Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, August 8, 2009

Nasi Lemak Kuning dan 'kawan2'

Err..nasi kuning lemak ke..nasi lemak kuning? sebab ia nasi lemak berwarna kuning kite namakan laa nasi lemak kuning yer..heh heh...
Sebenarnya nasi lemak nih peberet my family.
Kalo nak makan nasi lemak memang buat nasi lemak nih ler...
Jarang2 buat nasi lemak putih..huu
Kalo nak makan pulut tak larat nak makan banyak2 pun kan..hehe..
Jadinya ada lagi belen sambal semalam tuh aku panaskan ler..then goreng ayam berempah cara mudah dibubuh sedikit madu(resepi kombinasi laa nih)hehee...

Bahan2:
  • 3 pot Beras
  • Santan kotak+air secukupnya untuk memasak nasi
  • 1 sudu kecil garam
  • Kunyit hidup-ditumbuk lumat / serbuk kunyit
  • 1-2 batang serai-diketuk
Cara2:
  1. Cuci beras seperti biasa dan masukkan air santan secukupnya
  2. Masukkan serai dan kunyit/serbuk kunyit dan garam
  3. Masak seperti biasa dan apabila rice cooker sudah menunjukkan 'keep warm' kacau nasi agar rata kuningnya. Tutup dan tunggu nasi masak
Sapa2 yang lom sarap tuh meh ler sarap sekali merangkap makan tengah hari..hihi...
Pagi tadi suruh anak2 telan roti jer laa..ngan milo susu..
Mak budak nih sebok merayau belog orang lain carik makan..walaupun lom tentu dapat..ekekeke.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

berselera sungguh tgk nasi lemak kuning tu..warna kuning plak yer..rase dia still sama mcm nasi lemak kan?cume warna je lain yer sue..?

Hazari. said... [Reply to comment]

bru lps lunch,
lapar smula dh, hahaha.

azra said... [Reply to comment]

lapo ni sue..bak 2 mangkok nasi lomak kuning 2..ayam 3 ketul ye..hehe

Chik Mi said... [Reply to comment]

Sue jom kite tuko pinggan jum,sedap je nampak ayam sue tu nnti akak nak try ler pulak

CikMin said... [Reply to comment]

perghhhhh.....mesti dah abis kan....

blogresipi said... [Reply to comment]

Huish mujur dah abes makan thari.. kalo tak harus meleleh tahap melampau tgk nasik lemak sama itu kawan2 die.. huhuhu....

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. ada jugak ye nasi lemak kuning, nape tak de org jual kat area akak sini, kalau ade hari2 akak belasah hehe

ima said... [Reply to comment]

salam sue...sedaplah nasi lemak kat sini...dengan ayam yang berkilat2 tuh...rasa nak ngap je...hehehe

neezareef said... [Reply to comment]

tajuk nasik lemak gambo cam nasik ayam

janji rasa ok balun je

bak spinggan!

mummyseri said... [Reply to comment]

kalo kt sbh ni byk betol dorang jual nasi lemak kuning ni..tp kite suke mkn nasik kuning...(nasi biasa berwarna kuning, laok ayam grg wit smbal, timun n serunding kelapa)..sana ada tak ye ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...