Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 6, 2009

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Nih laa kek yg aku buat untuk hb bawak ke opis tuh semalam...
Gebu lembut jer kek nih..sesuai laa dengan namanya..
Dah ramai yang men'try ' kek nih..hehe
Hb kate kejap jer licin kat opis semalam..
Yer laa kan...ciskek nih ramai peminatnya..hehe

Nak tengok aku deko kek ke?huahuaaa..
Sabo laa ek..ada 1 lagik besday bulan lapan nih...
Bulan 8 n 9 nih memang bulan menge'kek' jer(tiru ayat kak ina)ahahak :P
Tapi aku nak mendeko ikut suka laa yerr.hihii..
Tak sabarnyaa nak mendeko..sure compang camping jer deko kek aku tuh kang...
Ada sape2 nak tempah tak?ahak :P

Resepi nih kopipes dari myR
Thanks to kak alma

Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

Pada yang belum cuba tuh sila2 laa keluarkan perkakas masing2 yer..hehehe..

*Hubby kate maybe next week baru buat jamuan besday budak2 ogos nih..uhuk!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

c-idah said... [Reply to comment]

wah!!!
cam kek beli jek nengoknye..

hubby idah suka kek nie!
tiap kali g jusco
mesti beli..

mahal tuuu...
sebuku berbelas hengget!!

Watierman said... [Reply to comment]

Sue...memang nampak cotton gebus dan halus txture cake tu....akak ni malas betul wat kek!!!nak sepotong utk buka pose jer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...