Ha..nih lagi satu siaran ulang tayang tapi pelakon lain2 laa..hehee
Sebelum nih guna ikan yg kuning oren tuh kali nih guna ikan nipis yang putih tu..
Aku nak sebut nama pun x pasti laa .. sebab panggilan orang tempatan nih tau2 jelah,pelik2 belaka..hehee
Sebenarnya aku sekarang nih ngah duduk area asalnya umai nih..
Yakni dari kaum melanau..macam2 resepi umai kat sini..
Sebab tu senang nak buat umai,dah ada isi ikan yg dipotong2 khas untuk dibuat umai..hihiii..sonang kerojo den!!
Selain umai nih,ada lagi satu jenis makanan yang femes kat sini..dikenali sebagai linut/ambuyat-yang nih siri lenkali laa ek.kuar topik lak kang)
Ada lagi satu jenis tuh,ikan yg dipotong dadu,dipek dalam bekas2 dan disediakan cicahnya sekali..
Maksudnya,makan mentah langsung ler gitu..
Haa..yang tuh kitorang tak pernah try lagik..
Ada masa kang aku tunjuk laa ek..kalo ade xtra masa lak,aku tunjuk pasar jualan kat sini..heee
Resepi n cara2 membuatnya boleh rujuk kat SINI atau SINI
Jangan takut nak makan umai ni yer..
Ia tak mentah ler..dah 'dimasak' oleh halia n limau kasturi tu haa..
Siapa berani,cuba lah yer..hehee.. :P
Ia benar2 membuka selera untuk dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja..
Cuma cabaran sket masa nak wat fillet ikan tu jer..
Makin bertulang ikan tuh(jenis yg nipis) makin sedap dibuat umai..
Sebab ia bertulang,kite pun potong ler nipis sket kan..hehe
Nak tambah bahan2 lain tu terpulang jer,basic kena ada limau kasturi,halia,bawang merah,cili n garam..oh ye,gula untuk seimbangkan rasa..tu jer..
Tak rumit pun nak buat umai.. :)
5 Komen Di Sini:
bukan ke umai makan mentah2..?
besh x?
farah ada>disediakan mentah2,bila dicampur aduk dengan bahan2 tu..'masak' ler ikan tu.memang beshh..hehe
Tak masak ek... tak tau le kite boleh mkn ke tak.hehehe... jakun sket bab2 nie... :D
uiks.. makan mentah, kalau sedap takpe lah, kalau pedas lagi best kot..
blogresip/ijan>ehehe..sushi pernah mkn tak ijan??yg nih lagi msk dari sushi rasanya..x tau ler kalo sushi ori kan..heee
k maiyah>pedas lagi best..tak mentah dah kak.. :)
Post a Comment