Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, February 22, 2011

Resepi: Puding Gula Hangus

Baru berkesempatan menjenguk ke alam ghaib cyber ni hah...
Sebab aku lambat,meh aku hidangkan korang semua dengan puding yang amat sedap giler..macam biasa,yang bestnya tu..bahan2 nya amat mudah didapati di sekitar rumah anda..hehe..

Puding gula hangus dengan puding karamel adalah saudara kembar yer..kot2 ada yang konfius lak.. :)
Kali ni cuba resepi lain lagi..kalau ikut resepi asal tu,cuma buat hanguskan gula tu jer pastu terus buh adunan susu..tapi aku dan family suka kalo puding nih ala2 banjir dengan karamel gitu..so boleh bajet nak buh kuah lebih atau nak melekat aje karamelnya terus kat puding ehh..

Kalau nak kuahnya manis tak payah buh banyak air ler,atau..kurangkan gula yang nak dihanguskan..pepandai kite jer nak ngejasnya..heee

Pastu puding ni ikut tuan punya resepi asal,dikukus kan..tapi aku bakar guna kaedah bain-marie/waterbath..ahaks..

Tahu tak,tekstur puding ini amattttlah lembut,halus dan sungguh berkrim yummy2!lebih kurang gak dengan puding creamy yang dah aku share sebelum nih..cuma yang ni lagi simple nak buat.heh

Dah cakap sedap mesti orang nak resepi kan..eheeee...mekasih buat emee@myresipi.com yang dah kongsikikan resepi nih..best ah!
Tulisan berwarna biru tu maknanya edited laa ek..untuk rujukan sendiri dan mereka yang ingin mencuba

Puding Gula Hangus >> emee@myresipi.com

Bahan-bahan

* 3 sudu besar gula pasir
* 1 tin susu pekat(tin kecil)
* 7 biji telur ayam
* 1 cawan air
* 1 sudu esen vanila > hasue tambah

Cara-cara

1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. >bila gula dah hangus(keperangan) keseluruhannya,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan
2. Kepuk telur sampai berbuih (hasue pukul sedikit sahaja,cukup kuning dan putih telur sebati)pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........ (kalau guna kaedah bain marie/waterbath,bakarlah pada suku 170c selama 45-5o min bergantung oven masing2.)
4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......

Nota Biru: Gunakan telur ayam yang segar untuk membuat puding yang memerlukan telur seperti ini untuk mengelakkan bau hanyir telur.

Yang aku buat nih memang tak bau telur pun walaupun resepi ni menggunakan telur yang agak banyak..bila dah rasa puding ni amat-amatlah berbaloiii.. nyummm2!sejuk2 masuk tekak..pehhh..!
cubalah!


P/s: aku gunakan susu krimer pekat manis jer..bukan susu pekat manis sebab susah nak carik kot sekarang nih..sebab tu creamy kot? :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

apa beza krimer pekat manis ngan pekat aje weh sue..
banyaknya telur..tunggu ayam aku bertelur banyak2 dulu lah..hahhaa
aku ni memng nyampah je org tayang puding2 tengah hari jat jat panas neh..huh..
tetiba nak teguk air oren..bukak peti ko jap..mana tah ko letak air oren neh..
nak tanya jap, ni entry ni ko karang brapa hari punya neh..hahhaa

Mas said... [Reply to comment]

sue..meh sini puding tu...
boleh kau tayang tengahari panass ni...
geramm aku tengok..
peberet aku puding jenis ni..
sedappnya...
kau masak cara kaedah bain-marie/waterbath yer sue..
aku tak pernah guna lagi cara ni..
selalu kukus jer...
nanti aku buat cara kau lak..
kau tunggu...
aku pun nak tunngu ayam aku bertelur dulu...wakakaka...

hana said... [Reply to comment]

kalau makcik loyang yang buat puding karamel mmg tiada tolok bandingannya... secun loyang! wakakakakakaa.... haah la jah! nih klu ayam aku bertelur sekali das 7 bijik haiyyakkkkkk melecet vontot! kekekekekeeee

aku suka kekdah waterbath sbb tekstur puding lg smooth banding kukus... kan kan sue kan kan kan.. alahhh buang karen tanya ngan tokey puding karamel! klu kekdah menggoreng pong jd gaknyer tgn ko tuh! kekekekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
awal ko sampai arini mek?ko dah tercongok kat pintu dapo aku dr td ke?hakhak..
krimer pekat manis n susu pekat manis beza dier krimer tu lebih cair sket banding yg pekat manis lebih pekat likat gitu.contoh kalo ko tuang kan,krimer tu lagi laju turunnya banding yg pekat..eh,patut ke aku bg contoh gitu..hahakang aku citer bab isipadu cecair kang ko pening lak..kakaka..pastu krimer lebih putih susunya bnding yg pekat kekuningan sket..yg pekat lebih manis of coz.lg,ko tgk jelah label kat tin tu..sng nak beza..haha..

wehh..aku duk depan lappy baru karang td..anak tido katekan...kdg2 jer yg tertgguh2 tu..hihiii

DJ Dayang said... [Reply to comment]

dh lmk juak sik mkn puding caramel tok koh. nk mtk seloyang dr ktk lok! kmk tpaksa nunggu manok bertelor dolok baruklah dpt molah. hehe.

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
oit2..korang nih sumer tokey ayam ke hah?apsal aku x tau pun..sia2 jek aku tak terpikir nak curik telo ayam n ayam2 korang skali..hakhak..
mas,kukus tu susah sket nak ejas sket..cara ni ala2 kukus tp dbakar pastu memang puding montok n gebu jek..ce ko try mas..kalo tak jadik ko salahkan oven ko tau..jgn salahkan aku lak..ekeke..oopps,ko pastikan guna air panas tau,yg air bain marie tuh..kang puding ko lambat msk.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
kak..ko nih nak puji ke nak ngendeng puding nih kak?hahahak..
haa..ni mesti ayam ko sepet kan kak sbb duk kat jepun..kakaka..

haa..betul2..guna kekdah waterbath mmg lg best n senang banding kukus..lg satu,sng keja xyah cuci pengukus.eh!xde kena ngena tu.hee..
kalo kukus dkhuatiri terover masak je kalo x reti ejas api atau terlebih masa..nanti terover masak akan berlobang2 laa kejadahnya nanti kan kak kannnn.ngeee

puding karamel goreng?haha..bagus idea tu..sila buat!

HaSue said... [Reply to comment]

@DJ Dayang
mintak seloyang?ktk kan diet...hahaha

aik!kitak pun ada bela manok juak tek duhall...kelak pos ngan kamek jak sekok 2 ayam ktk yaa..pat kmk masak kari..hihih..

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

ahh sudah...elok2 gula tu berkilau ko hanguskan pulak ye.huhu
aku penah try buat kat rumah jia..*ehh,mana jia??
try punya try mmg menjadi..memang HANGUS!

K.Nor said... [Reply to comment]

sue!!! td amik piring dgn kerabu sekali wat balik kan.. isi balik piring tu dgn puding ni.. cpt!! ish.. pandai2 angkut kat rumah akak ya.. dah la memekak kat dpr org :P

ehh.. susu pekat tu, tin tinggi ke tin rendah?

sayed ahmad sukri said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
kha said... [Reply to comment]

ala..kha baru je berkira-kira nak wat sue dh buatkan..tima kasih lah ye..erm..sib baik sampai awl sempat gak makn sepotong.hehe
k.nor>klu kha buat guna tin kecik..anggaran 1 cawan..hehehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...akk pun suka guna resipi emee ni...jimat rasanya, sedap pulak tu.

Ada lg ke belen2 puding tuh sedapnya

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

cantekkk...smooth jer..susu pekat mmg jdkan puding ni smooth eyh..kiter pnh gak bt guna susu pekat tp masak dlm microwave..n jgn sesekali ditanye cmne ruper dia...*sue pun x nk tau kan...hehheh :))))

Nieza said... [Reply to comment]

perghhh nampak sedap! suka sgt mkn puding caramel ni...:)

zih@n said... [Reply to comment]

sedapnya..sy & hubby mmg suka puding ni..=)

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

errrr.. nk bg agar2 santan dh abis.. hulur piring kosong je laa.. aci?.. nk gak merasa puding ventuk love2 cenggitu.. ekeke..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
ko buat puding hangus ke puding hangit nih?hahah

*jia masih bertapa kot :D

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
dah isi dah kak pinggan ngan puding..kerabu akak sedap..smpai menjilat pinggan..sbb tu xyah cuci..kakaka..adehh laa..sabo jela ek kak..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@sayed ahmad sukri
eh?dah delete rupanya..hehe :)

HaSue said... [Reply to comment]

@kha
aa tulaa...sibbaik kha sampai awal..leh tolong cuci2 pinggan skali kan..hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak...baru perasan kat laporan tu ada nama akak..hihi..sedappp n simple kan!

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
guna microwave?tak smooth ek?leh gak kalo nak cerita del..kot2 ada kwn2 yg nak tau kan..rasa ok tak?

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
yummmy2 nih..sedap banget!hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@zih@n
try laa resepi ni pulak.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
takde2..dah abis gak la kak..lenkali bwk agar2 santan byk2 eh..hihi

Si Matatajam said... [Reply to comment]

Wah!!!! Nk cuba lg la... Kali ni cam mudah je n terperinci cara2 mbuatnya... Thanx so much hasue....

wawalicious said... [Reply to comment]

Saya da try buat, tp xjadik, puding jadik kembang macam kek, da 2 kali try, same je.. Kenape eh.? Sedih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...