Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 31, 2009

Milky Fruit Cocktail

Salam kemerdekaan untuk pengunjung blog ini..
Jom tengok minuman lak kali nih...
Kalau masa berbuka puasa di bulan puasa nih..harus ada air buah-buahan nih dalam senarai menu saban tahun.
Kerja2 membancuh air untuk berbuka biasanya menjadi tugas encik suamiku..
Sebenarnya memang bab air nih dia lebih pakar sket..err,pakar dari aku laa..ehe
Rajin nak sukat itu ini supaya senang untuk buat di lain kali..
Seperti nak buat teh kosong dalam 1 jug,tak payah nak rasa tiap kali nak minum..
Semua dah sedia disukatnya..ikut citarasa dia laa kan..kalo ikut citarasa orang lain takut tawar atau manis tak tau ler..hehee
Air buah2an koktel nih memang cukup untuk satu keluarga minum tatkala berbuka di bulan ramadhan nih..nyamannn jer masuk tekak..pastu dapat lagi kunyah buah2an tu
1 tin (kitorang biasa guna yg besar(850g) untuk sekeluarga...tak abis..bleh simpan lebihan dalam peti sejuk. Sebab lagi lama lagi sedap,perisa buah2an tuh dah sebati..

Bahan2:
  • 1 tin fruit cocktail
  • Gula (ikut citarasa)
  • 1.5 liter air
  • 1 tin susu sejat
  • Ketulan ais secukupnya
Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan di dalam jug dan kacau sehingga gula larut. Tambahkan ketulan ais
Kali nih guna koktel yang campuran nenas,mangga,jambu batu,anggur hijau dan sebagainya tu.. Ntah berapa jenis semua fruit cocktail yang ada di pasaran...pilih jer mana berkenan..yang penting halal yer.hee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Okey, mai secawan! sampai kat umah Hasue je dah haus! ;)

Daniera said... [Reply to comment]

nampak yummy...

nyyzza said... [Reply to comment]

yum..yum..haus tgk fruit cocktail tu,,niza selalu buat guna buah tembikai + honey dew..potong kiub kecik2..sedapnye!

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. lama dah tak minum koktel nih.. dok minum teh jer huhu.. tapi teh campur ais tgh posa mmg ler terangkat gak

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > secawan sah2 x cukup love..hehee

Daniera > mmg yummy rasanya.heee :D

nyyzza > aaa...tuh dah rajin tuh.nih versi xpress..guna dlm tin..hehe..lgpun kad dah ade syrup tuh...bg ld sedp..anyway,tq sharing :D

k maiyah > wkumsalam..teh ais laa kiranya tuh ek kak..best2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...