Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 3, 2009

Happy Birthday BangLong!!!

Salam Isnin..
Hari ni genap laa usia 10thn anak sulung ku..
Tak terasa dah begitu lama dia keluar dari rahimku..
Masih teringat lagi zaman mengidam tu...alahan morning sickness masa tu membuat aku kurus cekeding!
Asal masuk makanan sah2 keluar balik..
Sampaikan satu tahap tu aku makan pastu standby luar toilet sebab dah tau lepas tuh nak mun*** punya..hehee..Selera makan ada,cuma dah makan akan keluar balik.heheh..

Due yang doktor bagi patutnya 12hb Ogos.
Tak sangka laa dia nak kuar awal kan..
Masa balik kampung tuh anak buah aku dah tegur kaki bengkak..aku je x perasan..eheh..
Mak anak buah aku tu(kakak aku) yg bagitahu kat aku lagi,kaki dah bengkak sangat dah tu..

So isnin pukul 1 dah tak sedap perut.
Kontraksi ke apa benda memang takde klu masa tuh.hahaa..
Kejutkan hubby yg nenyak tido,dia pun gelabah jer bila aku kata sakit perut.hihi
Lepas tuh dia pujuk la,try tido balik.kot2 ok pagi kang.
Aku pun try laa tido balik..pastu terjaga lagi setiap 1 jam..ngeee..
Dah tuh kl 5.30 kitorang decide nak tanya mak bidan kat kampung..
Masa tuh takde phone pun kat umah mak bidan tuh..
(nama jer mak bidan supaya korang tau dia nih mak bidan bukan bidan hospital yer)perjalanan lebih kurang setengah jam!
So terpaksa laa pergi sana,tanya camner perut nih..nak ke bandar lak sejam lebih..
Bila bidan check,dia kata memang dah jangka budak nih nak keluar dah..dah 'turun' sangat kepala bb nih..
Lepas tuh kitorg terus pergi hospital..bidan ikut skali takut terberanak tengah jalan..huahuaa..
punya laa panik kan..

Dah kat hospital takde plak sakit2...rilek jer..
Aku pun kate kat suami,nih mesti balik nih kang...
So tunggu ler kat wad...tunggu punya tunggu sakit manja2 jer..
Tak rasa nak beranak pun. Doktor galakkan jalan2 n turun naik tangga..
Tengok orang lain baru masuk dah kena sorong guna kusi roda ke bilik bersalin
Tak sabar pun ada rasanya..

Dalam kul 2 pagi selasa baru ada rasa sakit semula..
Lepas check,x ingat bukaan berapa...tp bila doktor suruh bawak pakaian baby,towel sumer tuh rasa best sgt.x sabar nak tengok org dalam perut nih..

Pukul 3.35 lahirlah bayi seberat 3.25kg ke dunia..
Saat pertama kali melihat anakku itu dibaringkan di katil sebelah(masa keluar tuh dia tunjuk jantina bb kan,pastuh siap suruh sebut laki ke pompuan)memang takkan aku lupakan..memang menitis air mata terharu..

Pengalaman tidak berakhir di situ..aku duk bermastautin kat hospital tuh selama 9 hari g6pd yg biasa terkena pada bayi2 baru lahir tuu..

Kat wad 12 tu laa aku sebak sangat tengok anak2 orang lain yg lainnya hanya 500g je berat masa lahir(pramatang)..bayangkan badan baby tuh besar tangan kita sahaja,lepas tu nak bagi susu kena masukkan tiub lak..hmm..sian kan!
Lagi satu yg aku sian tengok bila kebanyakan dari ibu2 yang beranak kali pertama ni mengalami kurang air susu sedangkan masa tu air susu aku melimpah banyak sampaikan masa tengah nyusukan anak sebelah tu,alo disambut sebelah lagi boleh penuh botol susu yg sederhana tinggi tu haa..alhamdulillah,rezeki anak..
Akhir kata,Happy birthday ke 10 banglong,mak dan babah harap banglong akan jadi anak yang mendengar kata, jadi contoh teladan yang baik untuk adik2 dan menjadi anak yang soleh dunia akhirat.Aminnn... :)

P/s: To Banglong...mana laa nak buat besday party nih..macam biasa,sambut 3 org skalik.heheee

UPDATE:

Alahaiii..terharunya bila banglong dapat hadiah dari aunty dayangjack nih..rasa nak nangis jer nih..huuu..mesti banglong suke!mekasih banyak2 dayangjack..nanti sue suruh banglong tengok n3 kali nih khas untuk dia..hehehe...

Banglong,nih kad dari aunty dayangjack tau..haa,jangan nak ngorat anak dara dia pullekk..tapi nak ngorat pun apa salahnya..senang laa kite tumpang ngadap juadah mama dier yg rajin masak tuh nanti kan..ekeke :P
Comelnya..suka tengok..tak sabar nak tunjuk kat banglong ..dia ada kelas sampai petang hari ni..hehe..to dayangjack,thanks yer...lebiuu.muahhhhs! :D

Thanks juga pada kawan2 yg sudi mengucapkan selamat untuk anak sulungku ini..
Segala ucapan dalam n3 nih akan terus terpatri di sini sampai dia besar..insyaAllah...hehee

P/s to banglong: Ingat pesanan2 aunty2 kat sini tuh tauuu.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

Fa'e said... [Reply to comment]

salam sue...hehe, terkenang kembali erk waktu 1st time nak melahirkan...mcm2 prasaan ada kan waktu tu...sedih, hepi, terharu etc....

ckp pasal bb lahir pramatang, kak fae ada pengalaman anak ke5 (acu - last la kot!) lahir 392gm je...kandungan 5bln...sbb HBP yg melampau & bb kena dok kat NICU smpi berat cukup 2.5kg (hampir 5bln)...hospital dah jd umah ke2 kak fae berulang alik setiap hari antar susu....huhuhu....Tu sume pengalaman yg x kan dilupakan...

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Fa'e>wkumsalam kak..memang macam2 perasaan dgn anak pertama nih kan..

wah.meremang bulu roma dgr berat anak akak tuh..aduiyaii..keciknyerrr..huu..sibbaik semua selamat ek.tahniah atas kejayaan akak menjaganya sehingga cukup berat utk balik ke rmh.hehe..lama duk hospital tu.kat jepun ke kak??

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

salam sue,
wah...anak sulong dia dah berusia 10thn yek.eh,umur sue ni berape?ntah2 sue lebih tua dari kite.yeyeeje dia panggil kite kakak heheee

a'way...epi bday tuk banglong...semoga banglong jadi anak yg sihat,baik dan soleh.jadi model yg baik kpd adik2.segala doa kebaikkan utk banglong... :D

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

hepy birthday abang...dah besar dah anak sulung sue..hensem..moga jadi anak yang bijak pandai ok...

Eyna's said... [Reply to comment]

Appy birthday along....
semoga menjadi anak yg berbakti pd ibu bapa,..
anak yg soleh...mampu menjaga adik2 dan mak ayah bila besar nanti...dan sentiasa berjaya dlm hidup...

Luv...aunty eyna.

masz_73 said... [Reply to comment]

Hepi besday abang long... semoga menjadi anak yg soleh serta cemerlang dunia & akhirat..amin..

huh!.. berat ank sue tu x leh lawan berat anak jantan akak.. 3.71kg u... tp kuar ikut tingkap daa... kekkeke.. sbb tu skunk ni dh lebih tinggi dari akak..mau 5'7" tu... baru form 1.. :P

CINTAMANISZ Lite said... [Reply to comment]

Sama besday ngan anak akak ler ye..

Hepi besday utk abanglong. Jadik anak yg soleh ye..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Fiza Nordin>adehh..ntah la ek...sedap2 je panggey org akak..ntah2 kite yg tua..hehe..umur 'akak' nih 29thn la kak..kak fiza berapa..kalo lagi mude,sah2 kena panggey adik..hihi

Sue nih ala2 cite agnes monica dulu tu ha..kawen muda.hik hik :P
Dah org nak sambar kan..huhu

ctzura said... [Reply to comment]

to banglong...........

SELAMAT HARI LAHIR ke 10...
dengo cakap mak...tolong jaga adik!!!
hehehe...blajo pandai2 tau....

Nor said... [Reply to comment]

happy birthday buat anakanda sulong tu ya sue.. semoga menjadi anak yg soleh dan berjaya di dunia dan akhirat.. aminn

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim> Thanks 4 da wish..danish bila nak ada adik nih?hehe..kuar topik lak ek :P

c-idah said... [Reply to comment]

happy besday to banglong yek..

semoga dipanjangkan umur,sihat selalu
dan dimurahkan rezeki..

dengar cakapmak dan babah ye..
jd budak baik yau..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak eyna>thanks kak..nanti lah bagi banglong bace n suruh masuk dalam kepala..hehe..tuh cikgu tuh.huu.

Saliza said... [Reply to comment]

Happy bday 2 bang long.
Sama bln dgn acik Saliza ni..
Semoga jd anak yg menyenangkan mak ayah..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Masz>Thanks 4 da wish kak..sue dah suruh bglong baca semua msj kat sini..gembira dia..hehe..

Beso gak anak akak tuh..sibbaik ikut tngkap ek..yg ke dua ikut tingkap ke pintu kak?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

CINTAMANISZlite>thanks yer kak..sama ngan besday anak dara akak ek..hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

ctzura > thanks yer..banglong sengih manjang jer duk depan nih tadi baca msj u all..pastu mak dier nih siap remind lagik..'ingat pesan aunty2 tuh sumer'..ekeke..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Nor > Tq atas ucapan tuh k nor..aminnn2 :)

HaSue said... [Reply to comment]

c-idah > mudah2an..aminnn..thanks yer.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Saliza > thanks kak..banglong dah baca tadi sumer msj..sengih jer die.hepi! akak pun bulan ogos gak?brp hb tu?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...