Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 28, 2009

Cempedak Goreng Rangup

Nak juga interprem...
Cempedak goreng nih peberet cik abe..
Tapi kalo yang rangup keras memang tak laku kat umah nih..
Kena gak goreng guna adunan biasa buat tuh..dah terbiasa laa kot.hee
Kadang2 guna adunan tepung gandum ngan tepung adabi juga..tapi kitorang masih prefer resepi nih..
Bila dah biasa buat,memang tak yah sukat2 kan..
Tapi untuk yang nak mencuba,boleh rujuk resepi pisang goreng rangup sebelum nih..
Kalo nak juga,meh sini nak bagi resepi..
Bahan2:
  • Cempedak masak ranum
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu makan rata marjerin
  • 1/2 sudu kecil garam
  • pewarna kuning-guna yang serbuk
  • 1/2 sudu kecil gula-bukan nak bagi rasa tapi nak bagi cantik warnanya berkilat sket
  • Air secukupnya-dalam 1setengah-2 cawan air
Cara2:
  1. Masukkan semua bahan2 kering ke dalam sebuah bekas, masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk.
  2. Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.Kalau tak pasti,celupkan sudu(untuk testing) dan bila adunan melekat elok,maknanya adunan dah ok..
  3. Celupkan cempedak pada adunan dan goreng dalam minyak banyak yang sudah dipanaskan terlebih dahulu
Rasa gorengan nih rangup lembut,sesiapa tak pernah cuba lagi.cuba laa sekali yer..insyaAllah sedapp..adunan yang sama boleh digunakan untuk menggoreng pisang,keledek,keladi dan sebagainya..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Gosh! Cempedak Goreng my favourite!!! Tolong hantarkan ke umah Love cket Sue! ;) tenkiu2...hihi

Shemmi said... [Reply to comment]

emh..dah lama dok cari2 mcm mane nk kasik tepung goreng tu rangup dan berkilat..mcm kat gerai2..pelik gak kekadang apa dorang isi..


TQ!

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > lor,peberet ke love?banyak cempedak beli semalam nihh..meh ler dtg umah..hehe

Shemmi > kadang2 ada gak yang letak tepung beras nak kasi rangup tp sue prefer gini ler..sebab guna tepung beras kadang2 tuh leh terkeras lak rangupnya lagi2 bila dah sejuk.. sama2.. :)

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. nak jugak, nak jugak bab goreng pas tu cempedak lak mmg ler rasa tak tahan

HaSue said... [Reply to comment]

wkumsalm kak..nak ke?meh laa mai umah..banyak lagi cempedak nih..yg dah goreng jer abis..hihi

Yatie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum....Sue. Tq so much for sharing. So simple and nice... truly appreciate it...

Anonymous said... [Reply to comment]


Terima ....resipi ni Berjaya...Tq tq tq....superb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...