Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, March 6, 2011

Puding Karamel: Tips Hanguskan Gula


Siapa kata kena tunggu bulan ramadhan baru boleh makan puding karamel atau puding gula hangus ni...
Kalau kat sini bulan ramadhan pun belum tentu boleh jumpa orang jual puding karamel ni haa...dari dulu memang tak de laa kot..

Jadi sekarang ni baik belajar buat sendiri kalau yang tak pernah buat tu haa..
Aku rasa masalah yang selalu dihadapi adalah semasa proses buat gula hangus kan? Mesti terdapat kejadian yang mana puding gula hangus bertukar menjadi gula hangit..adehh,mesti pahit aje laa rasa kuah puding tuh kan..
lepas tu mesti serik nak buat lagi..hurmm

Jangan laa serik2..ingat tau,orang2 yang berjaya adalah orang2 yang pernah gagal dalam hidup mereka..apa kata yang dah pernah tak berjaya tu cuba buat lagi yer..berbaloi2 dari korang membeli tu..

Cara nak hanguskan gula menjadi karamel tu camni laa lebih kurang..aaa,ni cara aku laa..mungkin nampak cam amatur tapi ada makcik kisah,memang pun makcik lum professional lagi maa.. ;)
Lagi senang nak belajar kalau hanguskan gula kat loyang terus..ingat yer,kite nak bagi hangus jer,bukan hangit!

Mula2,ambil bekas/ loyang tahan panas letak gula ikut sukatan resepi dan goyang2 bagi rata di permukaan. Lepas tu letak atas dapur gas dan buka api perlahan jer. Apabila tepi gula tu dah mula kekuningan(jangan tunggu bertukar perang sangat),kacau perlahan guna senduk besi dari tepi ke tengah dan untuk pastikan gula itu hangus sekata. Apabila sudah mula cair,lenggang2kan gula tersebut agar cair dan hangus sekata.

Setelah cair keseluruhannya,tambahkan air panas sedikit(untuk karamel berkuah) dan biar lagi seketika. Kacau jika perlu. Kadang2 ia membeku seketika tetapi kembali cair. jangan risau,tuang jer adunan puding dengan perlahan2 kat atasnya ia tak akan bercampur aduk. Itu saja.. Kalau ada yang mencuba tak menjadi juga,lenkali aku buh cara2 bergambar lak..untuk yang nak tahu jer laa..jangan laa ingat aku pepandai nak ajar orang dah pandai lak eh.. :P

Puding gini juga sebaiknya ditapis ketika memasukkan ke dalam bekas/loyang berisi karamel tadi agar teksturnya halus..
Lepas tu semasa memukul telur lak jangan laa pukul macam nak buat bahulu yer..dier pukul manja2 jer..asalkan kuning dan putih telur bercampur udah. Ni pulak untuk elakkan ruang udara berlebihan nanti puding jadi over lubang sana sini..ada juga resepi yang bergantung kepada bahan2 tu yang hasilkan tekstur puding ni.


Guna resepi nih(klik) ok jer laa rasanya berkrim n halus jer..pehhh sedap!

Oklah,harap tips di atas tu dapat membantu..kot2 ada soalan leh laa tanya yer..mana yang aku boleh jawab aku jawab ler..tak boleh jawab,kot ada kawan2 lain leh jawabkan..mekasih kerana membaca..!

adeh..lenguh tangan naip guna jari sebelah tangan..hihi..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

31 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue : gambar puding tu yg tahun bila tuh? terbaru ke? harini ke? kalo hrini aku nak sikit deh...pos laju

izahdaut said... [Reply to comment]

Kalau karemel gula hangus tu panas2 dan dan terus boleh letak ye adunan puding? Aku nk try gak la cara letak dlm loyang terus ni. Walaupun tak de la hangit cuma masalah ketulan je lambat mencair.. Erkk ketulan gula ye.'maceehh i love u i love u

lina_pg said... [Reply to comment]

sue..kalau rajin nnt snap pic step by step tu cr nk wat gula hangus tuh..akak fail la bab gula hangus ni.Selalu kna wat 2x baru dpt hasil yg baik..tu yg malas nk wat puding yg gn gula hangus ni

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Puding tu ada lagi dalam esbok..buat petang semalam..ingat nk makan tengah ari nih..malam tadi hb nak makan 'sikit'..hahaha..nak makan sikit,tapi 2 potong gak licin!!ko nak?qi wat sana!ngee

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
boleh jer..yg aku buat nih jenis 'berkuah'..suke kuah lebih(cam lauk pauk lak ek) -lagipun senang nak ejas ko nak manis lebih ke kurang ke..kalo yang tak berkuah tu kan,gula hangus terus menepek jer kat puding.tak suke acik..
Sebab tu aku suh guna air panas zah..nak bagi ketulan tu cepat cair..kalo guna air sejuk dier beku kan..dah mendidih balik lama sket baru cair semula..tapi masa beku tu pun boleh jer tuang sebenarnya cuma permukaan puding x santek laa nanti kot..ko try ler..i love u too bebeh!hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
Insyaallah dah buat lagi puding lenkali amik gamba eh kak..tapi kalo akak nak cuba dulu pun boleh gak tu..kalau baca betul2 senang nak bayangkan stepnya sebab dah guna ayat mudah difahami rasanya..hehe..
Apa2pun kalau ada cara bergambar lenkali wat tygn amal lg..tq kak

Eliza said... [Reply to comment]

perghh! mesti cuber ini hari. Akak dtg cilok resepi yer, esok kita pulang balik okeh..

mekaseh daun keladi Hasue...

cik cek said... [Reply to comment]

Hasue...terasa dah masuk tekak....nyaman je.... :-)

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

su.. x yah bg2 tips laa.. nnti su watkan seloyang utk kzura and pos erk.. aci?... hahaha..

Sofea said... [Reply to comment]

sue..sejuknya tekak bila tgk puding niii..alangkah sedapnya kalau dpt mkn..;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Eliza
pulang balik puding yg akak buat udah ler..hehehe....sama2 kak!

tun_telani said... [Reply to comment]

Ooo.. camtu ek chekgu.. nnti sy ikut apa yg chekgu ajar, ye.. hihi...

ps: kak sue nih.. sy baru je gi beli agar2 nk wat puding belang, akak dh tayang puding caramel lak.. kn dh xtau nk wat yg mana satu dulu nih..

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
sila2 laa jamu mate yer

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue..

Wah! Tip yg bagus ni...cantik puding tu...Kak Lin nak sikit Boleh? hehehe

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku dah lama nak buat puding ni..
tak sampai2 lagi seru agaknya...
kena buat gak nanti....
cantiknya tengok puding kau tu...halussss jer...he..he..
rasa macam nak angkat 1 loyang jer...wakakaka...

Nur68 said... [Reply to comment]

As'salam Sue, nyaman jak rupa puding caramel ya, kamek dah lamak sik molah. Tq singgah blog kamek ...iboh tak lalek blog ya ngerepak mcm2 jak..hehehe

Lieyma said... [Reply to comment]

Salam...nak tanya sikit, tak manis ke kalau gna susu pekat, sbb biasa gna susu cair campur gula....
kaedah gula hangus tu mmg saya selalu guna, memang menjadi..cantik

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

asalam sue..banyak panduan berguna tu hehehe...akk pun buat mcm sue, mmg tak angus.

zih@n said... [Reply to comment]

terliur dh tgk puding tu..nak kena buat ni =)

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

cantik nyerrrrr puding .. nampak halus mulus jer. .apsal sy buat lobang sana lobang sini ekk.??

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
Tak kira!nak bg tips jugak..nak suh akak wat sendirik..hihihi..eh!akak dah terer..tips tu bkn utk akak tauuu..hikhik

HaSue said... [Reply to comment]

@Sofea
sedap kan kak...resepi tu jap jer nak buat..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
buat laa dua2 skali..aaa,tamak gitew..hii..yg satu jgn lupa pos ke sini yer

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
waalaikummussalam..akak kalo nk byk pun boleh jer..tp harus dbuat sendiri laa..ngeee :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
kalo ko nak tunggu seruan haji lambat lg laa mas..bila aku nak merasa puding ko lak nih

HaSue said... [Reply to comment]

@Nur68
waalaikummussalam..mun kat umah tok nang x lamak2 da jak molah puding tok eh..minat jak isi rumah tk ngadapnya..

biasa la ya eh..blog kmk tk pun sama..kdg2 ya ngerepak juak..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Lieyma
w'kumsalam..ohh,sbb tu kat entri(pd link resepi) tu sy ada beritahu sy gunakan krimer pekat manis,bukan susu pekat sbb krimer ni ia kurang manis dari susu pekat..lepas tu kalau takut manis,kurangkan kpd 3/4 tin kecil sahaja..lepas tu karamel tu jgn gunakan gula yg byk eh..susu pekat ni juga yg buat puding ni menjadi halus jek..rasa pun berkrim n lembut

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak..hehe..cara asas gitu kan kak.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@zih@n
kalo nak sy buatkan boleh juge..nanti sy juga tolong mkn kan..hikhik

HaSue said... [Reply to comment]

@NADYA ANWAR
yang lubang sana lubang sini tu mungkin sebab telur yang terlebih pukul..dia kena pukul telur tu manja2 jer,bagi bercampur kuning n putih jer,x pyh pukul beria mcm buat kek atau bahulu.. selain tu bhn2 lain seperti susu segar pun kdg2 leh buatkan tekstur x sehalus guna susu sejat atau susu pekat/krimer ni...cuba buat guna resepi ni lak..tengok hasil camner ek..

p/s:sy bkr guna kaedah bain-marie ..selalunya tekstur lebih halus banding kukus

CeqGu said... [Reply to comment]

mintak izin nak copy paste tips ni kat blog saya yer...terima kasih! tips yang sangat2 membantu...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...