Kat umah nih kalo bab kari memang menjadi kegemaran semua orang..err,dak kecik nih pun tak lama lagi kena amik kursus makan kari2an nih..ahaha..
Resepi nih asalnya dari CMG,menggunakan daging..
Nih kopipes jer dari umah ika/ijah@mek siam sebab guna ayam.mekasih semuanya yg berkenaan..heee
KARI AYAM KERISIK / DAGING
BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari
1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN KISAR HALUS :-
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
CARA MEMBUATNYA :-)
Tak letak kerisik banyak pun..khuatir hb n anak2 x suke pekat..so ada juga aroma2 kerisik tuh..suka juga satu keluarga nih..santan pun letak manja2 jer...heheee..- Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
- Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
- Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..
*Petang nih boleh jadi gantung periuk sebab hubby kate ada orang2 baik hati yng 'paksa' nak belanja makan kat luar.huhuhh...ikukan hati malas jer nak kuar petang2 nih.tapi memandangkan orang2 tuh kira special guest..kena laa ikutkan juge kan... :)
7 Komen Di Sini:
Sue...memang tabik ler...memang le sue ni rajin....ada jer menu nak di posing...
wahhhh ade sue nak kena masuk list jugak ler terliuq tgk kari sue
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedap2 .. ermmm tapi akak x berapa suka makan kari dlm bulan poser nieh ... sbb kami se family memang amik nasi waktu sahur jer ....
sedapnye kalo pekena ngan roti kirai ne..:)
salam.. yelah cicah nagn roti mmg sedap
Uish sedapnye nampak.. kite baru nk sahur nie kak... kalo tgk time siang kebuluran nie.hehe
Ann > iskhh ann nih.menu biasa2 jer ann..ngisi ruang kosong..hehe
K ieda > amik kari untuk sahur ler kak..hihi
mummyseri > cicah apa jenis roti pn sodap kan..hehe
K maiyah > wkmsalam..betul2x
blogresipi/ijan > kebuluran manja2 takpe jan..hihi
Post a Comment