Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, March 16, 2011

Jom Melawat Kebunku Lagi..! :D

Semalam, awal pagi lagi aku dah ngusung senapang hitamku itu ke kebun sayur untuk sesi tembak menembak..walaupun bukan sharp shooter, tapi tetap juga nak kongsikan hasil tembakan tu kat sini..
Bukan ler nembak beruk atau kera yang gi kaco kebun,tapi gi tembak2 gamba guna 'senapang' canon ni haa..

Ini kira kesinambungan dari entri sebelum ni yang bertajuk kebun kecil di belakang rumahku tempoh hari..rentetan dari entri tersebut jomlah kite lihat apa kejadian yang berlaku kat kebunku itu..hehe..bahasa apa aku pakai nih,ala2 pembaca berita pun ada rasanya pepagi nih..

Ohh..sebelum tuuu..sebelum tuu...bagi 'pekebun2' yang berada di perumahan tinggi seperti flat,apartment,yang duk hotel ke..ataupun yang duk kawasan perumahan yang takleh nak bercucuk tanam..tapi jiwa nak berkebun tu membuak2,sila teruja sikit okeh..bagi yang dah berkebun kat pasu2 tu,aku tau korang rajin sesangat..salute nih!tahniah2..aku kalo tanam kat pasu confirm malas..hahaha..

Buat mek jah(bukan nama sebenar),kata nak tengok kebun aku aritu kan..sila laa jeles okeh?hahaha...

Jom kawan2 semua,pengunjung blog ini yang baru dan lama..kite tengok2 kebun kecik nih..ngeee..
Ok,shall we..? ;P

Mula2 kite tengok dulu pokok2 bendi yang dah membuahkan hasil beberapa kali..sampai ada terlupa nak petik buahnya dan tua lak..eheh..


Yang belakang tu makcik kecik interprem nak ikut gak pepagi gi jenguk kebun..


Bunga bendi nih lum sempat kembang lagi sebab masih awal pagi kan..
Bendi nih ada yang dah tua dah..

Ohya,setahu aku laa,bendi nih ada 2 jenis. Ada yang sejenis tu,buahnya masih pendek2 dan kecil jer dah tua..warna dia sedikit kekuningan berbanding yang ni..
Yang aku tanam nih spesis kehijauan sikit..jenis lambat tua..dah besar panjang pun masih muda lagi..jadi memang jenis yang nih amat best ditanam..
Agaknya bagus juga untuk awet muda..hahaha

Seronok tengok bendi nih..tips nak tahu bendi yang dah tua ke belum adalah dengan melentur2 hujung buah tu..kalo masih lembut/patah,maksudnya bendi tu masih muda sedang2 elok dibuat sayur..kalau dah liat n keras,kirim salam ajelah..sayang semuanya sudah terlambat lah tu.. Kalau saiz kecik tu dah tau laa masih muda,kan..kecuali spesis yang aku kate kat atas tadi je la..harus prihatin skit..
Jangan pulak lepas nih abis sayur bendi kat market tuh korang patah2kan..hahaha

Ahaaa..jom tengok ladang tomato pulak..Nampak tak buah2 tersembunyi itu?

Sungguh2 teruja tengok buah tomato nih, menjadi jer..tak sangka 1st time berkebun tomato dapat tengok buah yang bergayut2 jer..

Snap!snap!memang tak puas tengok buahnya..hihi

Yang nih dari pokok lain2 semua..buahnya agak panjang2 sikit..tapi takde laa sampai terung panjangnya..huhu

Tuuuu..kan?buahnya panjang sikit..subur jer..weeeee..*excited lebih

Siapa laa nak makan buah banyak2 nih kang..ada sapa2 nak tolong jual?ahaks..kalo nak free,meh sini amik sendiri ek

Dak kecik tu setia menanti ibunya menembak..heheee...best kan tengok tomato nih..sila cakap best!

Yang nih masih kecik lagi buahnya..harus dibelai2 ke ek..lakonan semata2 tu,tak sempat nak belai hari2..hehe

Banyaknya gambar tomato nih..E'ehhh..cam ada yang nak masak dah kat belakang tu kannn??

Ha'aa laaa...yang ni dah nak masak!wawiiiii.....*double boiler terujanyaa

Yang ni masih dalam proses pembesaran

Sungguh santekk tomato nih..err,jari siapakah interprem itew..


Yang ni kompom esok lusa dah menguning..nampak fresh jek!

Asyik gambar tomato jer banyak ek..yelah,tomato paling banyak kat kebun nak wat camner..hihi

Moh layan yang sampingan lak..

Nih daun bawang aritu dah berbunga lak..hehe

Nih laa bunga bawang merah...bukan bunga lawang yang geng rempah tumis 4 sekawan tu yer makcik2 sekelian..

Halia..baru nak berisi..heheh

Daun sup yang semakin membesar dan sudah dialih ke beg plastik yang berasingan..mekasih makcik gardener tolong wat keje2 nih. Aku tolong tengok je.. :P

Subur2 nih baru best nak terus bercucuk tanam..kan kan..ni aku dah bagi tips menanam daun sup kat entri sebelum nih(klik ler kalo nak tgk)

Ni buat tatapan makcik lela..pokok kunyit yang makin menyubur..tak pernah diusik lagi sebab stok kunyit yang dibeli masih ada.eheh

Terung putih dari indonesia..yang nih bukan aku tanam..ngaku nih.hee.. aku nak tanam terung purple itam lepas nih..semangat askar dah nih

Cabai hijau..eh,cili hijau..ada gak 2,3 tangkai dah masak tapi tak sempat amik gambar sebab dah petik sehari sebelumnya..

Sarang burung pipit..di atas pokok limau kasturi..ku jenguk2 dah takda tuan umahnya kat dalam..kalau tak,mau kena paksa jadi model tak berbayor..

Limau kasturi..hari tu dah petik banyak gak.. best2


Terima kasih kerana setia bersama sehingga ke akhir entri..sila lah datang lagi..hehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

58 Komen Di Sini:

fashah84 said... [Reply to comment]

wahhhhh....

bestnye kak ade kebun sendiri..kalo nk masak petik je kat blakg umah..kak tanam tomato cara apa ek?fertigasi ke?

HaSue said... [Reply to comment]

@fashah84
fertigasi tu apa menatang nya fashah oii..haha..akak tanam cara biasa jer,semai dulu lepas tu alih ke tanah yang dah digemburkan..memang cara mudah aje..tu yang x sangka hasilnya meriah jer..alhamdulillah..akak x guna baja kimia langsung coz tanah tu dah sedia ada baja.. :D

tun_telani said... [Reply to comment]

tidakkkk!!!!!!!!!!!!!!! JELES tahap maksimum!!!! NOOOOOO~~~~~~~~~~~~~~~~~~ (erk.. ter-over lak....).. sy tanam daun kesum dlm pasu nih dh habis mati dh semua sekali... uuuu uuuuu....

fashah84 said... [Reply to comment]

fertigasi tu satu sistem pertanian yg biasa org guna utk tanam tomato ni..tp akak kira berjaya ngan jayanye le walau tanam pakai sistem akak sendiri..:-)

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
ni kire jeles laa ni ek?eheh..akak x pernah tnm daun kesum lg..mana nak carik benih ek..tun ade x? mintak anak pokoknya..opss,lupa lak dah mati semua skali.. ngee..ada yg kena pelangkung nih kang..

CT NoArIzAh ArIs said... [Reply to comment]

Aduhaaaiii... terujanya!!!

Sy pun sgt suka berkebun tapi mlg rumah teres sy hubby dh simen semuanya... sbgi alternatif sy bercucuk tanam dlm pasu... dr bunga sampailah ke tanaman dapur semua dlm pasu.
Tapikan macam kurang kepuasan tanam dalam pasu ni seronok lagi atas tnh macam kamu... satu g sy trpksa letak pkk limau kasturi dlm kwsan porch pasal ank jiran suka petik buahnya akibat kurg chaya mtahari dia dh susah berbuah.

Kesiannyaaa saya.... !!!

lemongrass said... [Reply to comment]

uwahhhhhh....jeles tahap cipan tengok pokok2 bendi mu yang sangat cantik itu!!!!!
Bende I pokok dia mati sebelum sempat berbuah, tak tau kenapa. Sedih sangat tahap cipan jugak ni, hehehehe.
Tomato yg panjang2 tu kat sini panggil roma tomato klu jenis yg besar2. Kalau jenis tomato kecik2 tu, we all panggil grape tomato :-)

K.Nor said... [Reply to comment]

tak besh.. tak besh.. huhhhh... nada org duk umah flat yg jeles tahap gaban.. huuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhh

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue...

Seronoknya Kak Lin melawat kebun HaSue...boleh Kak Lin order cam ni...

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. sy baca dlm internet org tanam daun kesum tu mcm senang je.. dia beli daun kesum kt kedai, pastu rendam dalam air sampai tumbuh akar. pastu transfer dlm pasu. nmpk cam kompom hidup, tu yg konfiden je nk tanam. siap beli pasu comey2 lagi.. ooo.. saje je mintak anak pokok.. sabo je laa..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..akk dok nak komen dari komen ada 3 la ni dh ada 10 huhu..amani tak sihat takleh nk dok lama..abis baca n3 dia dh melalak lak

jeles tahap gaban dah akk ni bila tgk kebun2 sue yg menjadi n subur je tu..akk teringin juga nak tanam tomato tapi selalu bila naik je anak2 tu, pas tu mati pulak, bagi tips sikit sue

Sukaaaaa sanagt bila tgk hasil kebun sue yang teramat menjadi itu, kalolah kita dok berjiran akk dengan muka tak malunya akan minta sayur2an sue tu heheh

izahdaut said... [Reply to comment]

sue.ko pernah tengok orang kene racun tak? eh silap soalan..ko pernah tengok rumput kena racun tak? kuning perang lalu mati kan..kan..kan.

jaga jaga ye..esok lusa takut tomato tu perang layu je...muahahahhaa... *gelak terpaksa sambil tak puas hati..

huh balik dulu!! nak makan tomato dalam peti ais tu.

Mas said... [Reply to comment]

menciss betul tengok sue ni...
subur2 pokok2 yg kau tanam tu...
menjadi betul....
aku nnti dok rumah sendiri baru nak berkebun macam kau ni...
bestnya dapat lihat hasil titik peluh sendiri menjadi kan sue....
seronoknya...

Yatie said... [Reply to comment]

uwaaa tak sangkalah Sue ni rajin bekebun..nmpk subur je hasil tanaman..jeles betul akak tngk...dah bertambah minat plk nak bekebun ni...hehehhe..

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

waweiiieiei..aku rasa cm nk guling2 jer kat kebun ko ni sue :))))) aku ni org kata tgn panas tnm x brp nk jadi tp setakat kunyit,serai tu ok la lg :)))

Adry@Daun said... [Reply to comment]

As salam HaSue,
Luas juga la kebun sayur tu. Mcm2 ada.. Tahniah sbb kebun ni blh diisytihar sbg bjaya. Semua yg ditnm menjadi nmpknya. Ada baik jika berkebun mcm ni. Dh blh save cost utk beli sayuran ttentu, blh bsenam, blh hijaukn bumi, berbudi kpd tanah, dn blh berbangga dgn hasil usaha sendiri.

Zaliedana said... [Reply to comment]

Fuhh kak sue rjinnya berkebun,segar bugar jer tanaman akak,jeles toi tgk,sy ni kat dpn umah cuma tanam daun pandan,kari,lengkuas ngan daun pudina jer,uish tgk tanaman akak,jdi semangat jer nak tanam sendiri,ngee.

che zaid said... [Reply to comment]

huwaaa...jeles2..tak pa tunggu kita punya kebun nnt ek...
anyway nak tanya la petua tanam daun sup tu..nape ek..saya rendam akar dia dlm air..hidup dah keluar tunas tp bila transfer ke tanah layu dan terus mampusss...ada petua tak?

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

Tomato tu sgt sedap kalo masak bersama sotong

Kak Rose said... [Reply to comment]

jeles sungguh tengok kebun sue ni... kalau dekat mesti buat muka x malu mintak sayur2 tu!

kak rose pun nak petua tanam daun sup tu...sama macam che zaid... bila alih ke pasu terus mampoooosss! mmg tangan x pandai nak bertanam!

HaSue said... [Reply to comment]

@fashah84
ooo..yer ke?akak ni mana laa tau sistem2 canggih nih..org kampung katekan..pemalu lak tuh..hihih.. *xde kaitan langsung

tq ek kongsi pengetahuan ngan akak..ni amik tomato sebijik,buat benih..

HaSue said... [Reply to comment]

@CT NoArIzAh ArIs
Tu laaa..dah kate dah..org yang tanam kat pasu nih mmg berjiwa pekebun..sy nih berjiwa pekebun gak tp kalo terpaksa tnm kat pasu boleh luntur rasanya jiwa tu kot..agaknya lagi semangat berkebun kat pasar je..ehee..

uik,anak jiran tu..kasi report sama ketua kampung!hahaha

yer..kesian2

HaSue said... [Reply to comment]

@lemongrass
Lahaii..sebelum mati dia smpt berbunga x kak?kalo sempat berbunga mmg sadis tuu..

ooo..roma tomato ke?ooo lg skali..yg kecik lak grape tomato ek..mmg buta tomato laa sy ni kak..x khatam jenis tomato lg..asal tomato je mmg tomato laa namanya..baru jer pernah tnm..jakun tahap global nih..tq sharing..

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Ahahak..bila taip orang yg duk umah tinggi2 tadi memang terbayang juga muka kak nor..hahaha...akak kan ade tanam kat pasu kan kan...nak tumpang tanam rozel kat sini x kak?ngeeeee.. ;P

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
waalaikummussalam..
Hah?nak order?boleh jer kak lin..apa lak xlehnya..tp order jela..kirimnya lom tentu..hihih..*kejam kan

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Hah?yeke tun?terus ghairah akak nak carik daun kesum kalo gitu laa senangnya nak idup..nanti kalo jumpa akak try..ingatkan harus tnm guna anak pokok yg disemai..mekasih kongsi ngan akak..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak..hehe..tadi pun terbantut gak on9..tengok cerita rapunzel versi indonesia..hehe..tp x tgk betul2 gak..main2 ngan zhariff je lebih..

tips tomato tu nak subur ke kak?makcik gardener nih kata mmg dier subur je di musiam kemarau..x tau laa kak..tengok mmg subur jer masa panas2 nih..kdg2 ada gak ujan..tp x guna baja kimia langsung laa..tnh tu dah dr kilang..tu yg subur je kot..

kalo kite duk berjiran kak..mmg berkebun sesama laa kite..pastu mkn tomato sesama..hihih

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
kakaka..aku muskil jer soalan rumput kena racun nih.. tp kan,ko pernah tengok org kena tembak sbb kaco kebun org??tak pnh ekk?aku pun x pnh gak..ngegege...

ko makan tomato cam mkn epal ke?terer laa ko nih...*puji nak sejukkan ati org jeles

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
tu azam ke cita2 tu mas?heheee..semoga dpt ko merealisasikan impian ko tuh..mmg best mas! puas ati n sihat..sbb x guna racun kimia.ngee

HaSue said... [Reply to comment]

@Yatie
Tq kak..makin kena puji rajin nih abis laa laman depan umah ni penuh ngan kebun kang..jgn xde tmpt parking keta,sudah..hehe..melampau2 smngtnya

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
Oiitttt..oittt...sesuka ko jer nak guling2 kat kebun aku ek..abis laa tomato aku kang..kot ye pun nak sabotaj,jgn laa secara terang2an.hahahaa...aku paham,aku pahammm..kalo tnm serai x idup gak baik mandi bunga 7 jenis..ke tanam bunga pun x idup?cemana nak mandi bunga ye dak?ngeee...

takpe del,jgn putus asa..cuba lepas ni tnm bwg merah lak..mesti idup :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Adry@Daun
waalaikummussalam..
wahh..mekasih atas pengistiharan ituu oleh encik daun yang pakar pasal tumbuh2an..ahaks..

betul2..semua dalam satu..kan kan..selain tu leh release tension gak!

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Heeeeeeeee..ct!akak dah lama carik daun pudina...meh pos kat akak!hehee..dulu akak pernah tanam tau pudina..bila dah pindah randah,bawak pasu dier skali,tetibe x idup..huwaaa...kejam tul akak rasa..
mulai haritu laa akak cari2 x jumpa2 dah.. sila sedih.

HaSue said... [Reply to comment]

@che zaid
Oh!dulu2,sy tnm dengan cara itu jugak..kan daun sup yg dibeli tu direndam mmg mcm boleh idup je kan..tapi sia2 je..huhu..ade kot yg berjaya,tp sy x pernah berjaya tnm cara tu..

cara yg sy tnm ni guna biji benih..berkali2 gak cuba x idup2..pastu of coz salahkan biji benih*sebab ingat diri dah pandai laa tu..haha
Rupanya,ia harus ditanam ditempat redup.betul2 redup..xde cahaya matahari laa kirenya yg direct.. dah ia hidup tuu baru boleh kena cahaya matahari..harus siram selalu..dah besar skit baru alih tmpt lebih luas..cam pasu ke,plastik beg semaian tu ke..

aa..gitu jela cara penanamannya..hehe

kalo nak try yg direndam tu yg bertunas tu gak..cuba alihkan ke tempat redup gak..jgn kat panas..kot2 ia idup kan..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
tu nak mintak laa tuu..ahaks..jomlah dtg sini amik

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rose
kalo dekat kak..memang x malu2 gak suh akak amik sendirik kalo nak makan mana2..
petua tu dah share kat atas tu kak..kat komen che zaid tuh.. err,petua ke tu ek..lebih kpd cara menanam laa kot..hehe..kena cari biji benih dier kak,kat kedai jual biji benih sayur ade jer.. Kalo x dpt2 gak sy boleh tolong belikan dr sini kalau akak nak

kak Erna said... [Reply to comment]

HaSue..teruja akak tengok kebun HaSue ni..seronok kan bila tanaman kita dah mengeluarkan hasil..

WarisanBonda said... [Reply to comment]

salam ziarah..waa teruja tgk sayur-sayuran tu..ley lah bagi tips camana nak dapatkan pkok sesubur mcm tuh..heheh saya ade juga tanam-tanam tp xberapa nk menjadi sebab tanah kt umah nie tanah berbatu2...huhuhu...

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

wahahaha.aku tgok kebun ko tu dh terbayang masakan apa yg leh guna bahan2 tu...daun sup leh campur cucur ikan bilis.ce buat...

Makcik kecik tu bila nk balik sini..huhuhu

lelayong said... [Reply to comment]

aduhai...
memang tabik ler..yg paling teruja pokok tomato tu, puas makanlah hasue nanti..pokok kunyit pun menjadi kegilaanku..sue..pokok tomato nih bleh kena panas tak?

Mar said... [Reply to comment]

seronoknya sue... ada kebun kat belakang rumah. 1st time tgk bunga lady's finger n bunga bawah merah. nanti nak kena baca tips tanam daun sup tu sbb selalu mati la bila menanamnya..

Ciksue said... [Reply to comment]

kak sue,
kita pernah tengok umah mak mertua kita benda warna merah,hehehe.
bestnyer berkebun,sedih sbb takde kesempatan,huhuk

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Erna
nak gi mana tu kak?carik cangkul ke?hehehe..mmg best kalo berhasil kan ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@WarisanBonda
Mekasih singgah.. untuk kwsn tnh yg berbatu2 ni mmg xde cara lain selain dr ngangkut tanah dari area yg lebih subur..ni maksud sy kalau ada area nak bercucuk tnm tp jenis tanahnya lak berbatu2 laa ek..bukan dah jd simen konkrit tu..huhu..
Selain tu cuba cara tanam guna tanah masak..dulu2 kat kmpung cara tu pun subur juga..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
Haaa..tau xpe..wat cucur udang sebagainya mmg best jer kan..dan of coz paling best buh dalam sup..perghh!

dak kecik tuh skrg suka mandi kat bawah...ngengada lebih.huhuh

HaSue said... [Reply to comment]

@lelayong
Kalau ikut nih mmg segar n subur jer masa cuaca panas..disebabkan ketiadaan masa n kesibukan bercampur baur dgn kemalasan mmg selalu x bersiram laa tomato nih..dia ttp membuahkn hasil gitu..rasanya kalau musim hujan dia x berapa jadi kot...sbb masa ni jrg2 ujan..makcik gardener tuh pun ckp tomato mmg menjadik je dmusim pns..ni pun sy semai gitu2 aje guna tomato masak ranum yg dah menopos dlm peti ais x smpt mkn..dah jd anak pokok baru alihkan..cuba laa..best tau tgk real..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Ciksue
apakah yg berwarna merah ituu?tomato ke cili?hehehe.. nanti ada laa boleh berkebun tuh..kalo xde area gak..tanam daun bawang dalam besen jer sue.. :D

Ummi said... [Reply to comment]

Sue....waaah jeles tahap gaban...byk gak tanah Sue, akak ada la sekangkang rebit jek..huhuuuu, x abis makan sila antar ke Koonntaaan ni eh...

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
Ada laa jugak kak..kalo suh kera ngangkang,lebih jugak laa dr sekangkang dier..harus berkali2 gak ler kera tu terkangkang2 dari hujung tnh smpai ke hujung tnh kebun tu..tapi xde laa luas mana pun..kire masih larat lg la si kera tu kalo nak menyukat..hehe..
Boleh2..kalo anto bijik tomato jer,bleh eh kak?ngeeee

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

wakakakaka...tergelak sambil terkangkang2 lak aku baca komen korang ye.huhuhu....
kalo kera kangkang masih boleh akal ni duk membayangkan...tapi kalo rebit yg kangkang,memang sakit agaknya lepas tu..terpaksa la pegi urutan tradisional rebit tersebut.hahahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
Oihh..oihh..baik aku imejin kera yang terkangkang nyukat tnh dr imejin ko gelak terkangkang2..muekekeke..x senunuh tuh anak teruna sorg nih..kakaka

rebit tu dah biasa wat tarian poco2..jd bdn dah fleksibel..huehueee

ayunalisa said... [Reply to comment]

k.sue..nk tompang berkobun gk..ni g wt nk bercucuk tanam gk ni..nnt blk umh..akn u tanam pokok2 sayur..
ari tu dh tnam dh ckt..ish..dimakan arnab lk..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mar
Ye ke kak?nanti kalo ada bunga2 yg jrg org nampak kite post lagi ek..hehe
Daun sup tu tnm guna biji benih baru best kak..kalau tanam guna dahan yg direndam tumbuh akar tu x tumbuh lak

HaSue said... [Reply to comment]

@ayunalisa
Lorr..kenapa dilepaskan arnab kat kebun?hihi..mesti arnad tu kate kebunmu syurgaku..haha.. kalo ada ternakan tu terpksa laa pagarkan lak kebun kan..hehe..akak ada gak tnm sayur sawi aritu..baru kecik2 dah ditebas siput khinzir.. x perasan mula2 tu..tengok2 dah x berdaun..lenkali nak tnm lg

l@!l@ said... [Reply to comment]

bestnya ada kebun..klau nk msk p p petik jer..sy pernah tanam tomato..xpi bl dia bbuah dlm dia ada ulat..mcm mn nak buat yer..salam perkenalan moh ler follower blog sy..

Mattnoe said... [Reply to comment]

Tahniah kerana tomato roma yg akak tanam semuanya nampak subur...Boleh akak bagitau campuran tanah utk menanamnya..

Mattnoe said... [Reply to comment]

Tahniah kerana tomato roma yg akak tanam semuanya nampak subur...Boleh akak bagitau campuran tanah utk menanamnya..

andrea chiu said... [Reply to comment]

I accidentally viewed your blog and I was so amazed with your work that it
touched the deepness of my heart and it made me sentimental. Thanks for posting.
Visit my site too.

n8fan.net

www.n8fan.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...