Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, August 29, 2009

Nasi Ayam Madu

Nasi ayam nih buat atas permintaan banglong..
Yelah selama balik kampung hari tuh nak menapau nasi ayam jer atas permintaannya..heee..
Pastu terbawa2 lak ke sini selera nasi ayamnya tuh.huhu
Kepada kak Rosaliza,sama lak menu kita semalam ye kak..cam berjanji pulak.ahaks :P

Biasanya aku buat di samping guna stok ayam(air rebusan ayam tuh) sendiri,aku akan letak lagik stok ayam yang dalam botol tu haa.nak kasi 'up' lagi aroma ayam gitu...
Di samping tuh,nasi ayam nih kena letak minyak bijan baru aroma menggiurkan gitu..berselera jer tau..hehe
Tapi memandangkan kedua2 barang tuh takde stok wat masa ni,aku try la resepi kat myr ..
Lebih kurang resepi biasa aku buat gak.simple gitu..
Not bad gak.yang penting anak2 suka jer makan..hehe
Tapi tak lah ikut 100% resepi nih yer..
Kena adjust ikut bahan2 yang ada dan mengikut citarasa keluarga.. :)

Resepi c n p dari myR..thanks to Nadia

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 cawan beras
  • 1/4 bawang besar
  • 2 sudu mentega
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • madu
  • kicap pekat
  • 1/2 ekor ayam
  • 1 sup bunjut adabi
  • sos tiram
  • 1/2 sudu serbuk lada putih
  • 1/2 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • [hiasan]
  • daun bawang
  • daun sup
  • bawang goreng
  • daun salad/timun

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong ikut suka
  2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
  3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
  4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
  5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
  6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
Ayam yang sudah siap dipotong2..tinggal nak ngap jer...

Yang nampak sarat nih sup yer..ada amik gamba yang tak close up tp blur plak..huhu..takpelah ek..nak juge interprem tuh... :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Adui...knp la Love terliur aje dari pagi nih...hihihi ! Hasue, nak nasi ayam dua pinggan, for me n Rishie ;) tks ya!

Ms AiReEn MoHd said... [Reply to comment]

halamak tgk ayam madu ni mcm mabeles jerk la kan...abis tu da konpius plak nak masak ni...memula da plan lain...tp tgk akak punyer nasik ni mcm nak wat jerk...

kot nyer wat mase my familia dtg umah nanti la ...hehheh maceh ade idea sikit...kak ak jawap juga yg sosej roll kite tuh...wakakakaka legam kan kak...abis da eryn kabut time tuh...terlegam one side...abis gak la yg pasti ..heeehehe

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

dugAan . . dugaAan. .. berjaLan tAnpE nenOp Ayam Uh. .

geraugebang said... [Reply to comment]

Salam kenal dari gerau. Bestnya nampak nasi ayam ni.

blogresipi said... [Reply to comment]

Ayyo ayam itu sgt seksi...! rasa nak gigit jer. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...