Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 7, 2009

Kalau dah Cikgu tu..,Cikguuu jugakk.. :)

Semalam aku menghadiri mesyuarat ngan guru2 n semua ibubapa pelajar kat sekolah anak2 aku nih..Ternyata aku tidak single lagi ek..ahahak..
Kalo dulu minta parent kite datang..jumpa cekgu. Pastu saspen jer cikgu tuh 'ngumpat' apa ka..report kelakuan kite ke..hihihi..

Tapi kan,biasanya kalo meeting2 nih aku ingat boleh jer kalo ibu bapa kedua2 datang sekali..
hairan gak aku bila banglong cakap cikgu suruh datang salah seorang jer...
Lepas tuh baru aku terfikir,mesti bajet diorang sediakan minuman n makanan tuh tak banyak kan..hehee..
Rupanya bukan sesi perjumpaan yang aku bayangkan,tp lebih kepada taklimat/mesyuarat beramai2 laks..ahak..
Encik hb lak x dapat menghadirinya sebab kebetulan semalam ada lawatan mengejut dr pihak atasan..huu

Pasal miting tuh rupanya yg menjadi tujuan adalah hendak mengutip yuran apa ntah ek..(cam ayat org tua2 jer ayat aku nih)..sebanyak RM2 setiap murid dan sumbangan untuk sekolah sebanyak Rm5 setiap keluarga. Sebab sekolah nih takde PIBG kan. Mungkin jumlah ini sikit bagi kita tapi tak mustahil banyak bagi orang lain.. Sebab masyarakat tempatan ni bukan semua hidup senang.. :)

Dipendekkan cerita...
Yang jadi tukang 'blaa..blaa..blaa..' tuh of coz guru besar laa...
dan yang membuat aku dan parents lain tersengih termasuk guru2 kat tepi tuh..
aku baru jer menghadiri perjumpaan gini..hee..bukan nak mempersendakan yer..saja nak kongsi pengalaman aku jadi mak budak..hehe
Bila guru besar nih berucap tu..dia macam ngah ngaja budak2..
Ke semua guru gitu s bcakap ngan ibu bapa?hehe

Contoh ayat: "Kita harus mengutamakan keselamatan pelajar ketika pergi ke seko??"(berhenti seketika)"lahhh..."sambungnya sendiri..ehehe.

Ayat lain: "Ibu bapa harus memastikan anak2 masing2 membuat kerja ru??..mahhhh"

Agaknya riuh kot perjumpaan semalam tuh kalo semua ibubapa jadik tukang sambung ayat macam murid2 biasa buat tuh..ekeke...

Dalam hati aku,kalau dah cikgu tuh cikguuuu jugak...hehe..tak kira la dia bercakap dengan mak bapak budak sekalipun..terbawa2 cara mengajar tu haa... :D
Tapi,walaupun berbangsa cina,guru besar tersebut boleh berbahasa melayu dengan baik..kalo di sekolah banglong yang lepas,mereka utamakan bahasa cina memandangkan majoriti berbangsa cina...membuat kita ternganga2...ehehe
Cuma kalo majlis2 penting seperti majlis penyampaian sijil n hadiah tu disediakan dwibahasa..cina n melayu. Sekarang nih banglong jadik guru tuisyen aku blaja bhs mandarin..haha

Tapi masih ternganga sikit lagi bila nengok aturcara majlis dalam tulisan cina..heeee :P

P/s: Terima kasih para guru seluruh dunia yg ikhlas menyumbang tenaga mengajar demi anak2 bangsa...peace! :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

maiyah said... [Reply to comment]

hehe.. mmg lah dah cikgu gak.. kalau hari2 dan bertahun2 mana tak jadi trade mark

Azie said... [Reply to comment]

kekekekekke kelakoo plk kan hihihihi...tp kita tk mcm tu erk hihihihih.....agknya GB tu ckp gitu sbb ada parent yg tak phm kot kekekekeke..tak pon ada parent yg menguap2 ngantuk dgr dia bcakap lamee benoo kekekekekkee

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

he he he..seris yer sue dia buat mcm tu..lawaklah plak kan..he he he..banglong tau bahsa cina lah yer..untunglah sue..nnti besar byk kebaikannya ni kalu tau bahsa ke3...

Hazari. said... [Reply to comment]

"Ibu bapa harus memastikan anak2 masing2 membuat kerja ru??..mahhhh"


ahahhaa.

HaSue said... [Reply to comment]

K maiyah > betul tuh kak...dah jadik trademark diorg kot.hehee...tp x semua cikgu rasanya.nih cikgu gak yg komen kat bawah nih ha..hehe

Azie > Iyerr laa gamaknya kann...betul ke ustajah nih tak gitu ek?ekeke...ke GB tuh nak ilangkan neves bercakap dpn ramai org.haha..mcm tak biasa ek

HaSue said... [Reply to comment]

Hanim > Memang banyak kebaikannya tahu banyak bahasa nih kan..kalo boleh nak kuasai banyakk2 bahasa macam mahadzir lokman tuh haaa..baru puas hati.hehe

Hazari > hehe..gelakkan cekgu yerr...ader kena piat tinger kang.hiihi :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...