Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 4, 2009

Cili Hijau Tumis Sardin

Mak aiii... selowwnyerrr server dari pagi nih.
Nak upload gambo pun payah bebeno..
Hampir2 aku tertidur kat depan lappie nih haa.uhuuu..
Orang nak nayang sardin pun tak senang!..ahehe..

Sebenarnya dah lama tak makan cabai hijau/cili hijau nih..
Selalunya aku goreng belacan jer..kasi penuh 1 rumah bau belacan!
Tapi bila nengok belen sardin ada lagi dalam esbok tuh,aku berpaling arah.
Sian belacan tak bertugas hari nih mencurahkan bakti..
Takpelah,dah bertugas hari2 kan...hee

Dah menjadi kebiasaan kalo masak sardin aku mesti buang tulang tengahnya terlebih dahulu.
Pernah baca kat majalah ia juga tak bagus dimakan sebab kesannya terhadap sistem peranakan lelaki..yang nih aku dah baca 2x..cuma tak dapat pastikan kesahihannya dan lupa lak dari majalah mana..malas lak aku nak belek balik.. sorry ler kalo salah yer.
Tapi tak rugi apa pun kalo x makan tulang sardin kan....hehe

Rasanya ramai dah tau masak sardin nih,takpelah..tepek jelah resepi yer

Bahan2:
  • Cili hijau-potong ikut suka
  • 2 ekor sardin dalam tin-buang tulang ye
  • 2 ulas bawang merah-hiris
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • 1cm halia-hiris
  • 1/2 labu bawang besar-potong
  • Cili merah-hiris
  • Sedikit garam dan perasa
  • Limau kasturi
Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang dihiris sehingga kekuningan
  2. Masukkan sardin berserta kuahnya sekali dan kacau sehingga pecah minyak
  3. Hati2 sebab sardin agak terpercik2 sedikit ketika digoreng..Masukkan cili hijau dan segala perasa-garam n pak aji
  4. Kacau goreng sebentar dan padamkan api apabila cili hijau sudah masak.
  5. Perahkan limau kasturi ketika menghidang :)


Haa,yang nih pulak siaran ulangan... UDANG BLACKPEPPER BROKOLI!
Dah pernah buat sebelum nih,leh tengok kat SINI
Kak Nor,kali nih letak campur terus dah macam sayur campur lak..hihi..
Takpelah,yang penting suami tersayang kata sedappp...tq2.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

nmpak sedpalah sue...sardin pun sedap ape kalu layan sekali sekala..he he he..nak2 kalu letak cili api banyak2..terangkat..:)

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim > betul tuu..sardin nih walaupun tak payah masak pun sedap gak lenyek ngan cili api n perah limau kasturi..mmg terangkat di awang2an.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...