Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 6, 2009

Honey Chicken Wings

Wahh..hari ni benar2 menguji kepantasan memandu.ehehe...
Ulang alik..ulang alik dari rumah ke sekolah..dari sekolah ke rumah..anta bebudak sekolah.amik kakak...patah balik,selang beberapa jam..amik banglong lak...lepas tuh turun balik..gi sekolah ada perjumpaan ibu bapa n guru..adehh..
Sekolah tuh jauhnya dari umah tak ler jauh sangat..5km jer..
Kalo lenggang kangkung takpe jugak..nih kene ngelek(ayat kak watie) dak kecik nih..hehee
Sibbaik dia tak meragam bila didudukkan kat baby seat..Tapi kena laa 'timbun' banyak mainan supaya dia tak merasa bosan.hehe..siap nyanyi2 lagi dier sebelah tuh haaa..
Takpelah nampak semak sikit pun,asal tak meraung kat sebelah tuh haa..kang memandu pun tak konsentret..ahehh..
Bukan mengeluh ke apa yer...selalunya kalo kekanda tak bizi,memang dia yg jemput diorang balik sekolah..isterinya ini akan membizian diri bertenet kat umah..ahahak :P

Yang tak beshnya kuar umah sekarang nih...jerebu nau'zubillah..semalam aku carik topeng cover mulut n hidung tuh dah sold out..huu..
Sibbaik nurse kat klinik sini baik hati..dapat gak topeng tuh wpun jenis yang nipis sikit..
Dah kat sana sini pembakaran terbuka..kat sini banyak tanah jenis paya tuh kan..so kalau terbakar susah nak terpadam kecuali jika hujan turun dengan lebaattt...
Sebab api tuh jenis 'makan tanah'..korang paham tak maksud aku nih eh..hehee

Cakap pasal menu ayam nih...
Nampak ayam ni kat umah kakyung hana..
Aku perap sekilo lebih,separuh aku goreng malam tadi dan separuh lunch hari ni.
Bapak budak tak makan kat umah hari ni,ada lawatan mengejut dr HQ..uhuh..
So kena standby itu ini begitu begini...

Oh yer..of coz yang perap lama lagi sedap..hehee...


Resepi kopipes dari rumah hana@kak ina
Thanks kak.. hepi besday lagi skali!hehe

Bahan bahan

  • 3 pcs chicken wing
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 cm halia
  • 1 cm kunyit
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan madu
  • sedikit garam
Cara cara
  • Kisar semua bahan kecuali chicken wing, kicap dan madu.
  • Masukkan chicken wings ke dalam bekas, tuangkan bahan kisar tadi.
  • Masukkan juga kicap dan madu. Gaul semua bahan hingga sebati. Perapkan selama 1 jam.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
Kalo ayam goreng nih memang laju jer bebudak makan..kan?! :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

CiterMenariK' said... [Reply to comment]

wow' sodap nyer akak.. boleh menjejaskan iman pose ku ini.. baik jgn tgok lelamer..huhu..
aperpon mmg sodap wat berbuka nie..

ana itu saya said... [Reply to comment]

sni pun ada kpak aym jgk ye..sue mai kita tkar dgn kmaz pnye..kmaz pun msk cken wing jgk ari ni..sue knapa shmix box tu xkuar2..dah pnat kmaz mai ni..dah 4-5x ulang alik ni..

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. antara ayam kfc, ayam nih lagi mengancam.. tergoda gitu

blogresipi said... [Reply to comment]

Bestnya kalo dapat ratah nie kak hasue... cam kat pizza hut tue...

Asiah Yacob said... [Reply to comment]

nak..nak..nak ciken wing tu lime ketui boley? wat lunch hari nih..

HaSue said... [Reply to comment]

CiterMenarik > lorr..berbuka pukul berapa tuh semalam CM?hehee...

Kak Maz > cbox ngah bengong ler tuh kak..tn umah pun kekadang x nmpk cbox,tuh yg x tereply kdg2tp dapat bace jer..hehe..mana ayam akak ada bawak tak?hihi
Takpelah selalu ulang alik pun kak..nih sue bawak air minum nih..meh2...

k maiyah > wkmsalam..nak masak pun simple jer.hehe

blogresipi/ijan > haa..akak memang ratah jer..best2

Asiah > awat sikit beno mintak 5 ketui jek..takleh2,alang2 sangat tuh.hihi

Aiydalela said... [Reply to comment]

kecuq ayaq liuq tengok ayam nih..haish!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...