Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 7, 2009

Bawal Goreng Cicah Kicap Asam


Hari nih,encik suami tak lunch kat umah..
Jadi isteri kesayangannya nih bermalas2an laa nak masak yer tuan2 dan puan2..
Masak pun yang ringkas amat jer..hehe
Bawal nih digoreng setelah digaul bersama sedikit garam n serbuk kunyit..
Jangan goreng terlalu garing..

Lepas tuh cicah ngan kicap..
Cara nak buatnya,cili,bawang merah dan bawang putih dikisar/tumbuk halus.
Simpan dalam mangkuk dan tambah ajinomoto(kalo tak suka xyah letak),sedikit garam(bergantung jenis kicap yg digunakan) dan perahkan beberapa biji limau kasturi untuk jus limau kasturi yang mencukupi(ikut slera,tp masam laa sikit baru sedap)..Akhir sekali,tuangkan kicap sampai tenggelam sambal tersebut..Sebatikan rasa,dah siapp!
Cicah ayam goreng pun sedappp..

Kalo buat pedas2 memang terangkat telinga makan nih.tp kalo nak anak2 makan sekali,kena laa ejas kepedasannya kan..hehehe...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Hazari. said... [Reply to comment]

sue ke yg msk ats tu ? wawawa.

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya sue...mmg terangakt lah kalu mkn ngan sambal kicap tu..he he he

mummyseri said... [Reply to comment]

sodap nih mkn nasik pns2..my peberet smbal kicap tu...:)

HaSue said... [Reply to comment]

Hazari > iyer ler..sapa laa lagi yg nak masakkan kite kan..huu

Hanim > betul3x..hehehe

mummyseri > sedap kan wat pedas2..hehe

blogresipi said... [Reply to comment]

Bawal cicah kicap asam tuh!!! nape 2 ekor jer kak? tak cukup tue.. kite sorang pon dah sekor... huhuuh...

HaSue said... [Reply to comment]

blogresipi/Ijan > untuk anak sekor sorang tuh ijan...tuh pun tak abis sekor diorg makan...hehehe..ijan amik ler seko ye.kongsi ngan yg dalam pewut tuh..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...