Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 7, 2009

My "Mini" Garden.. :D

Salam..
Tok penghulu segala hari muncul lagi..
Macam kejap jer masa berlalu kan?(ayat skema nih)
Takpe laa..meh2,tengok mini garden aku yang tak berapa nak mini dah sekarang nih..hak hak
Alaa..orang len tayang kebun dia pun nak tayang jugakk..yer tak??!!hihi
Saja2 nak kongsii.. ;)

Emm..kat perkarangan n belakang umah nih luas gak sebenarnya..
Cuma area depan kitorang tak nak 'semak'kan jer..suka tengok area lapang untuk anak2 bermain..hehee..
Meh nak perkenalkan kebun petani moden nih yer..a.k.a petani malas..ahahak

Nih labu..asalnya aku nak tanam beberapa rumpun jer..
Masa nih hubby yang beria2 jadik tukang cangkul,aku tukang isi benih..hihii..
Hb kata xpelah letak banyak,takut x tumbuh semua kann..
Kalo banyak sangat kita cabut masa pokok tuh kecik...

Pastu pokok tuh tumbuh la...semuaaa skali..
Tapi honey dew tak tumbuh laks..
Sebab tuh kitorang tak sibuk nak cabut anak labu nih masa tu..
So ia melingkar nanti kite kasi corner baring laa gi belakang umah kan..eheee
So makin hari ke hari(kalo miss tengok sehari mau terkejut beruk n keluarga beruk tuh sekali nengok tumbesaran labu nih tau!)makin menjalar panjang..naik kat pokok mangga pun ader..hah??mangga??ahak

Sapa pandai makan pucuk labu??meh laa siniii..banyak nihh..hehee..masak tumis ngan baby corn pun sedap kan...
Meh laa tengok,taknak cerita banyak walaupun dah banyak aku taip.hehe..malas nak dilit balik.aheh.

Nih laaa rupa kehijauan dibelakang belah tepi sikit umah aku..hehe..apa punya ayat daa.. Di tengah2 labu tuh,sibuk gak nyelit nak nanam jagung..hihiii..tuh sebelum tanam labu ler dulu..ehe
Jenguk2..tengok dah beso gakk..buahnya..sukeee laaa...ahaks.mesti c kakak suka kan,peberet dier nih..hehe...dia pun seronot tengok buah2 labu yg semakin membesar nih
Ada lagi..nih antaranya saja..tak larat nak jejak kasih n amik pic semua laa..hehe
Yang nih pun dah beso..hehee...
Nih lak baby corn..benih khas untuk baby corn utk sayur tuh haa...alala...cayanggg2..dah boleh dituai pun :) (x psl2 kena merentas desa nak amik gamba b corn nih dtgh lautan labu..hehe)
Dan yang nih mummy corn..ahahak..sebab tak sure kitorg tanam baby corn ke bukan x berani amik masa kecik..so jadik la mummy corn..tak sangka berisi mcm jagung manis gak ek!jakun2..hehe....

Haaa..yang nih baru jagung manis sebenar..baru berusia sebulan kalo tak silap..hehe.. err,abaikan je semak samun tuh yer..ahahak
Nih kacang bendi..alaa..tumbuh sepohon jer..patut serumpun ade 2 pohon..huuu..
Nih semua orang kenal kannn..ehee...nih banglong yang tanam..tapi siramnya jarang sekali.hihi..pun boleh dituai gakk.. err,kakyung..sama ke usia kangkung kite nih?hehe
Kalo korang perasan kat belakang tuh ade pucuk ubi,ada pokok pisang,lengkuas,serai..dll(nih gardener tanam laa..ahak)

Ehh..nih nak sibuk2 gak interpremmm!!MANGGA!!ahaha.. tak banyak pun buahnya..ada 2,3 bijik jer.huhu...nih mangga,bukan mempelam ek..kalo kat sini mempelam tuh disebut sebagai buah yang lain dari mangga...hehe..Tengok laa,sang labu nak merayap naik atas mangga tuh..lepas amik gamba baru dicantas oleh suamiku..ehee
Sekian sahaja pementasan pasal kebun yang semak samun..ekeke.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Asiah Yacob said... [Reply to comment]

wahhh...rajinnya dia...nk order kangkung sekilo..jagung manis sekilo ye..hantar pos laju..nk mintak labu tu..tapi x pandai nk masak..hehee

hana said... [Reply to comment]

weeihhhh minahhh!! nih bukan mini garden! nih giant gardennnnnn!!! ekekekee.. mcm2 ader ko! klu la umah k.yung cenggini kan besttttttt!!! numpang hasil dr ko jerk laa!!! ekekekeke

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Suuee...akak pun nak gi pacak tiang...buat setinggarden...betul2 sebelah kebun ko tu...kalau nak hantar pos laju boleh jugakkan...boleh buat labu tumis air...masak lemak...ape2 jer lah...kan ada banyak..buat macam2...apa susah...campak2...dalam piyuk...siap boleh makan!

Eyna's said... [Reply to comment]

Amboi...petani moden rupe2nye dia ek...
Bagus3...berbudi pada tanah ni banyak hasilnya....

emilia said... [Reply to comment]

k.hasue btul tu ckp k.hana bukn mini garden..beso tu grdennyer..bestnyer..puas memetik hasil yer..

ctzura said... [Reply to comment]

Sueeeeeeeeee.........
ngalahkan kite plak yg dok bertaun blajo psl tani nih!! x bleh jadik nih... Jeles tahap otomen dah ni. Kat cni x berpeluang.. xpe..akanku jd kan kenyataan 1 ari nnt!!
Labu tu bak sini sket... Pucuk labu pun sedap wat masak lomak...

ngeeeeeeeeeee......anto kat umahhhhhhhhh...

Chik Mi said... [Reply to comment]

ghajennya sue ni sempat pulak berkebun lagi

HaSue said... [Reply to comment]

Asiah > jagung n kangkung jer?labu taknak?mane bleh gitu..amik ler sumer skali...pokok mangga tuh nak tak?hihi

hana @ kak ina > takdelaa giant kakkk..sikit2 jer tuh..ehee..akak dah ader kangkung,dah ader 'labu'..awat tamak beno nih..haha..sibbaik akak da ader ek..kalo tak mesti jeles thp gaban.. :P

kak watie > betul tuh kak...labu nih bleh pelbagaikan resepi dier..hehehe.

kak eyna > hehe...peani moden ala kadar namanya tuh kak :P

emilia > tuh ler.x sabo nak menuai nih.kalo luas tanah depan nih mau padi pun akak tanam..hakhak

ctzura > lorr..kat sana takleh bercucuk tanam ke?macam luas jer tanah kat depan tuh.tak pon kat padang bola tuh sukati jer nak wat cucuk tnm kan..hehehe.. nak pucuk labu ke?amik lerr..kite kureng sket nih.ngeee

Chik Mi > rajin sket2 jer kak..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...