Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 18, 2009

Fried Macaroni n Cheese

Salam..
Nih nak perabihkan stok makaroni ..sebelum ia dimamah usia..wat ler menu nih untuk malam tadi.. Memang elok dimakan untuk mengembangkan badanku ini..huhuu
Pastuh ada plak stok keju mozarella..lagi laa bertambah kembang diriku nanti..hii
Carik2 resepi best nak try,jumpa ler kat myr..
Sebelum nih pernah dah wat style bakar(masa tuh lom aktif berblog lagi)
Kali nih style goreng la pulak..

Rasa not bad gak...cuma aku nih bukan penggemar makaroni tegar kan..jadi makan pun ala2 manja gitu...lagi satu mozarella nih kalo panas jer best makan..dah sejuk kalu,x berapa best.. kena panaskan balik dalam oven kalo nak 'bergetah' balik.hehee...
Daging aku malas nak kuarkan dr esbox so aku tak letak ler.. :P

Resepi c n p dari myR.Thanks to mrsdayat

Bahan-bahan ( 2 org )

  • Setengah biji bwg besar (potong dadu)
  • 2 biji bwg putih (tumbuk)
  • 2 tbsp tomato puree
  • 2 tbsp cili boh
  • sedikit daging cincang-x letak pun
  • 2 tbsp susu segar
  • 3 genggam macaroni
  • 2 keping keju cheddar(parut)-guna mozarella
  • sedikit olive oil utk menumis
  • sedikit garam dan ajinomoto

Cara-cara

  1. Masakkan macaroni ikut belakang pek.dah sudah,tos kan air
  2. tumiskan bwg merah,bwg putih.dah naik bau..masukkan cili boh
  3. Bila cili dah garing, boleh tambah sedikit air (utk bg xhangit).kemudian, tambahkan tomato puree
  4. masukkan pula daging cincang..masak sampai daging tu masak
  5. Masukkan macaroni..kemudian tambahkan susu segar
  6. bila semua dah sekata, masukkan cheddar cheese,gaulkan sampai keju cair.garam n ajinomoto to taste

Sapa2 penggemar makaroni dan keju tuh boleh laa try resepi nih yer :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

hasue,
gambo last tu mmg tak leh tahan...tarikan cheese tu sungguh menggiurkan...tak leh jadi nih...kene gak menggodek dapo heikss

CikMin said... [Reply to comment]

euwwwww..melakat tu cisnyer...hehehe..nak wat gak la...

alimaz said... [Reply to comment]

huuuuu cis cis cis.....hohohoho hingga menjilat jari....

HaSue said... [Reply to comment]

K Fiza Nordin > hehee..tuh mmg nak menggoda penggemar cis tuh kak..godek jgn x godek..wat lebih sket yer :D

CikMin > haha..gi wat kak.jgn lupa wat lebih tau :P

alimaz > penggemar cis ke?hehe

neezareef said... [Reply to comment]

skali tarik cheese..mak aih..meleleh air liur

mimie loma said... [Reply to comment]

salam sue......tgkkan macaroni n chis tu cam sedap.......tapi tu lah akak ni tk minat lah pulak

tapi anak2 suke lah........nti nk amik lah resepi sue ni klu taruk daging lagi sedap ye sue...

dina said... [Reply to comment]

sesuai le untuk aku tu su, aku memang penggemar macaroni dgn cheese, ala2 omputeh tu... hahahaa... tapi nak masak tak berapa jadi biasanya. aku try resipi kau ni... mana tahu kot lepas ni jadi penggemar tegar lak

HaSue said... [Reply to comment]

Nneezareef > lap lekas...hehe

kak mimie loma > sue pun x suke sgt makaroni kak..tp nih ok gak..lagipun guna mozarella mmg best... kalo taruk daging of coz lagi sedap kak..nih gara2 malas nak nyahbeku laa nih.hehe

dina > wooo..taste omputih rupanya ko nih ek..hihi..yerlah,try laa kang jgn lupa anto sini sebesen yer.ngeeee

iena said... [Reply to comment]

x pernah buat macaroni mcm ni..lepas ni nk try la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...