Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 11, 2009

Tart Nenas Gebu

Yang ni doh sudah siap digulung dan sedia untuk dibakar...
Salam...
Akhirnya...terlaksana juga..setelah menguli balik dan membuatnya sorang diri..
Jom makan tart nenas yang sungguh gebu dan lembut ini...

Resepi copy n paste dari myR..Thanks to sunkist/ida

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • BAHAN UNTUK DOH TART:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 1/2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung susu
  • 1 cawan mentega (226 gm)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar gula
  • BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
  • 4 biji nenas muda
  • 2 ½ senduk gula pasir
  • sedikit vanilla
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Daun pandan

Cara-cara

  1. CARA MEMBUAT DOH TART:
  2. Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
  3. Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
  5. Panaskan oven.
  6. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
  7. Ulangi sehingga habis.
  8. Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
  9. CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
  10. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  11. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  12. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  13. Kacau tanpa henti hingga likat.
  14. Angkat dan sejukkan.
Close up sket..letak kuning telur kat atas tu..nak tambah seri.hee....

Memang banyak gak dapat..

Yang nih guna acuan terap tu..1st time buat gak..selalu beli jer. :)


Ini acuan2 yang digunakan..
Best juga buat tart nih..memang berbaloi...Nak cerita panjang pun takde idea pepagi nih.
Yang pasti amat bersyukur buat masa nih sedang hujan lebat kat sini..
Harap boleh laa kurangkan jerebu di musim kemarau yang agak terlampau nih...alhamdulillah..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

DaliaLiyana said... [Reply to comment]

slm ziarah..
kuig tat..mmg sedap..kalau dalia makan tat...tak leh stop...stop bila dah abis je..ahaks!
Dalia tak nak RESIPI..TP NAK KUIH>..leh tak???
hihihihi..

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

tat nenas memang sedap dan rasenye dah jadi kuih kemestian kat setiap rumah biler hari raya,kan...teringatlah mase anak sorang dulu, akak buat tat nenas ni bisnes kuih raya tapi malas nak teruskan sbb orang selalu amik dulu bayo kemudian.kite tokey ni raye2 takde duit sbb modal sume dah godam buat biskut tu uwaaaa

buat hb ku masam muke jek, ish!

c-idah said... [Reply to comment]

terliur ar nengok kuih tat tuu..
rasa cam dah nak raya plak..

macam nk cuba jek..
hehe..

lom pernah wat tat sendiri nie..

mintAng_teLip2 said... [Reply to comment]

gebU nYep~ . . . terpikiw . . tAt nenAs nGn ite cApe aGI gebu . . hUa~

alimaz said... [Reply to comment]

salam...awai buat kui raya.....

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

hai sue..lama sy xsinggah cni...bz lah sue...sy suka sgt tat gulung tu tau....favourite di hari raya..tp sy xpernah buat tart gulung lah..suka mkn jer..he he he.

reen said... [Reply to comment]

salam..
sy ngn adik2 tiap tahun wt biskut raya...tart pn wt gak..
nmpk gebu je tatr tu..leh copy x resepi tu?pleaseeeee....

^inas^ said... [Reply to comment]

hah. tart has always been my faverettt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...