welcome back..hehe..nama kek nih femes kat sini..senang nak ingat...hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > kalo letak belacan mesti rasa belacan eh kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima > kalo nak try letak belacan leh gak kak..kot2 sedap kan..hihi.nanti akak try laa eh..ada kelainan dr kek kukus sarawak yg biasa ;)

HaSue said... [Reply to comment]

Jieda > ok..nanti2 kite convert ke gram ek.. kalo lama x update ke gram tolong remind yer..tq :)

geraugebang said... [Reply to comment]

Ada orang kata, kek ni letak prune. Tak tau la, kot-kot kita salah dengor ke.

HaSue said... [Reply to comment]

kak gerau > kek belacan kukus sarawak ni memang tak letak prune.. agaknya kek yg akak kate tu kek hati pari kot? yg letak kismis? :)

nyonya said... [Reply to comment]

hah? Kek hati pari pulak dah...Bila pulak kak akan post resipi kek hati pari?

Hope kak cepat cepat post sukatan dalam gram ye untuk kek belacan nie.
Thank you berbanyak banyak.

ayu iskandar said... [Reply to comment]

akhirnya jumpa gak resepi kek belacan ni...mmg dah check banyak versi resepi ni...tp yang betul rasanya yang sue punya. ayu dah pernah buat kek ni masa kat sarawak tp masa pindah balik semenanjung buku resepi kek sarawak tertinggal kat sana. huhuhu... anyway thanks utk resepi ni ya....

Farihah Malek said... [Reply to comment]

@HaSueSalam kak...saya nk try la buat kek ni...ade sukatan dlm gram tak?terima kasih in advance...

MaztiQa said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sis Hasue..Tiqah nk tya,kek belacan nie dapat brapa acuan erk??
biasanya kalu cam tikah buat kek sembilu(dapat 2 acuan)

fauziah agus said... [Reply to comment]

salam...makseh sue...ahe nya temu juak resepi kek belacan tok setlh bapa hr nanyak ngan pkcik google.... ;-)my peberet kek mun blt kchg....

ummiharris said... [Reply to comment]

Nampak macam sedap jer

ummiharris said... [Reply to comment]

Nampak sedap jer

Salmiah Othman said... [Reply to comment]

Nak try resepi nie..tq :)

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...