Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, August 30, 2009

Kari Ayam Kerisik

Nih gara2 tengok kat umah ika semalam...'terpaksa' laa masak menu ayam lagik..terliur katekan..hehe..
Kat umah nih kalo bab kari memang menjadi kegemaran semua orang..err,dak kecik nih pun tak lama lagi kena amik kursus makan kari2an nih..ahaha..

Resepi nih asalnya dari CMG,menggunakan daging..
Nih kopipes jer dari umah ika/ijah@mek siam sebab guna ayam.mekasih semuanya yg berkenaan..heee

KARI AYAM KERISIK / DAGING


BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari
1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


BAHAN KISAR HALUS :-
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
  2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
  3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..
Tak letak kerisik banyak pun..khuatir hb n anak2 x suke pekat..so ada juga aroma2 kerisik tuh..suka juga satu keluarga nih..santan pun letak manja2 jer...heheee..

*Petang nih boleh jadi gantung periuk sebab hubby kate ada orang2 baik hati yng 'paksa' nak belanja makan kat luar.huhuhh...ikukan hati malas jer nak kuar petang2 nih.tapi memandangkan orang2 tuh kira special guest..kena laa ikutkan juge kan... :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Ann said... [Reply to comment]

Sue...memang tabik ler...memang le sue ni rajin....ada jer menu nak di posing...

Chik Mi said... [Reply to comment]

wahhhh ade sue nak kena masuk list jugak ler terliuq tgk kari sue

ieda said... [Reply to comment]

waaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedap2 .. ermmm tapi akak x berapa suka makan kari dlm bulan poser nieh ... sbb kami se family memang amik nasi waktu sahur jer ....

mummyseri said... [Reply to comment]

sedapnye kalo pekena ngan roti kirai ne..:)

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. yelah cicah nagn roti mmg sedap

blogresipi said... [Reply to comment]

Uish sedapnye nampak.. kite baru nk sahur nie kak... kalo tgk time siang kebuluran nie.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Ann > iskhh ann nih.menu biasa2 jer ann..ngisi ruang kosong..hehe

K ieda > amik kari untuk sahur ler kak..hihi

mummyseri > cicah apa jenis roti pn sodap kan..hehe

K maiyah > wkmsalam..betul2x

blogresipi/ijan > kebuluran manja2 takpe jan..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...