Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 10, 2009

Rambutan Milk Shake

Cik abang belikan rambutan..ada laa 3 ikat. tak berapa lekang sangat tapi manis gak..aku amik beberapa bijik nak wat resepi dari kak Maz di Bahrain yang nyambut besday hari ni.
Akak..nih kire hadiah besday laa nih ngetest resepi akak nih,bleh gitu?hikhik...

Memang sedap laa milk shake ala2 smoothie nih..tambah2 lagi musim panas getir begini
Kalo rambutan banyak memang suka nak buat banyak..
Yang dalam tin susah pulak nak carik kat sini..ehe..
Yang fresh tuh pun kebetulan jer dapat.huu..
Tapi takleh minum guna straw laa sebab blender cap ayam berkokok aku tuh dah uzur gak gamaknya.tak berkhidmat seperti yang sepatutnya..jadi dier blend isi rambutan pun manja2 jer laa..sampai ada yang masih berketul..eheh..

Resepi c n p dari MyR yer..thanks to kak maz

Bahan-bahan ( 1 jug ) -aku wat 1 gelas je..huuu

  • 1 tin rambutan dlm tin termsuk airnya skli
  • 1/2 tin susu cair(atau kurang skit)
  • sdkit ais ketul
  • sdkit gula(jika perlu)

Cara-cara

  1. Bland smua skli..Siap..Sedia utk diminum..
  2. * jika guna rambutan segar,hiris amik isinya(jgn ada selapuk) dan bland gula dgn air suam dulu,kmudian bru msukkan yg lain-lainnya...(agak2 lah ye sukatan buah rambutan dgn bhn2 yg lain tu,biar sukatannya tu balance)..
Kebetulan lak rambutan tuh tak lekang sangat kan..so selapuk(br tau namanya selapuk),tak ikut sekali bila dibukak dari bijinya..hehehe....
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

mintAng_teLip2 said... [Reply to comment]

cedAp nye . . .pOst pki mms aYor nEh kasi ite. .

Castelano said... [Reply to comment]

emm..tak tau nak komen ape sebenarnya, tapi entry kali nie memang berjaya membuatkan perut saya menggelegak..hehehe..nak try la lepas ni

HaSue said... [Reply to comment]

mintAng_teLip2 > nak ker?bukan ke dak kecip xleh minum air ais?hikhik :P

Castelano > ahehhe..try laaa..kasi siram perut yang menggelegak tuh.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...