Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, August 1, 2009

Udang Galah Masak Lemak Kuning

Salam di pangkal Ogos!
Bulan Ogos nih bulan harijadi bagi family aku.. Abang long lahir 3hb, Babah 5hb dan kakak 14hb Ogos. Jadi tengah bengong gak laa nak wat camner harijadi diorg tahun nih..
Kalo masa kat kampung tuh ada laa assistant nak masak2 ke..tolong gi tempah kek ke..huhuu..
Tengok laa nanti camne..kot tempah ke Jepun ke kek harijadi tuh kan..huehuee..tp makyung jepung tuh pun sambut besday ogos nih gak.. :P

Oklah..nih menu untuk hari ni..kena masak awal sebab nak anta adik ke skl dier pasnih..
Kalo takde apa halangan sempat laa aku tawaf lagi kat supermarket petang nih karang..haha

Punya la susah carik udang galah sekarang nih...
Dah dapat pun harga tak murah dah cam dulu tuh..
Tapi dah mengidam jer nak makan kan..nak hirup kuah pedas2...
Hubby carik udang galah cam carik untuk bini ngah ngidam!hihii...

Masak lemak kuning nih pun gara2 terliur nengok kat umah kak maz yg duk Bahrain nun aritu..err,kalo x silap umah laa ek..hihii...

Tapi nih aku masak ikut tekak sendiri jer..n ikut tekak hb ku ini..heee
Tapi kunyit nih x berapa nak kuning laa pulak sebab cili agak merah gak kan...takpelah,janji best hirup kuah udang..
Masakan ala2 masak lemak cili api ler kannnn..heee

Bahan2:
  • 1kg Udang Galah-bersihkan dan toskan
  • 2 tangkai cili merah*
  • 3 bawang merah*
  • 2 bawang putih*
  • 1/2 sudu belacan*
  • 4 cm knyit hidup*
  • 1-2 batang serai-diketuk
  • 10 cili api-diketuk
  • 1/2 cawan susu sejat/santan
  • garam dan perasa(jika suka),gula(jika perlu)
  • Daun kunyit dimayang halus
  • Asam gelugor secukupnya
  • 1/3 cawan minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Cara2:
  1. Bahan bertanda * ditumbuk halus
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan ditumbuk hingga naik bau dan sedikit kekuningan
  3. Masukkan serai,udang galah dan kacau goreng sehingga kulitnya bertukar warna kemerahan
  4. Masukkan air,asam gelugor,cili api dan segala perasa-garam dbsbgnya
  5. Apabila udang kelihatan sudah masak baru masukkan santan/susu sejat dan kacau jangan hingga pecah minyak sebab ia kurang sedap kalo pecah minyak..
  6. Sebatikan semua bahan dan padamkan api.-kena adjust sendiri kuah nak letak banyak mana.
  7. Jangan masak terlalu lama nanti isi udang jadi keras pula
  8. Taburkan dengan daun kunyit yg dimayang halus.
Jom makan sekali!!! :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Mima's Oven said... [Reply to comment]

Sue...mengoda sungguh udang galah ni...kat mana ko tangkap udang galah ni sue...best nyer...

maiyah said... [Reply to comment]

my paberet.. udang galah.. Perghhh

eriey said... [Reply to comment]

adoyaiii...best sgguh tgk masakan udang ni..selera habess...

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Mima>ahaha..tuh tangkap dari penjual kak..guna umpan duit..laju jer dapt..hihi

K maiyah>best kan makan udang galah..hehe

eriey>meh ler dtg sini hirup kuahnya..udangnya kite yg makan..huehue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...