Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 27, 2009

Sesampai Dari Kampung..

Salam kembali kawan2!!
Wahhh..rindunyaaaaaa nak kembali ke alam cyber setelah berada sepenuhnya di alam nyata selama beberapa hari.. Makyung2 sekelian??ada yang dah beranak ke?? Dah ada tanda lom??sabar2 laa yer..mak bidan gi kampung,tambah ilmu di dada..hak hak hak :P
Ilmu makan2 laa yang banyaknya sebab rilek dari masak2..hahaa..
Paling tak pun sapa2 nak berguru ilmu menapau juadah berbuka bleh gak nih..heee

Balik kampung tak sampai seminggu pun..cukuplah sekadar melepas rindu pada keluarga..
Selama ketiadaan aku kat alam cyber nih nak ucapkan tima kasih laa pada yang mendoakan keselamatan kami sekeluarga, merindui aku ke(perasan tau) dan yang suka jer nak baca n3 aku sampai habis tuh..tengkiu2..
Tak lupa juga pada yang tolong mop2 lantai..buang2 abuk..tolong layan tetamu yang datang...ader lak tetamu baru berkunjung tuh..nanti sue cuba jejak anda semua ya..insyaAllah..kalo sue x sampai gak kasi sound2 laa ekk..heee...mekasih sudi singgah!

Balik jer dari kampung,kemain lagi bertolak lebih awal sebelum tengah hari sebab budget nak sampai tuh dalam 5-6 jam gitu kalo takde stop ler..
So ondaway tuh jumpa lak orang jual cempedak,singgah...
Jumpa lagi orang jual buah2an..singgah...
Sekali kat depan ada jual macam2 lak..singgah..
Nun depan sana orang jual cempedak beso2 skit..ingat nak tanya jer..singgahh...
Rupanya murah,beli ler..huahua
Depan jauh sikit tengok bertimbun nampak lagi fresh dari tadi..singgahh...dia kata dah matang tp lom masak lagi...beliiii..(wat stok)..sekali hb kate leh wat frozen kan...beli lagi xtra..ahaha..tamak sungguh kitorg rasa... :P
Last sekali tengok ada orang jual durian kulit kuning cam kat bawah nih..singgahhhh...lagi!
Tapi rupanya durian tuh dah lama..merekah dan agak layu tak macam yang perhentian sebelum nih tadi..ok jer baru..

Begitu laa lebih kurang banyak kali kitorang singgah tadi..hihiiii...beli cempedak tuh ingat nak buat stok n wat kuih ke..leh sedekah ngan jiran2 dan bukan jiran kan..
Lagipun encik suami nih minat cempedak goreng..huuu...

Dipendekkan cerita yang dah memanjang..
Dah sampai kat umah sempat gak laa rutin kan..
Sekali tengok jam dah kurang sejam dari waktu berbuka..
Sampai2 jer tadi terus masak nasik..
So dengan masa lebih kurang 40minit tuh..
Aku sediakanlah juadah yang ala kadar nih..hee..
Juadah berbuka yang pertama di post kat blog aku nihh..
Boleh jadi simple jer laa sepanjang bulan..hahak :P

Ikan sardin nih bawa dari kampung,so dah sampai tuh sedia ternyahbeku..tinggal nak siang je lagi..apa lagi,dengan pantasnya ambik 2 ekor,ketak ketuk ketak ketuk..taraaaaa...!!heee..nak resepi penuh cari kat label ikan eh..
Cendawan nih pula beli masa perjalanan tadi..fresh wooo...suka sangattt!!ikutkan hawa nafsu nak jer borong banyak.tapi nak simpan dalam peti ais bukan sedap dah nih..nak masak banyak sekali bukan sedap nak kasi panas berulangkali..huuu...
Nak resepi penuh,cari kat bahagian sayuran yer..
Sedap cendawan nih..sukeee :D
Alhamdulillah.kenyang..berselera anak beranak mengadap rezeki hari ni.. :)
Selain juadah nih sempat laa buat cempedak goreng tadi..lom sempat interprem ek?tadi dah upload,tapi tak kuar..try upload balik page load error..huu..

Nak merayau blog kengkawan tak sempat2 lagi nih..sabor la yer..esok ada lagi..nih lom abis ngemop lantai n nyapu habuk kat umah alam nyata nih..hee..

Pssttt..Mesej kat cbox n petak komen n3 tuh dah baca semua sekali..tak satu pun cicir tau..best2!mekasih byk2 yer sumer..sayang koranggg :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Sue... Welcome backkkk!!! Hehehe Selamat Berbuka Puasa!!! ;)

K.Nor said... [Reply to comment]

hehehe.. mak bidan balik menambah ilmu membidan ke cari minyak selusuh? kot ya pun singgah takkan banyak gitu memborong.. rindu kat sue tau :)

Saliza said... [Reply to comment]

O, balik kampung rupanya.
Patut la bila datang sunyi jer..
Welcome back, mmg rindu la kat Sue. bkn Sue yg perasan tau..

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. laa bidan balik kampung terpaksa beranak sambut sendiri huhu

c-idah said... [Reply to comment]

slam sue...
amboi..dua2 lauk tu sangat2 pebret laa..

sedap tuuu...

Watierman said... [Reply to comment]

Wah Sue...balik2 terus bersilat kat dapur yer...mesti dah naik level ilmu persilatan tu...

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > Thanks love...best jer dah kembali nih.hehe..miss u all ler ;)

K.Nor > bidan belaja ilmu menapau juadah berbuka jer kak..hihi..rindu akak gak tau!

k Saliza > alala...terharunya bila orang rindu kite kan..hee.tq2..lepas nih leh merempit balik

k maiyah > tuh dasyat tuh kak..ekeke

c-idah > wkumsalam..peberet ke?hehee..best kan

kak watie > naik level ke tali pinggang kaler biru jer kak..huahuaa :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...