Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, August 12, 2009

Durian Kuning-Otak Udang

Salam..
Hmmm...biasa tengok durian nih tak?
Siapa2 tak pernah tengok sila angkat kibod!!
Sapa2 guna laptop angkat laptop tinggi2!!hehee...

Kalo kat sini gelarannya Durian Kuning-Otak Udang(sbb macam warna otak udang),warna durian jenis nih ader 2..satu lagi kuning pudar sikit..(sori takde gambar sebab takde dijual lak)huu...

Buah nih memang bermusim macam durian biasa kita tengok tu..
Rasanya agak unik dan aromanya memang semerbak ler..dan boleh kenal baunya dari jauh.hehehe...
Sebab ia agak unik,sedap dan agak susah ditemui,ia selalunya dijual agak mahal berbanding durian putih.

Nih rupa durian tuh yg belum dibelah..tapi sori yer,durian nih tak berapa fresh dah sebab dah berapa hari di simpan baru hb ader kesempatan amik kat orang yang jual tuu..

Close-up sikit..
durinya agak tajam lagi dari durian putih...

Nih rupa isinya...memang tebal isinya kali nih...sama cam durian putih gak,ada gak yg nampak biji kekadang tuuu...

Bagi yang tak tahu kewujudan durian nih ,meh ler tengok puas2 yerr..asyik2 durian putih jer..kan. :)
Rasa isinya lemak2 gitu la..ermm mmg berbeza dari durian putih..cuma yg lecehnya bila makan,ia agak melekat kat gigi..heeeeee :D
Kalo dibuat pengat pun sedap nih..

Nih baru antara durian yang unik di Sarawak...sapa2 yang belum merasa,memang satu kerugian..hehee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

Oh tidakkkkkkkk....no durian for me!!!!Akak rela kerugian...dari terhidu baunya.....

mintAng_teLip2 said... [Reply to comment]

aRr . . doyan keP nEh . . peLik bebenOr ite nEnOp nYe. .

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

xpernah jmpe lah sue durian sekuning itu..mesti sedap kan

mimie loma said... [Reply to comment]

huhuhu sueeeee.......campak lah kat cni sebiji dua.......asik tnjuuuuuuuk je......mane aci

tak tertahan rase nye melonjak2 nafsu nak makan durian otak kuning ni.........kat mane aku nk carik nieeeeee

tulun....tulun....bak mai doyan otak kuning tu..

c-idah said... [Reply to comment]

wah!!! keramat sungguh warnanye..
lom rasa lagik..

pehhhhhh...
terliur tuuuu!!!

halen said... [Reply to comment]

huyooo..kuningnya isi durian ni mmg pueh ati la klu dpt makan tebal plak tu. kt cni ader jugak satu jenis durian isi warna ala2 merah gitu tp payah jgk nk jumpa. pos la sebiji dua durian tu nak rasa hehe

ima said... [Reply to comment]

selalunya akak kalau nak beli durian mesti cari yang isi kuning gitu...sebab isi putih tak suka sgt...kalau kat sini namanya durian tembaga...memang susah nak dpt dan mahal harganya...emmm...terliurnyeee!!!!!

blogresipi said... [Reply to comment]

Biar betul kak HaSue!! tu bukan kuning lagi dah.. oren pekat tue... dapat makan harus nie pueh ati..tp duri dia lain mcm jer... macam garang2 je belake.hehehe

maiyah said... [Reply to comment]

tidakkk.. jgn tunjuk ngan aku doghian.. pas nih nak gi beli tak kira

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watie > tak suka makan durian ke kak?hehe

Mintang Telip2 > Tak penah tengok yer?hihi

Hanim > memang sedap n ada rasa juga aroma tersendiri..

kak mimie loma > akakkk..sue dah campakkk..dapat takkk?hihi

c-idah > keramat warnanya ek?hehehe...ayat tuh pun menarik gak tu..hihi

halen > memang yg unik2 gini susah sket nak jumpa kan :)

kak ima > kak.yg nih bukan durian tembaga. kalau akak perhatikan betul2 kulitnya tu ia jenis durian lain. durian tembaga masih ader iras2 kulit durian biasa

Ijan > betulll2..nih baru salah satu durian yang ada di sarawak dan mungkin tak ada di smenanjung.hehe

kak maiyah > dah beli ke kak?susah nak carik kat sana nih kot.lom tentu ader kan..hihi

Omnia said... [Reply to comment]

Hi Sue, salam perkenalan ;). Suk ati kmk nangga gbr durian tok, locally durian tok digelar 'durian isu'...mun d tpt kmk di Niah, pokok durian tok byk di sekitar depan and tepi rumah. Dijual harga nang mahal, so bg mak bapak kmk, bila dtg musim durian isu ibarat ada 'extra income' k daknya. Cuma kmk so sad la, since kmk kawen and stay/transfer ke Sabah, susah nak dpt durian tok. Durian putih ya mengambor jak sitok...huhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...