Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, August 29, 2009

Kailan Goreng Sos Tiram

Kalau dah masak nasi ayam kena laa ada kailan sos tiram nih pelengkapnya..
Macam kalo order kat restoran nasi ayam juga.tak lengkap laa tanpa sayur kan.hehee..
Tapi biasanya aku guna baby kailan..kali nih guna mummy kailan lak..
Tak kesah ler yer..janji ada kailan...hehee..
Cara goreng nih mengikut citarasa kitorang sekeluarga..
Masakan cara nih hasilnya memang iras2 kat restoran nasi ayam kitorg selalu pergi tu..
Ada orang kata kat restoran2 nih diorang kukus..ermm...x sure plak..
Tapi setakat nih goreng cara nih memang sedap n tiap kali licin sebab anak2 pun suka sangat.hee
Jom tengok resepi nih..tapi bila nak masak sendiri tu kena laa adjust ikut tekak nak letak byk mana ye tak.hehe

Bahan2:
  • 300g kailan/baby kailan/siew pak choy
  • 2 ulas bawang putih-ketuk dan cincang halus
  • 1/2 cawan sos tiram+1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1/3 cawan minyak untuk menumis
  • Bawang goreng-untuk hiasan
Cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.(pastikan guna api yang kuat).Tumis bawang putih hingga naik bau
  2. Masukkan sos tiram yg sudah dicampur air. Masukkan gula dan lada sulah..Kacau goreng hingga pecah minyak
  3. Masukkan kailan dan kacau goreng seketika sehingga masak tetapi jangan sampai layu.
  4. Padamkan api dan terus cedokkan ke dalam pinggan.
  5. Taburkan bawang goreng di atasnya. Siap!
Tips berkaitan dengan menu goreng2 ngan sos tiram nih..'rakan' sos tiram adalah gula(untuk mengilatkan sos tersebut) dan lada sulah sebagai penambah perisa.. Nih cedok dari rancangan masakan cina..lama dah.heee..
Memang tiap kali goreng sos tiram 2 bahan tuh wajib ada..sapa2 suka letak tepung jagung tuh untuk memekatkan kuah,terpulang jer pada selera...hb x suka sangat yang pekat kuahnya,sebab tu aku x letak pun.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

Noorhodza said... [Reply to comment]

Sedap nar jugak sayur kailan ya ekkkk....menyelerakan... minta sepiring heheh

maiyah said... [Reply to comment]

salam.. sayur kailan mmg ler peberet kita ngeh3..

HaSue said... [Reply to comment]

K Noorhodza > nak mberik laa tok...takut basik jak kelak.heheee

K maiyah > wkumsalam..sama laa kite kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...