Salam..
Teringin nak makan masam2 pedas2 lagi..
Ada baki lagi isi ikan yg dah frozen dlm icebox tuh..jadi bertukar lah ia menjadi umai..dan menjadi santapan lunch tadi..
Bagi mereka yang pernah makan tapi belum pernah buat sendiri..
Boleh laa cuba buat sendiri lepas nih eh..baru berbaloi..boleh makan puas2..(jeling2 kat ctzura..)heheee
Lagipun kita boleh letak bahan2 extra yang kita suka..
macam makyung jepun tuh dia letak tomato yang dihiris lagi..
Kadang2 ada orang letak kacang tanah goreng yang dikisar..
Nih resepi very the basic laa kata orang untuk mereka yang baru nak mencuba yer..
Nak tau asal usul umai nih dan resepi juga boleh rujuk blog dayangjack
Bahan2:
>1 mangkuk isi ikan segar yang dihiris nipis(buang sisik ikan,potong fillet baru hiris halus)-
[Ini saya gunakan ikan kuning(yang bertulang halus tuh,so masa sesi menghiris halus memang berbunyi kret2..potong tulang sekali)]
>Boleh gantikan ikan lain(jenis yg bertulang halus dan panjang yang selalu dibuat umai)
>Boleh juga gantikan ngan udang yang dipotong halus
>2 Cili jarum(pedas cili nih)-boleh tambah cili padi atau cili merah jika mahu
>1 Bawang merah(buang kulit)
>2 cm Halia(buang kulit yer)
>5-6 biji limau kasturi(1 biji dihiris dgn kulit2 sekali,yg lain diambil jusnya-letak lebih jika perlu)
>Perasa-garam,perasa dan gula(sendirik ejas eh)
>Cuci semua bahan dan hiris(racik) halus semua bahan2 seperti gambar di atas..
Kemudian,tuangkan jus limau kasturi..Gaul rata dan siap!!
Selamat Datang..^_^
Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.
Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^
0 Komen Di Sini:
Post a Comment