Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 31, 2009

Tauge Goreng Telur

Heee...tauge pun nak masuk list gak eh.. takpelah,lom pernah lagi rasanya tauge nih ditayang amalkan kat sini..
Mulanya nak buat kerabu..tapi memandangkan kalo dibuat kerabu kang bebudak nih tak nak makan...goreng ler ngan telur..ingat nak goreng ngan ikan masin tp takda stok ikan masin la pulok..uhh..goreng gini baru budak2 makan sekali...
Maybe next time ler baru jadi kerabu tauge tuh..huhu.

Rasanya ramai dah tau cara masak tauge nih tapi takpelah yer..kot2 tak sama leh laa cuba resepi mudah nih..

Bahan2:
  • 300g tauge
  • 2 tangkai cili - untuk dikisar*,1 dihiris tanpa biji
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1 biji telur
  • garam dan perasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
  1. Tumbuk/kisar bahan bertanda *. Panaskan minyak dan tumis bahan berkisar hingga harum dan kekuningan.
  2. Masukkan telur dan biarkan seketika baru dikacau sedikit
  3. Masukkan garam,perasa,tauge dan cili yang dihiris
  4. Kacau goreng seketika dan padamkan api
NOTE: Jika suka pedas,boleh tambah cili padi.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. masakan ni mmg simple n sy mmg selalu sruh mak masakkan taugeh ni

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

ite xcukEr mAm togEh . .

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

cantiknya taugeh sue tu..nmpak fresh..byknye resepi sue yg sy terlepas

HaSue said... [Reply to comment]

K maiyah > wkumsalam...betul tuh.tp yg simple la sedap masa nak cepat.hihi

minTanG_teLip2 > x cuke gi main jejauh..heeee :P

Hanim > memang fresh tauge tuh nim...syok je makan.hehe...takpe,yg penting jaga kesihatan n baby yer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...