Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, August 4, 2009

Butter Prawn.. again!

Ini kali ke dua buat butter prawn..
Kali nih guna kuning telur 2 biji jer..dan hasilnya tak berapa memuaskan..hehe..
Percubaan kali pertama lebih berjaya lak rasanya..
Sebelum nih guna 3 biji kuning telur dan rambu ramba tuh lebih terhasil banyak dan lebih kemas.
Lagi satu,kena pastikan minyak benar2 panas masa nak buat rambu rambanya tu..
So minyak tak sempat laa nak meresap kat kuning telur tuh yer..
Kali ni aku rasa macam tak cukup panas minyak tuh.hee

Tapi juadah untuk dimakan sendiri nih tak kisah sangat laa ek..janji udang dengan mentega tuh sedap masuk ke dalam pewut..(nak sedapkan hati sendirik)
Kali nih buat banyak sket guna udang galah lagi, dan untuk lauk makan nasik..
Juga guna daun kari seperti sepatutnya..
Rasanya lagi sedap letak daun kunyit macam haritu..hihi..
Ikut selera masing2 laa ek..

Aku letak balik resepi kat sini yer..
tapi untuk tips sepenuhnya dan butter prawn yg aku buat sebelum nih menggunakan 3 biji kuning telur(hehee..),sila rujuk kat SINI(sila klik)

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Chik Mi said... [Reply to comment]

Sue akak dah bawak pinggan ni nak makan BP tu ermmmm cedapnya

kak ina kl said... [Reply to comment]

dah lama tak buat ni..nak kena buat balik..

Uncle Lee said... [Reply to comment]

Hello Hasue, ada lagi ke this udang butter? Gosh! It sure looks fantastic! Saya dapat the lovely, mouth watering scent dari sini.
Looks like tiger shrimps you pakai too.
You have a nice day, best regards, Lee.

Watierman said... [Reply to comment]

Dah cantik dah tu SUe ooi......nak vcam mana lagi....

HaSue said... [Reply to comment]

Chik Mi > suke BP ek kak..ingat akak tak makan menu udang.hihihi..

kak ina kl > buat banyak sikit yer kak.. nanti sng nak dtg ngendeng :P

HaSue said... [Reply to comment]

Uncle Lee > Hello Uncle Lee..this udang butter kejap jer dah abis..hehe..i tak pakai tiger prawn..semua tuh udang galah sepit kuning..the medium size of udang galah..wait until i show the sepit biru..hihi..anyway,thanks 4 leave me a msg.really appreciate it.. =)

Kak watie > cantek ek kak?mekasih kaakkk..kalo akak dekat dah lama sue suapkan..ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...